Yazılımda dil mi önemlidir fikir mi?

Dille kiyaslamiyorsun. Algoritmik dusunmeyle kiyasliyorsun. Biri hashleme "fikiriyle" gelmis olabilir. Ancak hash fonksiyonunu kim implemente etti? Hashleme fikiriyle gelen adam hash fikrini koda dokemiyorsa bi anlami yok.
Yani hocam diyorsunuz ki akıldaki fikri koda dökemiyorsa fikrin de bir anlamı olmuyor sadece bir fikirden ibaret oluyor. Önemli olan o zaman kullandığı dil değil de fikiri koda dökebilmekte.

Fikirler öldü artık arkadaşlar. Boşa uğraşmayın. Birçok özgün uygulama var. Belki milyonlarca ama talep yoktur.

O yüzden kodlama önemlidir.

Yani hocam diyorsunuz ki akıldaki fikri koda dökemiyorsa fikrin de bir anlamı olmuyor sadece bir fikirden ibaret oluyor. Önemli olan o zaman kullandığı dil değil de fikiri koda dökebilmekte.
Genellikle fikir ayrılıkları ortada bir terimin olmaması yada aynı terimin farklı kişilerde farklı manalar çağrıştırmasından kaynaklanıyor o yüzden net çözüm bütün ihtimalleri (olabildiğince) sıralamak 😀

NOT: (Özgün fikir ≠ Fikir) çünkü birisi senden çıkıyor diğerini ise başkasından alıyorsun sonuç olarak ortada bir fikir olmalı.

1. İyi bir fikir yoksa: İstediğin kadar algoritma oluşturursun istediğin kadar farklı dil kullanırsın ancak fikri olan birisi seni rahatlıkla geçer.

2. Doğru dili seçemediyse: Fikir mükemmel ancak optimizasyonun kritik olduğu bir seneryoda Python kullandı. Yada kullanacağı kütüphane Python'da iken o Python bilmiyordu.

3. Koda dökme becerisi yoksa: Fikir mükemmel, bulunduğu durum için olabilecek en iyi dili seçti ancak koda olabilecek en iyi haliyle dökemediği için potansiyeli ortaya çıkmaz.

Burada "En önemlisi" cümlesinden kasta göre durum değerlendirmesi yapılabilir eğer cümle;

1. "Hangisi olmasada olur" anlamına geliyorsa hepsi olmak zorunda hepsi birer zincir şeklinde ve biri olmazsa diğeri olmaz. Fikir yoksa ilk aşamada takılırsın, dil bilmiyorsan ikinci aşamada takılırsın, yazıya dökemiyorsan fikir ile dil arasında bir bağlantı kurulamıyor demektir buda ürün yok demektir. (Dili bilmek ≠ Fikri yazıya dökebilmek)

2.a. "Hangisi diğerlerine oranla daha kritiktir" anlamına geliyorsa bulunduğun duruma göre değişir 😀 çünkü yaptığın proje için farklı bir adım daha büyük bir rol oynuyor olabilir mesela; özgün bir fikir oluşturman gerekiyorsa 1, bilindik bir fikrin daha optimize halini yapman gerekiyorsa 2-3 vs.

2.b. "Evrensel olarak hangisine diğerlerinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor (Birisinin diğerlerine oranla daha kritik oluşunun oranı)" anlamına geliyorsa büyük çaplı bir analiz yapılmadığı sürece herkesin dediği yanlış ve temelsizdir ayrıca bu sorunun cevabının bilinmesi size iş hayatınızda yada iş seçiminizde hiç bir avantaj sağlamaz ve kazanç dağılımının buna göre yapılması oldukça absürttür.

konu sahibi de dahil olmak üzere çoğu kişinin (2.b) seçeneğinden bahsettiğini düşünüyorum.

Dille kiyaslamiyorsun. Algoritmik dusunmeyle kiyasliyorsun. Biri hashleme "fikiriyle" gelmis olabilir. Ancak hash fonksiyonunu kim implemente etti? Hashleme fikiriyle gelen adam hash fikrini koda dokemiyorsa bi anlami yok.
Son kısma katılmıyorum. Fikir her şeydir. Implemente edenin kim olduğu önemli değil.

Bir sorunla karşılaştınız. Bunu beyin fırtınası ile farklı bakış açıları yakayabilirsiniz. İşte bu bir fikir tartışması. Şirkette özellikle product owner veya benzer pozisyondaki yönetici tayfa aynen böyle. Kod tarafındaki fikirlere aşinalar. Ama implemente etmezler. Sen kod yazarsın, senin görmediğini görüp seni yönlendirebilir. İşte tüm mesele bu. Kod yazan kişi bir zahmet fikir üretebilsin. Fikir üretemeyen, düşünemeyen, araştıramayan birinin hiçbir önemi ve değeri yok.

Implemente eden hash fikrini üretemiyor. Ama tam tersi durumda, koda dökmeyen kişi bunu bilebiliyor. Ve implemente edeni yönlendirebiliyor.
Kısaca bunu düşünebilmek yani fikir üretebilmek gerekiyor.

Yukarıda bahsettiğim gibi. Fikir önemli olan. Koda döken başka biri olabilir. Yada koda döküyorsan bir zahmet fikirlere açık ol ve kendin de bir şeyler kat.

Son kısma katılmıyorum. Fikir her şeydir. Implemente edenin kim olduğu önemli değil.
Yani. Evet. Sonradan bende fark ettim bos yapmisim. Implemente edebilmekten ziyade fikiri detaylandirabilmek demeliymisim. Ek yapip fikirden vazgececektim de unutmusum.
Uygulamaya dokmus olmalari zaten kodlamayi yaptiklari anlamina gelmiyor mu? :)
Su mesaji yazdigimda aklima gelmisti bos yapmis oldugum. Uzun uzun yazarim deyip unuttum.

Basarili bir projenin business fikri, zamanlamasi, kullandigi teknolojileri ve buyume plani dogru olmali. Bu saydiklarimdan en az birinde eksiklik varsa bir kac sene icerisinde basarisizlik kacinilmaz olur.

kullanıcıların siteye kayıt olurken ki şifrelerini hashlemek istiyor. Önemli olan kişiden çıkmış hash fikri mi? Yoksa uyguladığı hash fonksiyonu mu?

Burada business bir fikir yok, guvenlik sebebiyle hash kullanma fikri ile o hash algoritmasinin onemini tartismak istiyorsun ama dedigim gibi yanlis implemente edersen plaintext kaydetmenle hicbir farki olmayacak. Tutup da md5 ile sifre hashlemenle plaintext kaydetmen arasinda neredeyse hic fark yok. Dolayisiyla ikisi de onemli.

Bir zincirin gucu en zayif halkasina baglidir. Fikrin zayifsa oradan kaybedersin, fikir iyiyse ama prototipe donmuyorsa oradan gol yersin. Hepsi iyi olacak ya da hatalarindan hizlica ders cikarip degiseceksin.

Ayrica random 20 adam cevirip sorsan yarisindan fazlasinin cok onemli oldugunu sandigi fikirleri oldugunu gorursun. Pazari bilmen, hangi fikrin gercekten kiymetli olup fizibil oldugunu analiz edebilmen cok zor bir is. Yazilim disi bir uzmanlik gerektiriyor bu nedenle ortaklarla hareket etmek ve projenin her adiminda geri bildirim almak cok onemli. Sana cok mantikli gelen bir seyi baskasi hic begenmeyebilir. Ben kendi tecrubelerimden biliyorum "bunu da gelistirelim ek ozellik olarak" diye dusundugumuz yan ozelliklerin zamanla esas ozelliklerden daha populer hale geldigini.

İkisi de. Dil olmadan fikrini yazamazsın, fikir olmadan hiçbir şey yapamazsın

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı