Yazılım mühendisliğinin önü açık mı?

Zaten yazılım ve bilgisayar mühendisliği kolay ölebilecek bir bölüm değil. Hala bayağı bir aktif. Ancak buna bir şey düşman olacak olursa o yapay zeka olacağı kesin bence. Çünkü insan eliyle yazmak ile yapay zekanın veri tabanındaki verilerle hıphızlı yazması arasında fark var.

Açık konuşayım, eğer bir gün zor ama iş bulmakta zorlanırsam bunun en son nedeninin bile yapay zeka olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki proje yapmak oldukça karmaşık bir duruma da evrilebiliyor, yazılıma gelene kadar otomasyona uğrayabilecek tonla meslek var, en son belki yazılım mühendisliği etkilenir.

Açık konuşayım, eğer bir gün zor ama iş bulmakta zorlanırsam bunun en son nedeninin bile yapay zeka olacağını düşünmüyorum. Kaldı ki proje yapmak oldukça karmaşık bir duruma da evrilebiliyor, yazılıma gelene kadar otomasyona uğrayabilecek tonla meslek var, en son belki yazılım mühendisliği etkilenir.
Peki hocam, hemen hemen aynı düşünüyoruz bence de kolay ölmez zaten ancak yazılım mühendislerinin kod yazma işini üstlenen programcıların kod yazma işinin elinden alınmayacağı ne malum? mesela proje planlama işi hala biz de kalır, koda dökme işi yapay zekaya verilir mesela. O zaman öyle olduğunda da yazılım mühendisliği de büyük bir değişime uğramaz mı?

Peki hocam, hemen hemen aynı düşünüyoruz bence de kolay ölmez zaten ancak yazılım mühendislerinin kod yazma işini üstlenen programcıların kod yazma işinin elinden alınmayacağı ne malum? mesela proje planlama işi hala biz de kalır, koda dökme işi yapay zekaya verilir mesela. O zaman öyle olduğunda da yazılım mühendisliği de büyük bir değişime uğramaz mı?

Böyle bir değişim olabilir mi? Belki. Yakın tarihte mümkün gözükmüyor, özellikle de yapay zeka bu kadar hatalı kod üretiyorken. Böyle bir sistem olabilirse zaten yapay zekanın bir bilince sahip olması gerekir, yani internetteki verileri hem derleyip üstüne bir de düşünüp projeye uygun bir şekilde hazırlaması gerekir, bunu yapması da bana pek mümkün gelmiyor. AGİ oluyor bu dediğimiz, Bunu yapabilen bir yapay zeka Skynet gibi bir duruma da evrilebilir, bana çok bilim-kurgu geliyor bu ihtimaller.

@kamilarda71 dostum bu videoyu izlemeni tavsiye ederim. Aslında merak ettiğin birçok sorunun cevabı var bu videoda. Kendisi Microsoft'ta çalışmış bir Yazılım Mühendisi.

Ben yapay zekanın hiçbir meslek grubunun işini elinden alacağını düşünmüyorum. Sadece yardımcı olacaklar. Yok alsa bir sürü meslek grubunun işini elinden alır sadece yazılım mı.

yani internetteki verileri hem derleyip üstüne bir de düşünüp buna uygun bir şekilde hazırlaması gerekir, bunu yapması
Objektif olarak hangisinin daha mantıklı olacağını sorduğumuzda veya bunun üzerine özgün bir fikir üretmesini rica edersek gelişmiş bir yapay zeka bunu başarabilir. Ancak pratikte başarılı olması gerek, şu an henüz yeterli değil tabii.

Objektif olarak hangisinin daha mantıklı olacağını sorduğumuzda veya bunun üzerine özgün bir fikir üretmesini rica edersek gelişmiş bir yapay zeka bunu başarabilir. Ancak pratikte başarılı olması gerek, şu an henüz yeterli değil tabii.

Hangisinin daha mantıklı olduğunu yine kodu inceleyip algıladığı için değil, daha fazla kaynakta gördüğü veya daha çok kullanıldığı için öneriyor. Yani iki kod arasından önermediği kodun senin işine yarama ihtimali de oldukça yüksek. Hatta en yüksek ihtimal, iki kodun da senin işine yaramayıp sadece belli başlı içerdiği fonksiyonların kullanılabilir olması. Bir bilince sahip olmadıktan, neyin "ne amaçla" yapıldığını kavrayamadıktan sonra bir yazılımcının işini yapabilmesi mümkün değil.

Ürün geliştirme kısmında çok vasat işler çıkarıyor. Bunlar kesinlikle bir yazılım mühendisinin para kazanabileceği seviyedeki işler değil. Dediğim projeler de öyle bana Facebook yaz, İnstagram yaz gibi projeler de değil, Up Work'ta 100 dolara verilen projeleri bile yapamıyor. Sadece çok basit seviye işler yapabiliyor (basit bir web sitesi sayfası gibi, hani Wordpress'te bedavaya yapabileceğin türden.). Ben yapay zekanın araç olmanın ötesinde bir işe evrilebileceğini düşünmüyorum, LLM ve yapay zeka bu şekilde çalışmıyor çünkü. En fazla daha hızlı ve işlevsel bir Google olabilir.

Hangisinin daha mantıklı olduğunu yine kodu inceleyip algıladığı için değil, daha fazla kaynakta gördüğü veya daha çok kullanıldığı için öneriyor. Yani iki kod arasından önermediği kodun senin işine yarama ihtimali de oldukça yüksek. Hatta en yüksek ihtimal, iki kodun da senin işine yaramayıp sadece belli başlı içerdiği fonksiyonların kullanılabilir olması. Bir bilince sahip olmadıktan, neyin "ne amaçla" yapıldığını kavrayamadıktan sonra bir yazılımcının işini yapabilmesi mümkün değil.

Ürün geliştirme kısmında çok vasat işler çıkarıyor. Bunlar kesinlikle bir yazılım mühendisinin para kazanabileceği seviyedeki işler değil. Dediğim projeler de öyle bana Facebook yaz, İnstagram yaz gibi projeler de değil, Up Work'ta 100 dolara verilen projeleri bile yapamıyor. Sadece çok basit seviye işler yapabiliyor (basit bir web sitesi sayfası gibi, hani Wordpress'te bedavaya yapabileceğin türden.). Ben yapay zekanın araç olmanın ötesinde bir işe evrilebileceğini düşünmüyorum, LLM ve yapay zeka bu şekilde çalışmıyor çünkü. En fazla daha hızlı ve işlevsel bir Google olabilir.
Hızlı geliştiğini göz ardı etmemek gerek. 3 Yıl önce şu an yaptıklarını söyleseydik toplumun belirli kısmı inanmazdı hocam.

Hızlı geliştiğini göz ardı etmemek gerek. 3 Yıl önce şu an yaptıklarını söyleseydik toplumun belirli kısmı inanmazdı hocam.

Elbette gelişiyor. Bu yüzden zaten daha işlevsel ve hızlı olacağını düşünüyorum. Ancak bilgisayar mühendisinin yerini alabilmek başka bir olay, o seviyeye gelebilecek bir sistem değil AI.

Kendim bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak şunu söyleyeyim ilginiz yoksa kesinlikle okunmaz, benim küçüklükten beri ilgim vardı o yüzden zevk alıyorum ama memnun olmayan çok kişi çıkıyor özellikle kızlarda oluyor bu durum. Yapay zeka konusunda ise bir butona sadece tıkladığında state'de koşulu tutup renk değiştirmesini güzelce açıkladım onu bile yapamadı kodu bozuyor, zaten tam sayfa kod yazma yeteneği asla yok. Stackoverflow bile daha verimli yapay zeka biraz balon açıkçası. Ama YBS, programlamacılık, istatistik vs. okuyup bu alana yönelmeye çalışanlar ileride baya sıkıntı çekebilir bence çünkü yazılım kodlamadan ziyade mühendisliğe evriliyor bence artık.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı