Yazılım + Siber Güvenlik İçin MacBook Air M4 Alınır mı?

Samsty

Picopat
Daha fazla  
Selamlar,

Bilgisayar mühendisliği okuyorum. Yazılım geliştirme ve siber güvenlik alanlarında kendimi geliştiriyorum. Şu anda ekran kartlı, güçlü sayılabilecek bir Windows laptopum var ama fan sesi, kısa şarj süresi ve ağırlık artık taşınabilirliği ciddi şekilde zorlaştırıyor. Çantada kitaplarla birlikte çok yorucu oluyor.

Bu yüzden hafif, sessiz ve uzun pil ömrü sunan bir ultrabook arıyorum. Aklımda MacBook Air M4 var. Performans olarak bayağı iyi görünüyor, M serisi işlemciler verimli çalışıyor. Aynı fiyata Windows tarafında benzer taşınabilirlikte ve kalitede bir cihaz bulmakta zorlandım.

Ama bazı endişelerim var:

• 60Hz ekran beni düşündürüyor.
  • Yazılım + siber güvenlik için macOS yeterli olur mu?
  • Windows’a özel araçlara ihtiyaç duyarsam, her şeyi Mac üstünde çözebilir miyim? (Sanal makine kullanmak istemiyorum.)
  • Terminal kullanımı ve Linux uyumluluğu nasıldır?

Amacım okul + bireysel projelerimi rahatlıkla yapabilmek. Sizce MacBook Air M4 bu işler için mantıklı bir tercih mi?

Kullananların veya bilgisi olanların tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler

Windows’a özel araçlara ihtiyaç duyarsam, her şeyi Mac üstünde çözebilir miyim? (Sanal makine kullanmak istemiyorum.)
Burada elendin.
Terminal kullanımı ve Linux uyumluluğu nasıldır?
Asahi Linux projesi var ama ne durumda bilmiyorum.

Zenbook patlat geç, Macbook Air’dan her türlü daha iyidir.

Şu anda ekran kartlı, güçlü sayılabilecek bir Windows laptopum var ama fan sesi, kısa şarj süresi ve ağırlık artık taşınabilirliği ciddi şekilde zorlaştırıyor. Çantada kitaplarla birlikte çok yorucu oluyor.
Air veya pro modelleri bu konuda windows laptobuna göre oldukça koforlu bir kullanım sunacaktır. İki modelde de fan sesi yok ve pilde kullanım süreleri olduka uzun.
60Hz ekran beni düşündürüyor.
Düşünmelisin. 120hz ve üzeri ekranlardan sonra 60hz rahatsız ediyor.
Yazılım + siber güvenlik için macOS yeterli olur mu?
Çoğu durumda yeterli gelebilir.
Windows’a özel araçlara ihtiyaç duyarsam, her şeyi Mac üstünde çözebilir miyim? (Sanal makine kullanmak istemiyorum.)
Çözemezsin.

Almacan önce uyumluluk sorunu yaşamamak için iyi araştırma yap. Dediğim gibi windows cihazlardan her türlü daha konforlu ancak istediğin programı kullanamadıktan sonra işine yaramaz.

Terminal kullanimi Linux ile cok benzer. Ikisi de POSIX standartlarini takip ediyorlar buyuk oranda, ls,sed,awk,grap vs kullanimi ayni, dosyalama yapilari cok benzer; usr/bin ; /etc vs gibi.

Herhangi bir virtualization teknolojisi kullanmadan hem windows hem de Linux tool'larini kullanabilecegin bir isletim sistemi yok.

Bence Mac alinir hafiflik, sessizlik ve pil omru sebebiyle. Windows spesifik bir sey yapmiyorsan Mac gayet yeterli.

Eger Mac standartlarinda alternatif bir laptop bulursan Linux kurup takilmak muhtemelen en ideali ama oyle bir laptop var mi bilmiyorum. 5 sene olacak benim Mac'in fan sesini toplamda 5 defa duymamisimdir. Thinkpad'de compile etmeye basladiktan 5 saniye sonra fanlar zipirdamaya basliyor.

Ek bilgi vermek istedim;

Asahi M1 ve M2 uzerinde calisir M3 ve M4'e destekleri yoktur, sitesinden bakabilirsiniz. Ayrica Macbook ile tam uyumluluk icerisinde calismiyor (bknz. Asagida ilgili gorsel).
Ben de dusunmustum Macbook + Linux yapmayi ama maalesef ki pek olagan gorunmedigi icin 5 yila kadar erteledim ileride ARM adina Macbook'u aratmayan guzel Laptoplar cikar diye dusunuyorum.

Onun haricinde Fan sesi sikinti olmaz denilirse Thinkpad gibi Linux ile tam uyumluluk icerisinde olan bir sey alinabilir.
Yada piyasada guzel ARM tabanli bir sey ciktiysa bakilabilinir.

Asahi + Macbook M1-M2 cihaz uyumluluk listesinin ChatGPT ciktisi;
1745327879713.png

Burada elendin.

Zenbook patlat geç, Macbook Air’dan her türlü daha iyidir.

Kendim MacBook Pro m4 kullanıyorum windows araçlarını whisky ile çözüyorum terminal olarak ise nerdeye bütün kali toollarını çalıştırabildiğim gibi ağ analizi gibi işlemlerde işletim sistemi optimazasyonu sayesinde arkadaşlarımın windowslarından daha hızlı işlem yapabiliyorum. Yazılım yazma kısmında ben jetbrains uygulamalarını kullanıyorum ve vs studio windowsta nasıl optimazyonlu ise macte de jetbrainsler aynı. Zenbook alsanız WSL kurmanız gerekecek ve bu şekilde bir sanallaştırmaya tabi tutulduğu için Linux bilgisayarın tam özelliklerini kullanamıyor (testler ile kesinleşmiş birşey istediğiniz yeren araştırabilirsiniz) Macte ise ZSH zaten en güçlü terminallerden biri ve tam güç ile işlem yapabiliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı