Yazılımda Hangi Alan Seçilmeli?

Temel kavramları internete yazdığımda çıkan sitelerden yararlanıyorum, genellikle birkaç site okuyor ve bilgilerin uyuşup uyuşmadığına bakıyorum. Ya da üniversitelerin PDF'leri oluyor. Örneğin "bilgisayar nasıl çalışır?" olarak Google'da aratırsanız Hacettepe Üniversite'sinde yazılmış bir PDF var epey detaylı.
Konuları neye göre belirliyorsunuz ?
Kafanıza göre mi?
 
Web kısmı çok kolay XenForo forumu kurarak ben öğrendim PHP'yi CSS'i falan Python daha sağlıklı olur mesela Bitcoin al sat programı tasarla R10 da falan sat bayağı alıcısı var.
Web kısmı çok mu kolay? Aynen hocam herkeste iş ilanlarında XenForo ile 10 yıl deneyimli olmak zorunlu diye şart koyuyor zaten :D
 
@Eray T hocamın söyledikleri sonuna kadar doğru, biraz ekleme yapmak isterim ben de; Python sana yazılımı öğretebilir ama bir bilgisayar nasıl çalışır, RAM mekanizması nedir bunları derinlemesine öğretemez. Makine diline çok daha yakın bir dil olan(Pythona kıyasla) C ile başlarsanız hata yapma olasılığının daha fazla olduğu bir atmosferde öğrenim yaparak bir makine nasıl çalışır, RAM byte'ları nasıl işler daha iyi ve oturaklı öğrenebilirsiniz. Zaten yazılımın ve bir makinenin nasıl çalıştığının mantığını çözdükten sonra dil öğrenmek dediğiniz şey -çoğu zaman- syntax öğrenmekten farksız oluyor ve çok daha rahat oluyor.
 
Şahsen lise de bilgi işlem üniversitede bilgisayar programcılığı okumuş meslek hayatına bilgi işlemci olarak devam eden biri olarak naçizane tavsiyemi belirtmek isterim. Python ile başladığın zaman diğer arkadaşlarımızında dediği gibi çoğu yönlendirme komutlarını öğrenmemiş olacaksın ya da yapmak istediğin işi dolaylı yoldan yapacaksın. Lisede aynı kafa karışıklılığını bende yaşadım webi bende hiç istemedim. O zamanlarda sınıfça Metin2 oynadığımız ve buna hileyi en rahat geliştirebileceğim dil Python olduğu için ondan başlayarak girmiştim. Üniversiteye geçerkende ben yazılımı az çok biliyorum üst düzey yapamam ama istediğim programı 3 aşağı 5 yukarı yazarım diyordum. Yapamadım. Okulların üniversitelerin PDF'lerine bakarsan zaten genel ağırlıklı olarak C dillerinden giderler. Benim tavsiyem burada şu olacaktır; istediğin bir programın kodlamasını araştır hangi dille yazılıyor, senin için bu dili öğrenmek kolay olur mu? Ne amaçla yazılım öğrenmek istiyorsun? Oyunmu yazacaksın, mobil uygulamamı yapacaksın? Ne yapacağını bilerek başla. Twitter'den birkaç üst düzey yazılımcıyla dmleş sor. Ben üst düzey bir yazılımcı değilim hatta ben tanıdığım yazılımcılarla kendimi karşılaştırarak yazılımcı bile demiyorum kendime. Ne iş yapacağın konusu tek ve en önemli konudur. Ben donanımcı olacak diye kendimi yırttım şimdi şirkette bir yandan CSS öğrenip bir yandan site yapmaya çalışıyorum bilmediğimi anlamasınlar diye de işten gider gitmez ders çalışıyorum. O yüzden eğer yazılımcı olmak istiyorsan en önce ne iş yapacağına karar ver. Eğer meslek hayatına yazılımcı olarak girmeyeceksen boşa uğraşma git yabancı dil öğren. Benim tavsiyem budur.
 
Ne yapmak istediğini bilmeden bir konuda ilerlemeye çalışmak birsüre sonunda yıldırıyor. Ama genel bir bakış kazanmak istiyorum diyorsan Python ile başlamak güzel bir seçim olacaktır. Değişkenler, veri tipleri, döngüler, fonksiyonlar vs her dilin değişmez elementleridir. Python ile bunların ne işe yaradıklarını öğrenir, diğer dillere geçmek istersen aşinalığın olmuş olur, Python'la devam da edebilirsin tabii. Ben Python'u belli bir seviyede öğrendikten sonra Unity ile oyun geliştirmeye merak saldım ve C# öğrenirken hiç zorlanmadım.

Python için en iyi Türkçe kaynak ise: Python YazBel
 
Merhaba konuya bir kaç nacizane yorumumu bırakmak isterim belki faydalı olur.

Ben normalde metalurji ve malzeme mühendisiyim 2 yıl sektöre üretim ve kalite mühendisi olarak çalıştıktan sonra yazılıma geçme kararı verdim ve şuanda jr. java yazılım uzmanı olarak çalışmakdayım. Bu süreçte neler yaptığımı kısaca anlatıyım belki yardımı dokunur size de.

Yararlandığım çok fazla kaynak var ancak başlangıç aşamasında size yol göstermesi adına
1.https://cs50.harvard.edu/x/2022/ harvard üniversitesinin bilgisayar bilimlerine giriş dersi bu dersi mutlaka alın ilk yorumda arkadaşın bahsettiği bilgisayar nedir ram nedir nasıl kullanılır konularından başlayarak ileri seviyeye kaar sürükleyici ve çok güzel bir şekilde anlatıyor.Araştırırsamnız türkçe dublajı da var ancak kendilerinin eklemiş olduğu türkçe altyazı ile izleminizi tavsiye ederim.

2.kodluyoruz.org sitesinden seçtiğiniz konunun derslerini izleyebilir ve bir yol haritası çıkarabilirsiniz hatta bu site üziernden yapılan bootcamplere de katılabilirsiniz.

3. Developer Roadmaps - roadmap.sh bu sitenden kendinize yol haritası çıkarabilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
Java veya C# başlamak için iyi bir dil. Python ile başlarsanız diğer dillere geçince çok sorun yaşarsınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı