Yazılım ve bilgisayar mühendisleri günde kaç saat çalışırlar?

1 yıla yakın tecrübem var. Yeni maaş daha belli değil 3 asgariye sabitlerler yine. Ama iş değiştirme durumum olursa bu maaşı kabul etmem 4 asgari ücret isterim en az. Zorlukları mesai yapman gereken zorunlu durumlar, müşterinin karşılıksız isteklerle daraltması, istediği şeyi yapmamıza rağmen biz böyle istiyoruz deyip o kadar ilerlemeyi çöpe attırması. İş yetiştirme stresi, sürekli güncel kalma zorunluluğu, bilgisayar başında çok zaman geçirme zorunluluğu, boyun, baş, göz ağrısı.Öyle TikTok çekip yazılımcıyız uzaktan çalışıyoruz falan vs bunlar yok. İş çok stresli açıkça söyleyeyim. Bazen istifa edesim geliyor. Sonra geçiyor. İş değişince de aynısı oluyor vs vs. Seçip seçmemek sana kalmış. Benim maaşa göre de kıyaslama asgari üstü çalışan arkadaşlarım da var. İş senin bilgi birikimine kalıyor.
Ama gerçekten de uzaktan çalışma imkanı, yurt dışına çıkma imkanı muazzam bir şey.

İzin verirseniz benim de sorularım var. Okul olarak bilgisayar programcılığı bölümünü okuyorum. DGS ile 4 seneye geçeceğim. Benim sonuç olarak 2 senelikte olsa diplomam olacak, bir işe girmek istediğim zaman(staj tarzı veya tecrübe için falan) bu bana yardımcı olur mu yoksa 4 seneliği bitirmem şart mı olur? 2. ise 4 seneliğe geçip okula gitmem ilk dediğime sıkıntı çıkarır mı? 3. ise iş bulmak için veya bir şekilde çalışıp mesleğe geçmek için ne yapmalıyım? Ne tür yerlere başvurmalıyım. Mezun olduktan sonra "iş" konusunda nasıl yer edineceğimi bilmiyorum ve kafama bir türlü oturtamadım.

Lisans mezunu olman iş bulmanı ve isteyeceğin maaşı elde etmeni kolaylaştırır. Ön lisansla da bulabilirsin tabii ama o konuda çok bilgim yok. Bunun yanında yabancı dil de önemli girdiğim yer mülakatın bir kısmını İngilizce yapmıştı. Yüksek lisans için şirketler pek sıkıntı çıkarmıyor. Yüksek lisans ders saatlerini daha akşama falan çekebiliyor okullar. Ancak tam zamanlı lisans okuyup işe zaman ayırabileceğini sanmam. Bu durumda yapabileceğin en mantıklı şey yarı zamanlı çalışacağın bir iş bulmak olur. Alan seçmelisin. Başvurduğun ilandaki yazılım dilinde Core dediğimiz temelleri bilmeden kesinlikle girme. Clean code, Solid prensipleri,algoritma soruları vs bunları bilmeden, hazırlanmadan zaten işe girmek zor. Yemeden içmeden çalışmak lazım. Sordukları soruları bilmeyebilirsin. Ama konu hakkında fikir belirtebilirsin. Kimse her şeyi bilerek işe girmiyor. Gelişmeye açık olduğuna ikna etmek zorundasın. Aynı pozisyona aynı maaşı isteyen daha iyi okul mezunları başvuruyor olabilir. Onun önüne geçecek bilgi birikimini sağlamak zorundasın.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı