Yeni bataryanın kapasitesi, sağlığı, ve gösterdiği yüzde ölçümünde hata var

Cansuanddoga

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhabalar, eski bataryamın kapasitesi azaldığı ve sağlığı %50 civarına düştüğü için yeni batarya aldım. Yeni aldığım batarya, bilgisayara uyumlu sadece voltajı eski bataryama göre çok az düşük. (11.52 V yerine 11.1V)

Bunu bilgisayara taktığımda full şarj yaptım, sonra da kapasite miktarını ölçtüm ve sağlığını hesapladım. Sıkıntı şu ki, ölçülen full doldum kapasitesi üzerinde yazan kapasiteden daha düşüktü ve pil sağlık oranı %80 çıktı. Bu yeni ve sıfır alınan bir batarya için normal midir? Birkaç şarj-deşarj sonrası %100 olur mu?

Bir arkadaşım Li-on pillerin genelde hiçbir zaman %100 oranında doldurulamadığını söyledi, ben de buraya sorup teyit ermek istedim. Batarya internal olarak bilgisayarın içine konan bir batarya.

Ayrıcadan başka bir sorun olarak, sonrası bilgisayarda gösterilen pil oranı %20ye düştüğünde bilgisayar küt diye uyarı vermeksizin kapandı. Ki normalde düşük pil uyarısı verip hazırda beklemeye alıp, en azından şarj lambası yanarken, bu batarya ile hiç tepki vermeyen bir duruma düştü.

Şarj lambası bile yanmıyordu; hani elektrikli masa lambası, süpürge, buzdolabı gibi aletlerin kabloları prizden çekilince tak diye kapanır fanları durur ya, aynen öyle kapandı. Eski bataryamda ise pil aniden %50-60dan %0a indiğinde bile hazırda bekleme moduna girip en azından verimi koruyordu.

Şarja takıp açtım sonrası ve hiç tepki vermeyen bir duruma düşmesine rağmen, pil hala %20 gözüküyordu. Birkaç kere batarya kalibrasyonu yaptım ama durum düzelmedi- Bataryayı aldığım yerden tekrar değiştirttim bu sıkıntıyı belirterek, değişim yaptılar, fakat şimdi de bunu tekrardan takarsam ve aynı sıkıntı çıkarsa korkusu sardı. Bu sıkıntı hakkında fikri olan var mıdır?

Yeni bataryalarda bu tarz sorunlar yaşana biliyor. Bu sorun ise bataryaların uzun süre kullanılmadan durduğu için. Tavsiyem 3-4 kez tamamen bitirip doldurun. Düzelmes ise batarya sorunludur. Genelde tek 0'a düşürüp 100 yaptığında tam anlamıyla düzemiyor.

Yeni bataryalarda bu tarz sorunlar yaşana biliyor. Bu sorun ise bataryaların uzun süre kullanılmadan durduğu için. Tavsiyem 3-4 kez tamamen bitirip doldurun. Düzelmes ise batarya sorunludur. Genelde tek 0'a düşürüp 100 yaptığında tam anlamıyla düzemiyor.

Anlıyorum. Ben birkaç kere yaptım aslında kalibrasyon işlemi, gene de %20'de full kapanıyordu. Açmaya çalıştığımda o halde, pil ışığı bile yanım sönmüyordu, ama açılınca tekrar %20den doluyor olarak gösteriyordu. Bu durum da değişir mi bir süre kullanım sonrası?

Batarya üretimi eski bir ürünse böyle tepkiler verebilir mi acaba ? Raf ömrü de önemli diye biliyorum bataryalarda.
Bunu bilmiyorum, ama eğer öyleyse üretim tarihinden 1 sene geçmiş yeni bataryamın, bilgisayarım ise 4 senelik.

Son düzenleme:
Anlıyorum. Ben birkaç kere yaptım aslında kalibrasyon işlemi, gene de %20'de Full kapanıyordu. Açmaya çalıştığımda o halde, pil ışığı bile yanım sönmüyordu, ama açılınca tekrar %20'den doluyor olarak gösteriyordu. Bu durum da değişir mi bir süre kullanım sonrası?

Maalesef 4-5 kere ful bitirip şarj ettiyseniz düzelmediyse düzeleceğini samıyorum bataryanın bazı hüreleri tamamen bitmiş demektir.

Maalesef 4-5 kere ful bitirip şarj ettiyseniz düzelmediyse düzeleceğini samıyorum bataryanın bazı hüreleri tamamen bitmiş demektir.
Anlıyorum. Ben birkaç kere yaptım aslında kalibrasyon işlemi, gene de %20'de full kapanıyordu. Açmaya çalıştığımda o halde, pil ışığı bile yanım sönmüyordu, ama açılınca tekrar %20den doluyor olarak gösteriyordu. Bu durum da değişir mi bir süre kullanım sonrası?

Bunu bilmiyorum, ama eğer öyleyse üretim tarihinden 1 sene geçmiş yeni bataryamın, bilgisayarım ise 4 senelik.
İade şansınız varsa bu durumları ss alın. Batarya sağlığı ile ilgili veriler elinizde olsun satıcıya da gönderirsiniz. Servise gitmeli derse batarya bu ss ler kanıt olarak durur. 1 senelik batarya için normal değil. Toparlar çok rahat şekilde 1 sene ise üretim tarihi. Bilgisayarım eski dediğiniz için tahminen bataryası üretimde olmayan rafta eskimiş bir ürün olabilir mi diye düşündüm ama dediğim gibi üretim üstünden 1 sene geçmiş batarya için normal değil durum.

Güç ayarlarından %20 ye düştüğünde kapansın şeklinde değil de uyarı versin şeklinde ayarı değiştirmeyi dener misiniz ? Belki o ayarda bir değişiklik olmuş olabilir. Kontrol etmekte yarar var.

Çok teknik bilgiye sahip değilim voltajı farklı demişsiniz acaba adaptör ile mi uyum sağlayamıyor voltajı farklı olduğu için.

Birde batarya kalibrasyon için yüzde 0 açılamayacak şekilde batarya bitirilip tamamen şarj edene kadar ellenmemesi gerekiyor diye biliyorum. Kendi notebookumda bu şekilde bir miktar kaybı geri getirmiştim. Bu sebeple güç ayarlarından hazırda beklemeden uykuya dalmaya kadar olan tüm pil ayarlarını yüzde 0 olarak değiştirin kapanmasın yada uykuya geçmesin pc. Tamamen pil bitene kadar gitsin.

İade şansınız varsa bu durumları ss alın. Batarya sağlığı ile ilgili veriler elinizde olsun satıcıya da gönderirsiniz. Servise gitmeli derse batarya bu ss ler kanıt olarak durur. 1 senelik batarya için normal değil. Toparlar çok rahat şekilde 1 sene ise üretim tarihi. Bilgisayarım eski dediğiniz için tahminen bataryası üretimde olmayan rafta eskimiş bir ürün olabilir mi diye düşündüm ama dediğim gibi üretim üstünden 1 sene geçmiş batarya için normal değil durum.
Aynen, sıkıntı var diyip geri gönderdim yenisiyle değiştirdiler. Bataryasının üretimi durmuştur kesin ama uyumlu bataryalar hala mevcut, zaten de onu gönderiyorlar.

Güç ayarlarından %20 ye düştüğünde kapansın şeklinde değil de uyarı versin şeklinde ayarı değiştirmeyi dener misiniz ? Belki o ayarda bir değişiklik olmuş olabilir. Kontrol etmekte yarar var
Onda değişiklik olmadığını biliyorum, bilgisayarım hiçbir zaman %20de kapanmaya ayarlı değildi. Gene de tüm ayarları eski haline döndürdüm.
Çok teknik bilgiye sahip değilim voltajı farklı demişsiniz acaba adaptör ile mi uyum sağlayamıyor voltajı farklı olduğu için.
Yani illaki fark vardır, fakat verilen model uyumlu bir pil modeli, buna da baktım.
Birde batarya kalibrasyon için yüzde 0 açılamayacak şekilde batarya bitirilip tamamen şarj edene kadar ellenmemesi gerekiyor diye biliyorum. Kendi notebookumda bu şekilde bir miktar kaybı geri getirmiştim. Bu sebeple güç ayarlarından hazırda beklemeden uykuya dalmaya kadar olan tüm pil ayarlarını yüzde 0 olarak değiştirin kapanmasın yada uykuya geçmesin pc. Tamamen pil bitene kadar gitsin.
Sıkıntı zaten %0'a düşmeden tak diye kapanması idi :') %20de tak diye tamamen kapanıyordu. Tamamen pil bittiği noktayı kalibre edemiyordu bilgisayar sanırım.

Şimdi tekrar yeni batarya gönderdiler ve değiştirdim tekrar kalibrasyon falan yapacağım. Göreceğiz acaba bu da mı sıkıntılı yoksa bir sıkıntı olmayacak mı...

Başka bir durum da, değişim yaptıktan sonra faturasını geri yollamamışlar. Normalde de böyle mi oluyor, yoksa faturayı geri yollamaları gerekmez mi?

Aynen, sıkıntı var diyip geri gönderdim yenisiyle değiştirdiler. Bataryasının üretimi durmuştur kesin ama uyumlu bataryalar hala mevcut, zaten de onu gönderiyorlar.

Onda değişiklik olmadığını biliyorum, bilgisayarım hiçbir zaman %20de kapanmaya ayarlı değildi. Gene de tüm ayarları eski haline döndürdüm.

Yani illaki fark vardır, fakat verilen model uyumlu bir pil modeli, buna da baktım.

Sıkıntı zaten %0'a düşmeden tak diye kapanması idi :') %20de tak diye tamamen kapanıyordu. Tamamen pil bittiği noktayı kalibre edemiyordu bilgisayar sanırım.

Şimdi tekrar yeni batarya gönderdiler ve değiştirdim tekrar kalibrasyon falan yapacağım. Göreceğiz acaba bu da mı sıkıntılı yoksa bir sıkıntı olmayacak mı...

Başka bir durum da, değişim yaptıktan sonra faturasını geri yollamamışlar. Normalde de böyle mi oluyor, yoksa faturayı geri yollamaları gerekmez mi?
Fatura konusunda satın aldığınız yerden fatura numarasını isteyebilirsiniz. E fatura olarak internette bulunuyordu bir ara böyle bulmuştum kaybettiğim bir faturayı gelir idaresinin sitesiydi sanırım oradan indirmiştim diye hatırlıyorum. Yada satın aldığınız sitede siparişlerim içinde fatura görünüyor olabilir. Yada e faturayı e mail yoluyla size yollasınlar. Fatura konusunda bu yolları deneyebilirsiniz. Adamlardan satın aldığınız kanıtlı zaten size yolladıkları faturanın e fatura hali vardır diye düşünüyorum sorun olmaz sanırım. Ama siz yine de dediğim yolları deneyin isterseniz. Daha bilgili bir arkadaş varsa o bilgi verirse daha uygun olur. Hatırladıklarım bu kadardı :) Onlar iade faturası kesmiş olabilirler yeni fatura düzenleniyor mu nasıl oluyor bilmiyorum.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı