Yazılım ve programlamaya nereden başlamalıyız?

Frontend kısmı kullanicinin gordugu taraftir mesela ustte gordugun arama kutusu, mesaj yazma yeri, site tasarimi, bu ust menu vs. backend ise senin yazdigin bu mesaji bir SQL veya nosql yani veritabanina kayit eden kisimdir ya da kayit olman, giris yapman oradaki kodlar gozukemez basitce bu.
İkisini de öğrenmek istiyorum.

Oncelikle kac yasindasiniz ve İngilizce seviyeniz nedir?
18 ve B1-2 seviyesinde ingilizcem var. Daha da geliştirmek için her gün bir kaç sayfa ingilizce yazılar okuyarak çevirisini yapıyorum (Reader at Work) ve ingilizce videolar izleyerek devamını getiriyorum.

Temelden başlayım diyorum. 10 yıl önce dreamviewer konusunda biraz bilgiliydim orada reklamsal tasarımlı birkaç web site yapmıştım ama veritabanlı yani SQL hiç yapmadım ve hiç bilgisi yok. C# vb şeyler vardı ama hiç el atmadım hiç bakmadım bile sadece ismini biliyorum. Pyoton hiç bilmiyorum. Anlayacağınız sıfırdan tekrardan başlayacağım. Ama 10 yıl öncesine göre bayağı şeyler değişmiş mesajlara baktım da dreamviewerden eser kalmamış galiba.

18 ve B1-2 seviyesinde ingilizcem var. Daha da geliştirmek için her gün birkaç sayfa İngilizce yazılar okuyarak çevirisini yapıyorum ve İngilizce videolar izleyerek devamını getiriyorum.

O zaman onerilerimi yapayim.
Frontend.
Basic:
HTML.
CSS.
JavaScript.
Framework:
React, vue, Angular (JavaScript kutuphaneleri)
Bootstrap, tailwind(CSS kutuphaneleri)
CSS'de bilmeniz gereken flexbox ve Grid konulari var bir de CSS onislemcileri ismi buydu galiba emin degilim.(sass, less)
Backend.
Bence JavaScript ogreneceginiz icin Node.js ogrenip mern(Node.js ve React), mevn(Node.js ve vue), mean(Node.js ve Angular) bunlardan biriyle devam edebilirsiniz.
Yok ben backend de bas dil istiyorsun derseniz Python, Java, C# gibi diller de var.
Bence sinava hazirlaniyorsaniz su an baslamayin.

Mesaj sayimin %20'si muhtemelen bu soruya cevap veriyordur dolayli olarak.

Eger meslek olarak tercih edeceksen -> derslerine calis, matematigi ve Ingilizceyi saglam tut, iyi bir universiteye git, teorik alt yapiyi es gecme. Muhendislik yapacak kisinin hangi dille programlamaya giris yaptiginin uzun vadede bir etkisi yok. Zaten algoritma ve data structure ogrenerek baslayacaksin, bunu da pek cok dilde yaparsin.

Eger hobi olarak soruyorsan, kafandaki prototip projeler ne ise ( basit bir mobil uygulama, oyun, web sitesi vs ) bu minvalde orneklerle anlatan bir tutorial takip edip yapmaya girisebilirsin. Hobi amacli baslayan kisinin direkt amacina uygun dille ogrenmeye baslamasi zaman kazandirir.

O zaman onerilerimi yapayim.
Frontend.
Basic:
HTML.
CSS.
JavaScript.
Framework:
React, vue, Angular (JavaScript kutuphaneleri)
Bootstrap, tailwind(CSS kutuphaneleri)
CSS'de bilmeniz gereken flexbox ve Grid konulari var bir de CSS onislemcileri ismi buydu galiba emin degilim.(sass, less)
Backend.
Bence JavaScript ogreneceginiz icin Node.js ogrenip mern(Node.js ve React), mevn(Node.js ve vue), mean(Node.js ve Angular) bunlardan biriyle devam edebilirsiniz.
Yok ben backend de bas dil istiyorsun derseniz Python, Java, C# gibi diller de var.
Bence sinava hazirlaniyorsaniz su an baslamayin.
Üniversiteye girmedim bu sene. Kendimi geliştirmek için aşmamak istiyorum. Biraz kolay site menüleri yapacak kadar HTML biliyorum, oradan devam edeceğim muhtemelen. Teşekkür ederim öneriniz için.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı