Yazılımla uğraşanlar ne iş yapıyor?

@psikolojimbozuldu web tasarımdan kastı frontend ise söylediğin aşırı saçma.

@count ya vallahi bu yazılıma nereden başlamalıyım? Soruları sıktı belki 10 bin tane soru vardır herkes hep hazıra konmak istiyor.
hocam konuyu açmamdaki amaç daha önce yazılımla uğraşanların ne yaptıklarını görmememdi yani temel olarak yabancı dil öğrenme, yazılım dili öğrenme vs vs bilinen şeyler ama benim soruyu sormamdaki amaç işte çalışanların çalışırken ne yaptıkları.
 
Ben programcı değilim. Bu benim mesleğim değil. (Yazılımcı diye bir meslek te yok zaten. Her şeyde olduğu gibi halk arasında bir yanlış tanımlama.)

Doğum günlerinde ve bayramlarda sevdiğime tebrik animasyonlar gönderirdim. (Genelde CoolBasic veya Yabasic kullanırdım) Artık (Pandemi sonrası bir moda olduğu için) evden(de) çalıştığı için şirketin İT yöneticisi güvenlik ayarlarını sıkı yapıvermiş ve benim gönderilerim aynen çöpe gidiyor. Sistem açılmasına izin vermiyor.
 
Sektörden biri olarak;

Yazılım bilenler işe girdiklerinde neler yapıyor?

Soru tam anlaşılmıyor gibi.
Alan olarak soruyorsan; Backend, frontend, desktop dev, Mobile Dev, Tester, DevOps, Game, AI, System, siber gibi alanlara ayrılabilir.
İşler nasıl yürüyor dersen;
Bir iş listesi olur. Bu iş listesini yönetmek için bazı süreç modelleri vardır, en sık kullanılanı Agile (Kanban veya Scrum). Biz de bunu kullanıyoruz. Bu sebeple bu sistemi anlatayım. Bu sistemde sprint adı verilen dönemler vardır. Bu dönemler birkaç haftalık olabilir (Bizde 1 hafta). İşler öncelikle back log listesine gelir. Eğer acil değilse bir sonraki sprint dönemine kadar bekler (Genelde yeni istekler veya refactor ler). Acil ise (bugfix, hotfix) direkt sprinte dahil edilir.
İşler sektörden sektöre değişir, bizde web, mobil, backend, görüntü işleme - yapay zeka gibi kısımlar var. İş yoğunluğu olarak backend daha ağır basıyor. DevOps ile uğraşan ve testçi (Test otomasyonu yazıyor) arkadaşımız da var.
Ayrıca haftalık toplantılarımız oluyor. Bunlar;
- Spike: İş hakkında ön bilgi ve kartların oluşturulması.
- Groom: Kartların detaylı teknik analizi.
- Daily: Günlük yapılır. Bugün ne yapıyoruz, takıldığımız yerler var mı? Gibisinden 5-10 dakikalık kısa konuşma.
- Retro: Ekip içerisinde sorunumuz var mı? İsteklerimiz var mı(maddi veya manevi şeyler olabilir)? Başardıklarımızı, başaramadıklarımızı vs konuşuyoruz.
- Tech mektuplar: Kişiden ekibe teknik bilginin aktarılması.
- Haftalık Analiz: Bir mentor eşliğinde ekip hedefleri, haftalık birbirimizin analizleri vs konuşuluyor.
Ben bizdeki süreci anlattım. Yeni şeyler değil aslında. Ekip dinamiğine ve şirket kültürüne göre değişir.

Hayatıma ne gibi bir katkısı olur?

Bunun tam cevabı yok. Her bilgi bir işe yaracak diye bir kaide de yok. Yeri gelir kendi mobil, web uygulamalarını yazar işlerini daha da hızlandırırsın, yeri gelir PC'de manuel işleri otomatikleştirirsin vs.

Ve ileride bir yazılım ile ilgili yurt dışında çalışmak istersem neler bilmem gerekir?

Tabii ki de İngilizce. Bunun dışında alanında bilgi sahibi olmanı beklerler.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geri
Yukarı