Rehber Yazılıma nasıl başlamalıyız?

Daha fazla  
Meslek
Haçker
Öncelikle merhabalar. Forumda üyelerin yazılıma nasıl başlamalıyız vs. konuları karşıma sürekli çıkıyor. Bende onlara yardımcı olacak bir rehber hazırlamak istedim. Bu rehberde kendi izlediğim yolları anlattım. Ama siz bu yazdığımı kendinize göre yorumlayıp bir şeyler çıkarıp ekleyebilirsiniz.

Yazılımı her yaştan, her bölümden, okuldan insan isterse öğrenebilir. Sadece istek, azim ve sabır gerekli. Yazılım öğrenirken amacınız, geleceğin mesleği, bunda iyi para var olmasın. Çünkü bu amaçla yola çıkarsanız ileride sıkılır bırakırsınız ve asıl istediğiniz işe odaklanamazsınız. Bu konuyu sadece yazılıma benim gibi ilgi duyup, azimli olup başlamak isteyenler için açıyorum. Sağdan soldan duyma bilgilerle değil de burada bu işin içerisinde olan birinden okuyun istedim. Tabi benden daha tecrübeli ve iyi yazılımla uğraşan kişiler vardır. Ama gidip birine sorsanız size Python'dan başla der. Çünkü öğrenmesi kolaydır diğerlerine göre. Ama başlamak için iyi bir seçim değil. (Ama bunu diyen kişi de ilk Python öğrendi)

Öncelikle yazılıma başlarken kimsenin bir fikri olmaz. Hangi alana girmeliyim, onlarca dil var hangisini öğreneyim gibi gibi. Bu yerde kendinizi bir araştırma sürecine sokmanız lazım. Aklınızda bir şey varsa bile araştırma sürecine girin. Çünkü o aklınızdaki şeyden daha iyi bir şey elde edebilirsiniz. Gidin araştırın yazılım hakkında her şeyi, en ince detayına kadar. Avantajlarını, dezavantajlarını, maaşını, ne olduğunu, o alanda olan kişilerin yazısına kadar her şeyini araştırın. Bu süreç size bağlı olarak değişir. Bunları yaparken kendinize yol haritası oluşturun. 8konf4w.png

Buradaki gibi.

Bu adımda temel kavramları öğrenin. Yani bilgisayarın, kodun çalışma mantığını öğrenin. Hatta bence algoritma öğrenin derim. Çünkü bunlardan birini bilmezseniz kodlama öğrenmeye çalışırken bir mantık kuramayıp anlamayabilirsiniz. Ben yaşadım çünkü. Sonra geri döndüm baktım. Ek olarak biraz İngilizce bilmeniz de iyi olacaktır. Yani kodda çıkan hatayı size belirtecek ve sizin de anlamanız için yararlı olacaktır.

Önceki adımı halledip kendimize alan ve bir dil belirleyip işe başlamaya karar verdik diyelim. Bu aşamada ise size en uygun kaynağı bulmak olacak. İnternette bu alanda çok kaynak var. Siz de kendinize uygun olanı bulup başlayabilirsiniz. BTK Akademi olsun, YouTube kanalları olsun, Udemy kursları olsun, bir tane kaynak bulun kendinize. Ama bunda BTK Akademi'yi alın derim. Çünkü kurs sonunda sertifika veriyor. Yani demek istediğim şu kendinize en uygun kaynak BTK Akademi ise onu kullanırsınız ama size uygun değilse onu ek yardımcı kaynak olarak kullanırsınız ve sonda sertifikanızı alırsınız.

Kendimize uygun kaynakları bulduk ve izleyip çalışmaya başladık. Bu alanda nasıl çalışacağınıza gelelim. Öncelikle dersleri dinlerken önemli olan özellikle unuturum dediğiniz yerlerin notunu alın. Çünkü not alarak çalışmanın bayağı avantajı olur. Takıldığınız yerde geri dönüp bakabilirsiniz, elinizin altında çalıştığınıza dair somut bir şeyin olması da size motive verir. Derslerde eğer yazılı kaynak veriliyorsa onları da inceleyin. O derste ne anlatıldıysa önce dersi not alarak dinleyin. Ama öyle orada yazılan her kodu da not almayın. Sonrasında aynı dersi eğer kodlama yapıyorsa sizde o dersi izleyerek aynısını yapmaya çalışın. Dersten sonra kodlara ve yazdığınız notlara bakıp mantığını anlamaya çalışın. En sonda ise siz o derste öğrendiğinizi kendiniz farklı şekilde yazmayı deneyin. Bu şekilde kendinizi geliştirin. Hatta yapabiliyorsanız birilerine öğretebilirsiniz. Hatta bilmediğiniz kavramlar varsa araştırın.

Son adımda ise kendinizi bu alanda iyice geliştiğinizi düşünüyorsanız yapın. Öncelikle ufak tefek projelerle başlayın. İnternette örneklerine bakın. En kolay proje neyse onla başlayın. Sonrasında biraz daha zorlaştırın, az daha, az daha, diye diye bunu zorlaştırın. Takıldığınız yerde notlarınıza geri dönün veya internetten araştırın. Bu sayede unuttuğunuz şeyler varsa onlara bakarsınız ve hatırlarsınız.

Bu yazdıklarıma eklemek istediğim birkaç şey var.
Bu iş dediğim gibi sabır ve azim ister. Çalışırken kendinizi sorgularsınız. Benim yaptığım şeylerin hayal ettiğim şeylerle uzaktan yakından alakası yok dersiniz. Ama unutmayın yürümeyi bilmeden koşamazsınız.
Bir de bu dilleri öğrenirken başka bir dili öğrenmek o kadar da zorlamaz sizi.
Son olarak ise bir formülü / kodu ezbere yazmak sizi iler götürmez. Önemli olan mantıksal hareketlerle kod yazmak. Ezbere gerek yok. Zaten alıştıkça, çalıştıkça yaparsınız.

Bu alanda yardımcı olduğum kişiler varsa ne mutlu bana. Benden daha iyi olanlar ve bu alanda uzmanlaşmış kişiler de fikirlerini belirtirse mutlu olurum. İyi günler.

Öncelikle selamünaleyküm Technopat üyeleri. Bu gün size yine bir rehber konusu ile geldim. Bunda bir önceki açtığım rehberde çok eksik olduğunu fark ettim. Bunda ise yaptığım araştırmalarda, yine kendi yaptığımı, benden daha uzman olan kişilerin de tavsiyelerini toplayıp derleyip bir önceki konuya güncelleme getirmek istedim. Bu konu size uygun olmayabilir. Zaten bu konuyu sıfırdan başlayanlar için açıyorum. Buna bir şey diyemem ama genel olarak sistem böyle işliyor. Bunda rehberi size adım adım anlatıp daha detaylı ve daha anlaşılır anlatmaya çalışacağım.

Yazılımı ilk konuda da dediğim gibi herkes ve her yaş grubundan insan öğrenebilir. Önemli olan bunu istemektir ve azimli, sabırlı olmalıdır. Başlarda zor gelir ve sıkılırsınız. Sizin bu alanda sıkılmamanız için kendinizi motive edici şeyler yapmalısınız. Şimdi adım adım anlatmaya geçelim.

Adım 1: Araştırmayı öğren.
Evet bu işe başlayacak çoğu insanın yapmadığı bir şey. Kolaya kaçıp burada konuyu açıyor ve cevap bekliyor. Farklı insanlardan farklı fikir alarak kendi kafasının karışmasını sağlıyor. Ama araştırsa burada kulaktan duyma bilgilerle dolmak yerine, baktığı kaynaklardan öğrendiği bilgi daha faydalı olacaktır. Gelip buraya "Yazılıma nasıl başlanır?" konusu adında yüzlerce konu açmanın gereği yok. Her şeyin başı araştırmayla gelir. Yani interneti araştırma konusunda iyi kullanamıyorsa zaten bu işi bıraksın, hiç başlamasın. Doğru düzgün araştırmayı biliyorsanız diğer adıma geçelim.

Adım 2: Hangi alanda ve hangi dilde çalışmak istediğini belirle.
Evet, geldik çoğu insanın yine zorlanıp, hiçbir fikrinin olmadığı yere. Aslında fikrinin olmaması gayet normal. Çünkü önünde bir sürü alan ve dil var. Hangi birine gideceğini, nerede gelişeceğini bilmiyor. Bunu belirlemek için öncelikle sizin kendi ilgi alanlarını bilmeniz gerek. Ardından ilgi alanlarınızı avantajlarını ve dezavantajlarını yazın. Size uygun ilgi alanını adam akıllı belirleyin yani. Sonrasında ilk adımı yapın. Bir araştırma sürecine girin. Evet kendinize bir alan belirlemek için araştırın. Gidin sizin ilgi alanlarınızla uyan yazılım alanın ve yazılım dilinin avantajlarını ve dezavantajlarını, maaşını, nasıl iş yaptığına kadar en ince ayrıntısına kadar araştırın. Hatta o alanda olan uzman kişilerin eğer varsa yazılarını okuyup röportajlarını izleyin. Bu da araştırarak olur. Kendinize bir alan ve dil belirlediğinize göre diğer adıma geçelim.

Adım 3: Gerekli terimleri ve işin mantığını anla.
Evet. Diğer adımdan sonra direkt öğrenmeye geçmeyi bekliyorsanız yanılıyorsunuz. Genel olarak bilmeniz gereken şeyler var. Bunlardan biri İngilizce. Yani bunun amacı öğrenmede kolaylık sağlaması, kodda verilen hatayı kolayca anlamanızı sağlaması ve daha çok avantajı olması. İngilizceyi öyle üst düzey bil dört dörtlük olsun demiyorum ama en azından neyin nerede ne demek istediğini anlayın. Diğer öğrenmeniz gereken şey ise direkt bilgisayarın ve kodların çalışma mantığı. Bunu bilmeniz sizin kodların mantığını anlamanızı sağlar. Bu da sizin hızlı yol kat etmenize yarar. Bir diğer şey ise algoritma öğrenin. Yani zor gelebilir ama algoritma bilmek sizi bu alanda biraz daha ileri götürür. Ve son olarak akış diyagramlarını öğrenin. Zaten buna algoritmanın şemaya dökülmüş hali diyebiliriz. Neye yarar derseniz; ileride bir şirkete işe girdiğinizde bir projede veya bir sorun çözümünde size bu şemalar ile gelecekler. Bunlara yabancı kalmayın bilmenizden zarar gelmez. Bunları da hallettikten sonra diğer adıma geçelim.

Adım 4: Gerekli kaynakları bulma ve çalışma şekli.
Evet. Diğer adımı hallettik ve yazılım diline çalışmaya başlayabiliriz. Bu alanda size uygun kaynağı bulmanız. Benim önerim yazılı kaynaklar olacaktır ama her yiğidin yoğurt yiyişi farklı olduğundan buna siz karar vereceksiniz. Bunun için de araştırın ve size göre en uygununu bulun video veya yazılı. Size uygun olan bir kaynak bulduk diyelim sıra geldi nasıl çalışacağınıza. Not alarak çalışın. Çalıştığını yerde önemli olan yerleri veya ben bunu unuturum dediğini yerleri not alın. İleride takılırsanız geriye döneceğiniz bir şey olur. Hatta elinizin altında çalıştığınıza dair somut bir şeyin olması size motive verecektir.

Bu arada video izleyerek çalışacaksanız bir dersi 2 defa izlemenizi öneririm. İlkinde izleyerek not alın ve anlamaya çalışın. İkincide ise kod yazıyorsa, gidip sizde o kodları kendiniz yazın deneyin. Son olarak ise elinizdeki notlarla ve yazdığınız kodlara bakım mantığını anlamaya çalışın. Ek olarak BTK Akademi üzerinden videoları izleyin. Çünkü kurs bitiminde size bir sertifika veriyor. Bu da size bir şeyler başardığınızı hissettirip motive verecektir. Ben de önceden videolar izleyerek çalıştım ama @await ve @SideWinder sayesinde yazılı kaynaklara yönelip bilmediğim şeyler olduğunu görüp öğrendim.

Derslerde bilmediğiniz kavramlar elbet olacaktır onları araştırmaktan çekinmeyin araştırın. Ve bol bol kod yazıp alıştırma yapın.

Burada video izleyerek çalışanlara bir şeyler demek istiyorum. Udemy üzerinden alınan kurslara pek inanmayın derim. Eğer alacaksanız da bu diyeceklerimi bilerek alın. Udemy üzerindeki kurslara baktığımda kurs bitiminde şunu olursunuz şu kadar iyi olacaksınız vs. diyor. Bunların hepsi palavra. Kim bir video serisi izleyip yazılımcı olmuş. Sadece size temel atıp bir dil öğretti. İnternet üzerinde bunu yapan milyonlarca kaynak var. Araştırın bulun. Belki onlardan daha iyi olacaktır. Hatta ve hatta yabancı kaynaklar daha iyi olacaktır.

Adım 5: Gelişim süreci.
Evet, geldik son adıma. Burada dili öğrendim yazılımcı oldum demek yok. Daha olmadınız. Sadece kod yazmayı biliyorsunuz. Bir proje geliştirmeniz lazım. Bunun için ufak işlerden başlayıp yavaş yavaş zorlaştırarak gidebilirsiniz. Bunun için de internetten araştırma yapın. Öğrendiğiniz dili yazıp kolay projeler deyip oradakilerini yapmaya çalışın. Orta proje ve zor proje diyerek gidin. Hatta yapmak isterseniz internet üzerinden hatalı kod bulup koddaki hata neden ve nasıl diye anlamaya çalışın.

Ekler.
Bu işte kendini geliştirmek her adımda önemlidir. Kendini geliştirmezsen ortada kalırsın sadece. Kendini geliştirenleri şirketler havada kapar, sana teklifleri sunarlar. Ama gelişmezsen sen gidip kendini şirketlere kaptırtmaya çalışırsın. Sonrasında ise "Beni neden işe alan yok ya!" dersin. Bu bir genel örnek. Kendini geliştirirsen CV'ne ekleyeceğin şeyler artar ve bu da seni her zaman seni bir kaç adım önde yapar.

Bu işe para için girmeyin. Para için girerseniz üzülürsünüz. Bu işe isteyerek, severek, heveslenerek girin. Zaten siz bu hislerle girip gelişirseniz siz parayı değil para sizi bulur.

Bir şirkette çalışacağınız belli. Bu işi yaparken düzenli olmaya çalışın. Yazdığınız kodu bir başkası bakınca anlayabilsin. Çünkü şirkette bireysel değil de grup halinde çalışacaksınız. Bu işte düzenli olmakta sizin için iyi bir şey olacaktır.

NOT: Bu işle uğraşıp gelişen kişilere diyorum; lütfen siz çalışırken çalıştığınız kaynakları buraya atar mısınız? Belki birilerinin işine yarar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam niye amacımız para olmasın bunu açıklayın lütfen her işte para olmasın para olmasın bir yerde siyaset yaparken acız diye kıvranıyorsunuz?

Yazılımı öğrenmek çileli ve ilk işe girdiğin zaman büyük ihtimalle iyi bir maaş almıyorsun. Kendini sürekli geliştirip belli bir noktaya gelmen gerekiyor ki aranan eleman haline gelesin. Ondan sonra da şirketler size değil, sen şirketlere maaş teklifiyle gidiyorsun.

Bu çok genel bir örnekti ama. CV'ne ekleyebileceğin her şey seni bir adım daha öne çıkartıyor. İyi bir üniversite, iyi bir eğitim, ünivesitede aktif olarak projelerde rol almış olmak, iyi bir staj... Sürekli kendini geliştirmen gereken bir alan.

Hocam niye amacımız para olmasın bunu acıklayın lütfen her işte para olmasın para olmasın bir yerde siyaset yaparken acız diye kıvranıyorsunuz?😑 güzel rehber.
Bu iş çünkü parayla yapılacak bir şey değil. Para için yapanlar, bir zaman sonra "beni niye kimse işe almıyor?" diye sayıklıyor. Belki forumda gördüğün konulardan dolayı bu iş basit görünüyor olabilir ama içine girdiğin zaman günlerini, haftalarını bir ekrana çıktı vermek için harcayıp hatalarla boğuşunca anlıyorsun. Bu durumda kendini motive edip o problemi çözebilmen gerekli. Her zaman böyle şeylerle karşılaşmıyorsun belki ama işin derinine indikçe bu tür olaylar artıyor. Firmaların da bu tür sorunları çözebilecek developerlara ihtiyacı var, "aranan elemen" denilenler bunlar oluyor zaten.

Para için yapılacak bir meslek değil. @SideWinder hocam da çok güzel açıklamış. Kendini geliştireni firmalar kapar, kendini geliştirmeyen kendini firmalara kaptırmaya çalışır. Para için yapanların %99'u da kendini geliştirmez, kolaya kaçar. :)

Bu iş çünkü parayla yapılacak bir şey değil. Para için yapanlar, bir zaman sonra "beni niye kimse işe almıyor?" diye sayıklıyor. Belki forumda gördüğün konulardan dolayı bu iş basit görünüyor olabilir ama içine girdiğin zaman günlerini, haftalarını bir ekrana çıktı vermek için harcayıp hatalarla boğuşunca anlıyorsun. Bu durumda kendini motive edip o problemi çözebilmen gerekli. Her zaman böyle şeylerle karşılaşmıyorsun belki ama işin derinine indikçe bu tür olaylar artıyor. Firmaların da bu tür sorunları çözebilecek developerlara ihtiyacı var, "aranan elemen" denilenler bunlar oluyor zaten.

Para için yapılacak bir meslek değil. @SideWinder hocam da çok güzel açıklamış. Kendini geliştireni firmalar kapar, kendini geliştirmeyen kendini firmalara kaptırmaya çalışır. Para için yapanların %99'u da kendini geliştirmez, kolaya kaçar. :)

Her işe aynı laf söylenmesine kızıyorum bir iş yapıyorsun yok para icin yapma yok şu icin yapma sadece toplum sürekli böyle dediği icin alıştık herkes aynı lafı söylüyor klasik sözler.

Her işe aynı laf söylenmesine kızıyorum bir iş yapıyorsun yok para icin yapma yok şu icin yapma sadece toplum sürekli böyle dediği icin alıştık herkes aynı lafı söylüyor klasik sözler.
Emin ol bu sektörde klasik bir söz değil. Kendini "yazılımcı" olarak tanıtıp "iş bulamıyorum" diye gezenlerin %99'u bu sebepten dolayı iş bulamıyor. Bu sektör para için yapılacak iş değil, sen kendini geliştirince istesen de istemesen de para geliyor zaten.

Kendini iyi geliştireni, firmalar daha okuldayken bile kapıyor. Kendini geliştirmeyen de firmalara kendini kaptırmaya çalışıp başarılı ya da başarısız oluyor. Aralarından belki birkaç şanslı çıkıyordur o kadar.

Diğer sektörler hakkında konuşmam ne kadar doğru olur? Bilemiyorum.

Eğer tek motivasyonun paraysa kesinlikle gelişemezsin, böyle düşünen kişiden bir cacık olmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı