Yazım Denetimi

Gayet güzel olmuş, başarılı.
 
Arkadaşlar yarın bir gün iş hayatında mail atarken otomatik düzelt butonu bulamayacaksınız :)
Bence sizler kolaya kaçmayıp, hali hazırda kurallara dikkat ediyor olarak yazma yolunu tercih edin.

Yine de çok hoş bir özellik olmuş. Sürekli şikayet edenleri paklar mı? Paklamaz. Onlar yine bir bahane bulurlar.
 
Herkese açılması çok güzel bir artı olmuş. Yeni gelenler için büyük bir artı. Emeği geçen herkesin eline sağlık ama Türkçe kuralları da önemli, boş geçilmemeli.
 
Kullanıcılar için iyi olmasının yanında, özellikle moderasyon için büyük bir kolaylık.

Kullanın, kullandırtın. :)

Ancak, @MF'ın da dediği gibi, yazım düzenleyiciye bel bağlamayın.

Yanlış düzeltmeler tabii ki yapabiliyor.

Bu nedenle her zaman kendiniz kontrol edin. :)

Merhaba,

Henüz yeni üyeyim ve yorumları okurken dikkatimi çekti. ''Kullandırtın'' yerine 'Kullandırın' olması gerekmiyor mu? Burada yazım düzenleme özelliği işe yaramamış :D
 
Teşekkür ederiz bütün Technopat Sosyal ailesi adına 😊
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba! Bugün yepyeni bir özellik ile karşınızdayız.

Yazım düzeltme aracı

Bu araç, kullanıcıların sık yaptığı yazım hatalarını mümkün olduğunca düzelterek Moderasyon Ekibi'ne kolaylık sağlaması amacıyla geliştirildi ama artık siz de yazdıklarınızı anında kontrol edip tek tuşla düzeltebilirsiniz!

Nasıl kullanılır?

Mesajınızı, konunuzu yazdıktan sonra Gönder butonuna basmadan önce Düzelt butonuna basmak birçok durumda tek başına yeterli olacaktır.
  • Eğer satır sonlarında nokta kullanmadıysanız Nokta seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
  • Her kelimeyi büyük harfle yazma veya metnin tamamını büyük harflerle yazma gibi bir alışkanlığa sahipseniz Büyük harf seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Fakat...

Bunun tek başına yeterli olmadığı durumlar olabilir. Mesajınızın bir kısmı düzeltilirken bir kısmı düzeltilemeyebilir veya yanlış düzeltilebilir!

İşte bunun farkına varmak, gereken kontrolü ve sonrasında ilave düzenlemeyi yapmak tamamen sizin sorumluluğunuzdadır!

İyi deneyimler!
Harika, diline sahip çıkmayan ülkeler yokolmaya mahkûmdur.
 
Bize bu güzel ortamı sunduğunuz için size teşekkürler ederim. İki konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Biraz uzun yazdım; ilgisini çekmeyen çizgilere kadarki kısmı okusa benim için yeterli.
1. Konu dışı bölümünde açtığım başlık benim cevap vermeme dahi izin vermeden kilitlendi. Adı üzerinde konu dışı; bu kadar katı olmaya ne gerek var?
Ortada yanlış bir şey yokken konu kilitlemek yargısız infazdır...
2. Yazım denetimi isimli bu başlığın ilk mesajında: geçmekte olan "...yanlış düzeltebilir." ve devamında bu bağlamdaki "...tamamen sizin sorumluluğunuzdadır! " ifadeleri: "Yazım denetimi yazdığınız yazıyı bozarsa, üye cezalandırılır anlamına mı gelmektedir?"
Çünkü "...yanlış düzeltebilir"demek tam olarak "bozar" anlamına gelmiyor. Yanlış düzeltmek demek "siz zaten yanlış yazmışsınızdır; ama yazılım denetimi bunu düzeltmeyi başaramaz anlamında bir ibaredir.
Madem yazım denetimi rakkamlardan sonraki büyük harfleri küçültüyor ve bunu da yönetim biliyor o zaman ceza verirken iki kez düşünün. Bunu anlamak aslında çok kolay. Yazının bütününe bakarsanız rakamlardan sonraki harfler küçük ama diğerleri büyük; bu durumda iki ihtimal vardır: a) Yazar genel kurallar dışında bir şey yapmaya çalışmış. b) Benim durumumda olduğu gibi bunu yazım denetimi bozmuş olabilir.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GENEL ANLAMIYLA DİLİ KORUMAKLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİM
(Bu bir başlık olduğu için tamamını büyük harflerle yazdım; bu yüzden de ceza yemem umarım; malum başlıklar büyük harflerle yazılabilir.. Şaka yapıyorum, eminim anladınız.)

Edebiyat ve şiirle yakından ilgili bir insan olarak söylüyorum: "Evet dili korumalıyız; evet dil giderse her şey gider... Ancak edebiyat ve dil her zaman kesin kurallarla işlemez. Bazen yazar kendini ifade etmek için kuralları bilerek de bozar. Örneğin "Oruç Aruobanın şiir kitapları. Merak eden açsın okusun. Adam kelimenin ilk harfini ayrı üçüncü hecesini bir alt satıra vs şeklinde dili zorlayarak yazıyor ve biz onu okurken bu adam dili bozmuş; ülke elden gidecek demiyoruz..." Merak eden varsa AÖF Edebiyat Bölümü Türkçe Ses Bilgisi Dersi'nin PDF dosyasını gönderebilirim. Kitabın ismi sizi yanıltmasın; içeriğinde sözlü ve yazlı dille ilgili çok güzel bölümler var.
Dili korumak noktaya virgüle büyük harfe küçük harfe dikkat etmek demek gibi yazım kurallarıyla çok da işlemiyor. Örneğin yerel ağızlarla konuşan özbe öz Türk insanı eminim noktayı virgülü bilmez. Ama yazım kurallarının tamamını çok çok iyi bilen ve karış karış dünyayı gezmiş bir İstanbul beyefendisi çevresindeki konuşulan ortamdan dolayı kaptığı bozuk Avrupai lisanla Türkçeye sayısız yabancı kelimeyi sokmakta çok usta olabilir.. Dili korumak dilin içerisine yabancı kelimelerin ve yabancı söylemlerin karışmasını önlemektir. Örneğin "USB" yi çoğumuz "yuesbi" diye veya "CD"yi "sidi" diye söylerken dili bozmuş olmuyor muyuz? Acaba video çekerken "USB"yi USB veya "CD"yi "ci di" diye söylemeyi düşündük mü? (Hemen gelecek cevapları tahmin ediyorum: "Ama onlar uluslararası kabul görmüş kelimeler; ve orjinallerine uygun söylenmeliler". Peki o zaman herkes ağzındaki H ye de eyç ya da haş; S ye "es" gibi söyleme hatalarını da ayıklasın. Ve sizden ricam lütfen verdiğiniz cezalarda buraya gelen bir edebiyat öğretmeni de olsa ona da acaba haksız ceza verirmiydik diye düşünün. (Bu arada ben edebiyat öğretmeni veya dil uzmanı değilim; sadece okumayı ve yazmayı severim; ama gene de farkında olmadan onlarca hata bulursunuz yazdıklarımda. Bunun sebebi günlük konuşma diliyle yazdığım için.

Yukarıda adını verdiğim kitapta "Konuşma dili ile yazma dilinin arasının ne kadar açıldığı anlatılıyor. ben yazım kurallarının da bir yere kadar olduğunu masaya yatırmak istedim. amacım Bilgi ile bilincin paralel gitmesi gerektiğinin altını çizmekti.
(Umarım yazdığımı okuyan çok olur...)
Kilitlenen konudan aldığım ekran görüntüleri.


1645916924827.png
1645917011764.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Düzgün yazabiliyorsanız yazım denetimi kullanmayın, yazamıyorsanız kullanın ama düzgün yazmayı bilmediğiniz için yazım denetiminin yaptığı hatayı da anlayamayacaksınız ve ceza alacaksınız.

Peki cezayı niye aldınız şimdi? Yazım denetimi bozduğu için mi? Hayır, siteye hatalı yazı gönderdiğiniz için.

Hatayı kimin yaptığı bizi ilgilendirmiyor. İsterseniz kuzeniniz yapmış olsun. Yazım denetimi sadece bir araç, kullanın ya da kullanmayın, siteye gönderdiğiniz yazıların sorumluluğu sizde.

Ayrıca bu sitenin "dili koruma" gibi bir iddiası yok. Alınan cezalar yazım/imla kuralları adı altında verilir. Dili koruyun ya da korumayın, o da bizi ilgilendirmez.

Bunun dışında zaten yeni üyesiniz. Ceza/uyarı alınır ve herkes alır, fazla takılmayın çünkü cezasız üye iki elin parmaklarını geçmez, belki bir elin.
 

Geri
Yukarı