Öğrenirken not tutmuyorum. Bunun yerine proje yapıyorum. Bu sayede ileride, aynı problem geldiğinde eski projemi açıp nasıl yapmışım diye baktığım oluyor.
X terimi şu şu dur diye not tutmam genelde.
Ama yaptığım bazı adımları not tutarım.
Mesela son 1 haftadır sunucu üzerinde yoğun işlem yapıyorum. Komutları vs yazıyorum. Subdomain açmak, nginx, nodejs - Spring boot-React projelerini deploy etmek gibi notlarım oluyor. Bunlar genelde terminale yazılan komutlar oluyor. Kendimce aldığım notlar.
Şuan komutları hatırlıyorum nota bakmıyorum. Ama 2, 3 ay sonra unutacağım kesin. Gidip tekrar yüzlerce siteye bakmak yerine açarım notumu 5 dkka da hallederim.
Bunun dışında iş yerinden öğrendiğim ve bence de büyük projeler için gerekli olan, döküman hazırlama işlemi.
Yaptığın bir işlemi dökümanlaştırıp kaydediyorsun. Bu sayede proje büyüdükçe yönetmek ve yeni gelen ekip arkadaşları projeyi anlamak için yazdığın koddan değilde döküman dan yola çıkıyor.
Bu kısım proje geliştirme kısmına giriyor. Öğrenirken veya küçük projeler de yorum satırları işini görür.
İnsanız ve doğamız gereği bazı şeyleri unuturuz. Önemli olan o bazı şeyleri not almak.
Her şeyi ezberleyeyim kafasına girmeni önermem.