Önce yazılımın mantığını anlamak gerekiyor bence.
Yani görüyorsunuzdur, yazılım programları açıldığında binlerce satır kodlar geliyor. Bunların mantığını anlamak gerekiyor.
Örneğin ekranda bir yazı gördüğünüzde "Bu yazıyı ne çalıştırıyor?" diye düşünmeniz gerekiyor.
Python dilinde ekrana yazı yazdırmak için 'Print' kodu kullanılıyor mesela.
Python ile yapılmış bir uygulamada yazı görürseniz "Bu yazıyı ne çalıştırıyor?" diye sorup kodlara bakarsanız içeride "Print("Ekrandaki yazı")" şeklinde bir metinle karşılaşırsınız.
Öncelik olarak bunu öğrenmeniz gerekiyor dediğim gibi bence. Yani Minecraftta mesela çalışma masası üzerinden bir eşya üretirken "İki çubuk, üç taş koyunca baltayı nasıl alıyorum?" tarzı birbiriyle bağlantılı kodların birbirini nasıl desteklediğini anlamak gerekiyor. Birbiri ile bağlantılı olmasının mantığını anlamak gerekiyor.
Bu yüzden başlarken ağır bir dil yerine daha çok öğrenmesi kolay, basit projeler yapılabilecek dillerden başlayın. Önerim Python'dur.
Hesap makinesi yaparken mesela en basit proje budur ve "kullanıcıdan şu kodla veri aldım, bu veriyi bu değişkene adadım ve bu değişkeni de şurada kullanarak toplama işlemi yaptırdım" diye o matematiği kafanızda kurabiliyor olmanız lazım. Yazılımın en temeli budur. En basit projelerden başlayarak o mantığı her projede biraz daha karmaşık hale getirerek daha kusursuz projeler, işler ortaya koyabiliyorsunuz.
Anlatırken karışık gelmiş olabilir ancak başlayınca gerçekten taşlar yerine oturuyor.