Yazım Denetimi

Düzgün yazabiliyorsanız yazım denetimi kullanmayın, yazamıyorsanız kullanın ama düzgün yazmayı bilmediğiniz için yazım denetiminin yaptığı hatayı da anlayamayacaksınız ve ceza alacaksınız.

Peki cezayı niye aldınız şimdi? Yazım denetimi bozduğu için mi? Hayır, siteye hatalı yazı gönderdiğiniz için.

Hatayı kimin yaptığı bizi ilgilendirmiyor. İsterseniz kuzeniniz yapmış olsun. Yazım denetimi sadece bir araç, kullanın ya da kullanmayın, siteye gönderdiğiniz yazıların sorumluluğu sizde.

Ayrıca bu sitenin "dili koruma" gibi bir iddiası yok. Alınan cezalar yazım/imla kuralları adı altında verilir. Dili koruyun ya da korumayın, o da bizi ilgilendirmez.

Bunun dışında zaten yeni üyesiniz. Ceza/uyarı alınır ve herkes alır, fazla takılmayın çünkü cezasız üye iki elin parmaklarını geçmez, belki bir elin.

Takılma dediniz ama: "dar zaman aralığında ve dolar fırlıyor diye bir an evvel sistem toplamak zorundaydım; başka forumlarda zaman kaybetmemek için googelde araştırma yapıp, kendi özel durumumda lazım olan bilgiye soru-cevap şeklinde ulaşmaktan vazgeçtim. Bu da aldığım bazı ürünlerin bazı yetersiz özelliklerinden mutsuz olmama neden oldu. Bunu yaşadığım için en son suçlayacağım insanlar bu forum yöneticileri olacaktır."

Ben sadece konuya neden takıldığımı yazdım. Şu eleştirimi buraya yazmak istemezdim ama baktım kurallar başlığı cevap yazmaya kapatılmış ve ben de bu yazım kuralından yola çıkarak bu noktaya vardım o zaman buraya yazıyorum. Umarım yazdığım ciddiye alınır ve saygısızlık olarak algılanmaz:

"Forum işleyiş olarak fazlasıyla "havuç-sopa " yöntemiyle yürüyor. Bu sizi maalesef "ehvenişer" durumuna düşürüyor. "Başarınızın arkasındaki gerçek neden" istikrarlı bir şekilde teknolojiyle ilgilenip her şeyi mikro detaylarıyla masaya yatırarak çalışmanızdır. Yoksa kuralları katı uyguladığınız için başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız "arkasında bilgi ve emek olmayan her şey başarısızlığa mahkumdur"; hele ki kuralar sadece kural olsun diye uygulanıyorsa bu kaçınılmaz olarak "despotluğa" gider.

Abraham Maslow'un ihtiyaçlar hiyararşisini baz aldığımızda bu sektörde iyi olmayı başarıp "kendinizi gerçekleştirmiş" insanlar olarak görmekle ve diğerlerini de "kurallara tabii üyeler" varsayıp dünyaya bu gözle baktığınızda; her verdiğiniz cezanın arkasında "biz haklıydık"; çünkü kural vardı; kurallar uygulanmak içindir; üstelik o kurallar iyi olmasaydı biz koymazdı onları demekle kalitesiz üyeleri terbiye ve tasfiye etmiş olmuyorsunuz; derya içinde deryadan habersiz balıklar misali üyeleri saymazsak her şey al gülüm/ver gülümle yürüyor demektir. Öyle olmasaydı işi gücü bırakıp 7 kez yasaklanıp 7 kez gelen hesapları çift hesaptan engellesin diye bu kadar detaylı yakalayacak sonra da o yasaklanan 7 hesabı birden birleştirip tek hesaba çevirecek bir site altyapısı kurmaya uğraşmazdınız. Kuralları daha katı uygulayabilmek için demir parmaklıkları kesilemez çelikten bir hapishane yapmaktır bir bağlamda bu.

Bu kadar tepkisel olma nedenim siz bana takılma yazdıktan sonra Google aratmada çıkan tonlarca yorumu okuyup bu konuda size geri dönüş yapma ihtiyacımdandı. Yoksa bu yazdıklarımın hiçbirisi bana lazım değil...
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yoksa kuralları katı uyguladığınız için başarılı olduğunuzu düşünüyorsanız "arkasında bilgi ve emek olmayan her şey başarısızlığa mahkumdur"; hele ki kuralar sadece kural olsun diye uygulanıyorsa bu kaçınılmaz olarak "despotluğa" gider.
İstatistikler öyle söylemiyor. Uzun vadede aktif kullanıcı/ziyaretçi sayısı sürekli artıyor. İnsanlar kurallar sayesinde siteyi benimsiyor. Siz sitenin makyajlı halini gördüğünüz için kuralları gereksiz görüyorsunuz ama o makyajı yapan kuralın ta kendisidir. Dediğim gibi yeni üyesiniz ve hiçbir şeyden haberiniz yok. Emekten falan da bahsetmeyin, sitede günde 20 saat denetim yapılıyor. Ben bu mesajı yazarken bir moderatör ondan fazla konuyu düzenledi, uygun kategoriye taşıdı, onayladı ve üyeye yaptığı hataların cezasını tek tek verdi.
Yoksa bu yazdıklarımın hiçbirisi bana lazım değil...
Bana da lazım değil çünkü bunları daha önce yüzlerce kez yazdım, başkaları da yazdı. Eski konuları iyi araştırmamışsınız. Hiçbir şeyden haberiniz yok diye boşuna söylemedim.
 
Merhaba! Bugün yepyeni bir özellik ile karşınızdayız.

Yazım düzeltme aracı

Bu araç, kullanıcıların sık yaptığı yazım hatalarını mümkün olduğunca düzelterek Moderasyon Ekibi'ne kolaylık sağlaması amacıyla geliştirildi ama artık siz de yazdıklarınızı anında kontrol edip tek tuşla düzeltebilirsiniz!

Nasıl kullanılır?

Mesajınızı, konunuzu yazdıktan sonra Gönder butonuna basmadan önce Düzelt butonuna basmak birçok durumda tek başına yeterli olacaktır.
  • Eğer satır sonlarında nokta kullanmadıysanız Nokta seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
  • Her kelimeyi büyük harfle yazma veya metnin tamamını büyük harflerle yazma gibi bir alışkanlığa sahipseniz Büyük harf seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Fakat...

Bunun tek başına yeterli olmadığı durumlar olabilir. Mesajınızın bir kısmı düzeltilirken bir kısmı düzeltilemeyebilir veya yanlış düzeltilebilir!

İşte bunun farkına varmak, gereken kontrolü ve sonrasında ilave düzenlemeyi yapmak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır!

İyi deneyimler!
Mikail Bey selamlar, bu bir eklenti midir yoksa sıfırdan mı yazıldı? XF tabanlı bir forum sitesine nasıl eklenebilir acaba? Ücretli midir? Beni aydınlatırsanız memnun olurum.
 
Technopat'ı uzun yıllardır takip ediyorum. 22 yaşındayım en az 8 senedir takip ediyorum diyebilirim. Recep ve Ali abi ile büyüdük :) Yapılan yazım denetimi uygulaması ise harikulade.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bütün ekibe ve ilgili bölümlere öncelikle selam ediyorum. Hepinize selamünaleyküm iyi çalışmalar diliyorum.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı