Yazılım makinede nasıl çalışır?

onurlu sorular

Hectopat
Şimdi yazılım dilini yazdınız yazılım emiletörüne ve bunu makinede çalıştıracaksınız bunu nasıl yapıyorsunuz kodları nereye kaydediyorsunuz da makine onu algılıyor. Hep merak etmişimdir ya da bilgisayarda yazıldıktan sonra kaydedip USB ile makineye mi bağlıyorsunuz yazılıma başlamak istiyorum ama bu soru yüzünden hep kafam karıştı. Hani yazdık tamam sonrası nasıl işliyor?

Hmm yani yazığımız kodları yardımcı programlar sayesinde 1-0 değerler mi veriliyor daha sonrasında.
Yani, evet denilebilir buna. Farkli programlama dilleri farkli sekilde calisir. Kimisi direkt isletim sisteminin "anlayacagi" executable dosya uretir, ornegin Windows icin EXE dosyasi uretmek gibi.
Kimisi isletim sistemi uzerinde calisan sanal bir process uzerinde calisacak kodu uretir ( Java, C# gibi )

Ama sonuc olarak her sey eninde sonunda 1-0 'a donusur, bu ara katmanlari da yardimci program sayabiliriz, isletim sistemi de buna dahil.

peki hocam makine dilini makineye nasıl atıyoruz

Onu makine bize atiyor. Her islemci mimarisinin kendine has bir komut seti olur. Bunu mimariyi gelistiren ekip hazirlar. Islemciler de bu mimariye uygun uretilir.
Ornegin x86 icin -> x86 instruction listings - Wikipedia

Bu komutlarla uyumlu calisan Assembly diyaletkti olusturulur. Atiyorum assembly kodu "ADD" toplamaya denk gelir ve x86 icin ADD'in karsiligi 1001010101 'dir. ( Tamamen salliyorum kodlari )

x86 uzerinde calisacak C++ derleyicileri de "x+y" gordukleri yerde ADD <address1> <address2> yazarlar. Iste bu olusan assembly kodu da ustteki listeye gore uygun 1-0 a donusur.

Onu makine bize atiyor. Her işlemci mimarisinin kendine has bir komut seti olur. Bunu mimariyi gelistiren ekip hazirlar. Islemciler de bu mimariye uygun uretilir.
Ornegin X86 için -> x86 instruction listings - Wikipedia

Bu komutlarla uyumlu calisan Assembly diyaletkti olusturulur. Atiyorum Assembly kodu "add" toplamaya denk gelir ve X86 için Add'in karsiligi 1001010101'dir. ( tamamen salliyorum kodlari )

X86 uzerinde calisacak C++ derleyicileri de "X+y" gordukleri yerde add <address1> <address2> yazarlar. Iste bu olusan Assembly kodu da ustteki listeye gore uygun 1-0'a donusur.

Sağ ol hocam 1. sorum tamamdır çok sağ ol bütün son buldu gibi ama atıyoruz derken normal yani her şeyi yaptık yazdık kodumuzu Assembly ile 1-0 değerlere cevirdi sonra bir USB aracı ile mi makineye bağlıyoruz yoksa kaploları makineyemi bağlayıp okutuyor muyuz onu dedim yani yazılan kodlar makineye ne yolu ile gidiyor.

Sağ ol hocam 1. sorum tamamdır çok sağ ol bütün son buldu gibi ama atıyoruz derken normal yani her şeyi yaptık yazdık kodumuzu Assembly ile 1-0 değerlere cevirdi sonra bir USB aracı ile mi makineye bağlıyoruz yoksa kaploları makineyemi bağlayıp okutuyor muyuz onu dedim yani yazılan kodlar makineye ne yolu ile gidiyor.
Dosya transferini nasil yapiyorsan oyle USB ile atildigina hic sahit olmadim ama atilabilir. Genelde network uzerinden gonderirsin. PHP gibi dillerde direkt FTP ile gonderiyor insanlar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı