Rehber Yazılıma nereden başlanır?

Öncelikle emeğinize sağlık hocam, ben de bu tarz konulara belki binlerce kez aynı cevabı vermişimdir, kesinlikle ve kesinlikle alaylı olmayın ve mühendislik fakültesini okuyun, çok yetenekli alaylı yazılımcılar var fakat bu gerçekten nadir, mühendis düşünce yani analitik düşünme becerisi olmadığı için zaten hangi dili öğrenmeliyim tarzı konular sürekli açılıyor, ben mühendislik bitiren ya da mühendislik okuyan kişilerin de bu soruyu yönelttiğini pek görmedim, en azından 3. Ve 4. Sınıflar açısından. Alaylı olmanın kesinlikle bir diğer eksisi de sektör artık o kadar rekabetçi bir noktaya geldi ki İK’ler diplomasız kişilere bakmıyor bile çoğu zaman. Üstüne yazılıp çizilecek daha çok satır var aslında fakat kurslar konusunda da bir eleştiri yapıp mesajımı bitireyim, Udemy tarzı platformlarda her dil için eğitim var fakat asla Mühendis gibi düşünme: mühendislik disiplini veyahut temel mühendislikle alakalı bir eğitim yok, alaylı olarak bu işi yapmak isteyenlerin en büyük eksiği ve aradığı şeylerin bu olduğunu söyleyebilirim, umarım bu eğitimleri de görmeye başlarız çünkü yabancılarda bu tarz eğitimler İnternette mevcut iken İngilizce bilmeyen kişiler bunlardan faydalanamıyor.
 
Merhabalar, gerçekten sizin gibi düşünen çok az kişi ile karşılaştım. Dediklerinize yüzde yüz katılıyorum. Ben her ortamda, arkadaşlara, gençlere bundan bahsediyorum. Bu dediklerimizin bakış açısı olarak kazandırılması gerekiyor hatta kendim Türkçe olarak birkaç içerik çekmeyi de düşünüyorum.

Zaten sektör yığılmış durumda, inanılmaz bir yönelim var. Dediğiniz gibi bakış açısının yanında iş bulma konusu içinde mühendislik okunmak zorunda çünkü devlet artık mühendisleri işe alımı teşvik edecek, ki ediyor diye de biliyorum.

Elbette işini çok iyi yapanlar vardır ancak yeni başlayanlar çok zorlanacaklardır.
 
Düşüncelerime hak vermenize sevindim hocam, dediğiniz içerikleri çekmenizi bekliyorum kesinlikle, şimdiden emeğinize sağlık.
 
Araba gibi düşünürsek front, aracın rengi, tipi vb. iken back ise aracın motoru, yağı, suyu vb.'dir.
Modern WEB'de bu doğru değil. Günümüzde front-end; server-side ve client-side olmak üzere ikiye ayrılıyor:
  • Client-side: Modern cihazlar çok geliştiği için eskiden back-end'de yapılacak işler artık burada yapılabiliyor. Burada ana hesap server'ın yükünü nasıl hafifletiriz oluyor.
  • Server-side: İse tam tersine client yükünü azaltıp bazı işleri server'da yapmaya ilgili çalışmaları kapsıyor. Ve her ikisi ile de front-end ilgileniyor.

Backend komplike bir alandır ve ciddi mühendislik (eğitim olarak değil bakış açısı olarak) ister.
Bir full-stack developer olarak kesinlikle katılmıyorum. "ciddi mühendislik" isteyen çok kurumsal backend projeleri var elbette ancak günümüzde çoğu backend projesi CRUD işlemlerinden ibaret. Asıl zorluk pattern ve mimariler girince başlıyor. Bir CQRS yada DDD ile proje geliştirmek elbette önemli bir öğrenim eğrisi getiriyor ancak Türkiye'de kaç projede bunlar kullanılıyor emin değilim.
 
Son mesajınızla alakalı bir şey demek isterim izninizle. Şu an yazılım öğrenmek isteyenlerin bir çoğunun hedefi yurtdışında çalışmak diye düşünüyorum. Ben kesinlikle mühendislik eğitiminin hem işe giriş sürecinde hem de bundan sonraki meslek hayatında çok işe yarayacağını biliyorum ve tahmin ediyorum. İşe giriş tarafında diploma avantajı olmuş olacak, iş hayatında da kendisi veya şirket hedefleri doğrultusunda alan değiştirmek istediğinde mantığı kavradığı için çok daha hızlı öğrenebilecek. Ben genç arkadaşları Üniversite eğitimi alabilecek imkanları varken bu imkanı kullanmamalarını istemem.
 
Üniversite'nin kattığı en önemli şey İngilizce. Dersleri İngilizce dinlemek ve anlamaya çalışmak çok şey katıyor insana. Geri kalan her şey rahatlıkla halledilir.
 
Üniversite'nin kattığı en önemli şey İngilizce. Dersleri İngilizce dinlemek ve anlamaya çalışmak çok şey katıyor insana. Geri kalan her şey rahatlıkla halledilir.
Yanlış düşünüyorsunuz bence, mühendislik disiplini, temel mühendislik ve öğrenmeyi öğrenme kavramlarını nereden öğreneceksiniz? Bir mühendise lazım olan Lineer cebir vesaire? İngilizceyi zaten yazılıma başlayacak birinin kendi öğrenmesi elzem onun için Üniversite eğitimine bakmaya gerek var mı bilmiyorum. Kusura bakmayın ama mühendislik eğitimi almayan birinin Avrupa veyahut Amerika’da işe girmesinin ve yapay zeka gibi alanlarda çalışmasının da zor olduğunu düşünüyorum.
 


Senin anlatmaya calistigin sey "thin" vs "fat" client. ( Rich client - Wikipedia )

Client-side ve server-side sadece kod blogunun nerede calistigini anlatir, aldigi sorumluluk hakkinda bilgi icermez.
 
Alaylı > Mühendis.

Ama okul okumak şart, çünkü vizyon katıyor gerçekten.

Benim patron bilgisayar programcılığı okumuş mesela. Ben sağlam bir üniversiteden yazılım mühendisliği mezunuyum.

Okulda sadece girişi öğrendim, gerisini hep kendim araştırarak. Hocalar kitaptan HTML ile form yapmayı 3 derste öğretiyor. İnternette 1 dakikada öğrenebiliyorsun.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…