Yazılım Mühendisliği Nasıldır?

Parantez içinde yazarak kendi görüşüm diye özellikle de bunu belirttim, sakın yanlış anlamayın. Siz de antiparantezde yazarak bunun ancak "gerçek kodları yazabilenler" için önemli bir koz olabileceğini zaten belirtmişsiniz. Söylediğim meslekler gerçekten de joker meslekleridir, bunu hayatım boyunca olan tecrübemle edindim kendimce de bu sonuca vardım, ama sizin için bu seçim çok yanlış da olabilir veya dünya görüşlerimiz çok değişebilir.

Bakın, ben size daha önemli bir şeyi de söyleyeyim; örneğin eskiden öğretmen sayısı çok azdı, öğretmenler havada kapılıp hep el üstünde tutulurdu değil mi? Şimdi atom mühendisi olsanız ne yazar ki, eğer o alanda yığılma çok aşırı derecede olmuşsa, (beyaz gömleklileri bu işin çok dışında da tutabiliriz iş bulma konusunda, her zaman için) iş bulma şansınız her zaman için, diğerleriyle hep ayni şartlarda kaldığınız, bu eşitsizliği pek de değiştiremediğiniz kritik durumlarda çok azalabilir. Ama kendi işinizi kurma potansiyeliniz varsa ve bir grup olarak (Örneğin www.technopat.net sitesini, www.kontrolkalemi.com sitesini kuran müteşebbisler gibi) bir ayara gelerek iş kurma ve aç kalmama şansını sürekli olarak da yakalamışsanız eğer, her meslek için üzerine basarak da söylüyorum, bu önemli şans her zaman için de vardır.

Not: Bir de şunu belirteyim, üniversite adı çok önemli bir etikettir, çok doğrudur, ancak asıl önemli olanı kendinizin ne olduğu veya tam olarak da hangi seviyede bulunduğunuzdur. Adamlar işe girdikten sonra bu bilgi ve yetenek seviyenizi sürekli sınayarak ölçerler. Ölçtükleri seviye eğer çok düşük ise bu üniversitenizin etiketi pek de bir işe yaramayacaktır. Yani çok daha önemli olanı kendinizi yeterince de geliştirebilmiş olmanız çok önemli, bu konuda. Saygılar.
 
Son düzenleme:
Babam ziraat mühendisi özel sektörde 5 bin artı bazı aylar prim alıyor Erzurum üniversitesi mezunu. İngilizcesi bile doğru düzgün yok. Bence kişi performansına göre değişir sonuçta aynı dersleri görüyorsun ki ben bu işi zevkle yapacağımdan eminim. Çünkü küçüklüğümden beri hep merak salmışımdır halen de öyle.
Yurt dışı hakkında ne düşünüyorsunuz peki ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Babam gazi üniversitesi yüksek lisans elektrik elektronik mezunu şu an özel sektörde çalışıyor. 20 yıl tecrübesi var sektörde. Bende bilgisayar yada elektrik elektronik istediğim için bana verdiği ilk tavsiye:
''ODTÜ ve dengi bir üniversiteden mezun olursan işsiz kalmazsın hayatın kebap olur. 500+ yerleştirme puanı ile girmediğin bir üniversitede sadece ortalama bir hayat sürersin. 400- bir puanla girdiğin bir yerden 4k dan fazla maaş bekleme. Sektör acımasız özele düşersen vay haline Türkiye de yaşıyoruz Avrupa da değil. Herkes sana kendini geliştirirsen paraya para demezsin diyecek ama bunlara inanma. Var mı öyleleri? Evet var. Her yıl düşük puanlı üniversitelerden mezun olan on binlerce kişiden sadece bir düzinesi. Şans gibi bir şey yani bak bana Gazi mezunuyum İngilizce m var, tecrübem var, parada kazanıyorum ama kaç yıl geçti? ben ellime geldim her şey istediğim gibi oldu. Ama bu düzen bile bozulabilir, patron kapı önüne koysa elli yaşındaki bir mühendisi kimse almaz. Ona göre çalış herkes 80 lerdeki silikon devrimini yaşıyoruz sanıyor herkesin kafasında bir google, facebook hayali var. Ama bunlar boş. O üniversiteleri bitiren on binleri görüyor musun? Sadece bir kaç yüzü bunu başaracak kalanı işte görüyorsun yıllarca benim gibi çalışacak.''
İş kişide bitiyor. Şans işi çok az. Kendini geliştirip kod yazan birisi aç kalmaz. Bu değişmez bir gerçek.
 
AİHL mezunu olucam. Lise bazında yazılımla ilgilenemedim sonuçta meslek lisesi ama işte biraz aile baskısı ile gittim ama amacım Lise 1'den bu yana farklı bir meslek okumaktı. Şimdi yavaştan programlamaya başladım kuzenimle beraber gelişmeyi planlıyoruz.
 
İş kişide bitiyor. Şans işi çok az. Kendini geliştirip kod yazan birisi aç kalmaz. Bu değişmez bir gerçek.
Aç kalmakla ilgili bir sıkıntı zaten yok hocam ama insanlar yazılım mühendisi olunca 5k+ maaş alacağım iki yıla 10k kazanırım İngilizceyi söktük mü ver elini Amerika kafasında düşündüğü için konuya netlik getirmek gerek. 3.5k öğretmen maaşı olunca 4k ile başlayan ve ilerde 10k yı geçemeyen mühendisler (mezun olan 10 binden %75 i için kesinlikle doğru tespit) bazen hayal kırıklığına uğruyor. Aynı zamanda hayat boyu öğrenmeyi kesmeyeceğiniz ve bazen projeler için aylarca 2 saatlik uykularla yaşayacağınızı göz önüne alınca meslek gerçeklerini bilmeden bir uygulama çıkartacağım herkes sevecek zengin olacağım düşüncesi ile hayatını belirleyecek bir yola başlamak biraz sıkıntılı.

''Durumumuz şu an çok iyi ortalamaya bakınca ama babam buraya çıkmak için yıllarını verdiğini, bir tıp seçse 10 yıl önce bu gelire kavuşurduk ama mesleğini sevdiği için pişman olmadığını söylüyor.''
 
AİHL mezunu olucam. Lise bazında yazılımla ilgilenemedim sonuçta meslek lisesi ama işte biraz aile baskısı ile gittim ama amacım Lise 1'den bu yana farklı bir meslek okumaktı. Şimdi yavaştan programlamaya başladım kuzenimle beraber gelişmeyi planlıyoruz.
Bende ihl mezunuyum. Hiç dert etme. "Gözün kesiyorsa ve yüreğin inanıyorsa başarabilirsin."
 
Ayıptır sorması ne kadar alıyor? :)
Hocam babam home office çalışıyor aynı anda birkaç şirket için, maaşı 9 bin civarı ama bu dönem dönem değişebiliyor bazen talep fazla oluyor birkaç yerden teklif geliyor ciddi oranda fark ediyor. Babamın derdi daha yeni yeni yüksek miktarlar kazanmaya başlaması ve işlerin garantili olmaması. Ya bir yıl teklif gelmezse hiç bir yerden? Maaş sıfıra düşer. Annem öğretmen yine yaşarız ama zor. Garantisi olan bir meslek değil. Aynı zamanda küçüklüğümde babamın ben sabah 7 de okula kalktığımda gece boyu uyumamış hala bilgisayar başında çalışırken görürdüm. Tıpta da gece nöbetleri falan var diyorlar ama bence para ve harcanan zaman bakımından tıp daha olumlu mühendislikten. Yinede insan bunları kağıt üzerinde bilse de sevdiğini seçmeli. Mesela bende Bilgisayar okuyacağım ve ileride büyük ihtimal geceler boyu uykusuz kalıp çalışacağım.:D
 
Küçüklükten itibaren çok sevdiğiniz ve hayalini kurduğunuz bir meslekse o meslekten mezun olunca, seçtiğiniz meslek de iyi bir seçimse başarısız veya işsiz kalma durumu kesinlikle olamayacaktır. Ben aslında herhangi bir seçim zorluğu yaşanıp rastgele seçilebilen mühendislik dallarını tam olarak da kastetmiştim, bunu sakın yanlış olarak da değerlendirmeyiniz . Elbette ki çok sevilerek yapılan, örneğin; lokantacılık, toptancılık, reklamcılık, sigortacılık, araç rot-balans/akü-lastik satışı ana bayii, araç kiralama benzeri mühendislik dışındaki mesleklerde de çok başarılı olmak ve çok paralar kazanmak yine büyük olasılıklar dahilindedir. Bu mesleklerde de başarı, bu mesleği babadan oğula devralma ve onu çok sevmeye (küçüklükten itibaren olursa daha etkili olur) doğrudan bağlıdır. Serbestçe kendi işini kurabilen tüm meslek sahipleri için bu geçerlidir.

Benim babam hukukçu (hakimliği, avukatlığı ve noterliği de yaptı) olmasına karşın ben makine mühendisliğini, onun bu konudaki ısrarıyla, bu konulara benim küçüklükten itibaren çok eğildiğimi (Gerçek kamyonların altına girip onları iyice incelediğimi) görüp kendi tavsiyesiyle, meslek seçimimde asıl sıralamayı onun yapmasıyla seçmiş bulundum, işin açıkçası. Ama bu mesleği gerçekten de seviyordum. Çok sevilen bir mesleği yapmak demek, o meslekte yükselmeye, çok başarılı olmaya ve çok para kazanmaya doğrudan eşittir, kendi öz görüşüme göre. Yazılım (Bilgisayar programcılığı) ve bilgisayar, bilişim mühendisliği çok seviliyorsa buna dahildir.

Toplumun, sanayinin veya endüstrisinin güncellenen ihtiyaçlarına göre yeni mühendislik dalları güncellenerek karşımıza çıktılar. Robotik, yazılım, malzeme, mekatronik mühendisliği bunlardan sadece birkaçıdır, örneğin.

Seksenli yıllarda (benim mezun olduğum zamanlarda) çok iyi hatırlıyorum, elektrik mühendisliği ve makine mühendisliği en seçkin ve en güncel mühendislikti. Ancak makina ve elektronik aksama, bir de bilgisayarlar ve mikrodenetleyici devreler bunların yazılımlarının da eklendiği (uydu alıcı cihaz yazılımları gibi) bugünlere gelindiğinde, artık sadece makina ve elektrik-elektronik mühendisliğinin de yeterli olamadığı bu sektörlerde hepsini içine alan tek bir mühendislik birimi olan mekatronik mühendisliğinin de artık en güncel mühendislikler arasında yerini almaya başladığını görürüz.

Dördüncü sanayi devrimi denilen yapay zeka ve robotların makinaların tüm denetimini ve bazı işçilerin yerini de almış olduğu en son dönem olarak kabul ediliyor. Bu dönemde hiç şüphesiz yazılımsız bir donanımın, ne evlerde, ne de sanayide, ne de endüstriyel uygulamalarda (akıllı ve sürücüsüz araçlar, İHA'lar, akıllı buzdolabı, endüstriyel robotlar gibi) hiçbir işe yaramayacağı, denetimden ve otomasyondan çok uzakta kalabileceğini çok iyi takdir edersiniz sanırım.

Yani artık yazılım bizim bir lüksümüz değil, olmazsa olmaz bir enstrümanımız durumuna gelmiş durumdadır. Bunu kabul ve idrak etmek zorundayız, şu son dönem olarak içinde yaşadığımız 4. sanayi devriminde. Hindistan örneğini verirsek eğer, bu konuda sıfır bir yatırımla (maliyetle) çok fazla getiriyi yazılımdan (Yazılım mühendisleri sayesinde) direk sağlayan ülkeler arasında olmuştur, hiç şüphesiz. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
@Yeni Teknik Sembol bir tane mesajınıza denk geldiğimde yazı ve anlatımınızdan sizin kim olduğunuzu anlamıştım yukarıda yazdıklarınızdan sonra da kesin emin oldum :) Sizi burada da görmek çok güzel oldu sitede sizden bir şeyler öğrenecek ben de dahil çok kişi var.
 
Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı