Yeni laptopta işlemcinin 95 derecede çalışması normal mi?

Daha fazla  
HP Omen marka RTX 4070, 16 GB RAM'li, i7-14700HX işlemcili laptopta 2 ayrı oyun test ettim. Laptop daha yeni. İşlemci oyunlarda hep 90-95°C de takılıyor. 85'in altını görmedim. Sizce bu normal mi?

• İlk oyun clair obscur Expedition 33 - grafik ayarlarının çoğu yüksekte, fanlar Max'ta, bilgisayar full performans modundayken işlemci 90 derece ve üstünde çalışıyor. FPS, sıcaklık, watt, ve oyun ayarları şu şekilde:

Clair Obscur_ Expedition 33 fps derece.png

Clair Obscur_ Expedition 33 11.05.2025 05_52_50.png

• İkinci oyun Bannerlord. Belki Expedition 33 çok performans gerektiren bir oyundur o yüzünden sıcaklık bu kadar yüksektir deyip bir de Bannerlord'da deneyeyim dedim. Bannerlord'da da çoğu ayar yüksekte ama hiçbiri Max'ta değil. Fanlar yüksek hızda, laptop performans modundaydı yine 90 dereceden aşağı inmedi. Değerleri burada:

bannlerlord fps derece.png

• 10 dakikalık multi-Core Cinebench testi sırasında HWiNFO değerleri:

Cinebench testi hwinfo.png

Sizce bu değerler normal mi? Yoksa ben bilgisayarımın özelliklerini karşılamayacak ayarlarda oynadığım için mi yüksek derecelere çıktı? Karşılamayacak olsa yüksek ayarlarda 120 FPS'in üzerinde oynatmazdı zaten diye düşünüyorum. Sürekli bu derecelerde oynamak istemiyorum HP Omen zaten sıkıntılı bir marka. Hall sensörü olayı yüzünden sürekli bu derecelerde oynarsam çok yakın zamanda laptop pert olacak. Ne yapmam gerekiyor?

Omen gaming hubdan -0.145 uv ve throttlestoptan 45watt limit.
Rekabetçi harici 45 watt yeterli gelecektir.Macun değişimi geldiğinde ptm7950 uygularsanız uzun süre rahat edersiniz.
Hocam bir sorum daha var. Undervolt işlemi için hem gaming hubdan hemde throttlestoptan mı işlem yapmam gerekiyor aynı anda. Sadece gaming hubdan ayarlasam olmaz mı ? İkisinin yaptığı işlemin farkı nedir acaba. Birde oyundan çıktıktan sonra kapatmam mı lazım undervolt ayarlarını , bilgisayarı sürekli undervolt ayarlarında kullanabilir miyim?

Hocam bir sorum daha var. Undervolt işlemi için hem gaming hubdan hemde throttlestoptan mı işlem yapmam gerekiyor aynı anda. Sadece gaming hubdan ayarlasam olmaz mı ? İkisinin yaptığı işlemin farkı nedir acaba. Birde oyundan çıktıktan sonra kapatmam mı lazım undervolt ayarlarını , bilgisayarı sürekli undervolt ayarlarında kullanabilir miyim?
Sadece gaming hubdan yapilabiliyor.O şekilde kalabilir.

Sadece gaming hubdan yapilabiliyor.O şekilde kalabilir.
-170v kadar çıktım bu değer tehlikeli mi hocam geri -145v ye kadar iniyim mi ? Şu zamana kadar bi çökme donma vermedi. Bir de cinebench testinde normalinden daha fazla skor aldım. Voltajı düşürdükçe daha fazla performans almamızın sebebi ne ?

-170v kadar çıktım bu değer tehlikeli mi hocam geri -145v ye kadar iniyim mi? Şu zamana kadar bir çökme donma vermedi. Bir de Cinebench testinde normalinden daha fazla skor aldım. Voltajı düşürdükçe daha fazla performans almamızın sebebi ne?

170'te stabil olmaz bir yerden sonra mavi ekran verir. ThrottleStop yükleyin watt limiti de yapalım.

geri -145e aldım ve ThrottleStop'u indirdim. Şimdi napmam gerekiyor
Ekran görüntüsü 2025-05-14 203423.png

Birebir kopyalayın.Clamplerin sağındaki 60ları kendinize göre ayarlayın.Ben 45 grafikli oyunlar için, 60 da rekabetçi için kullanıyorum.Her ayardan sonra pc reset gerekiyor bende işlemesi için.Sağdaki ekran TPL basarak açılıyor.

Son düzenleme:
Eki Görüntüle 2490861
Birebir kopyalayın.Clamplerin sağındaki 60ları kendinize göre ayarlayın.Ben 45 grafikli oyunlar için, 60 da rekabetçi için kullanıyorum.Her ayardan sonra pc reset gerekiyor bende işlemesi için.Sağdaki ekran TPL basarak açılıyor.
1747257282444.png

Ayarları bu şekilde yaptım. Oyunda 45w'ı geçmiyor. Balanced modda 76-80 derece, Performans modda 80-85 derece sıcaklıklarda çalışıyor. Arada oyun yükleme ekranlarında sıcaklık 90'a fırlıyor, Watt sınırını da aşıyor onu nasıl engelleyeceğim bilmiyorum.

Sync MMIO'yu açmadım hiç .Bazıları kapatınca daha iyi oluyo demiş. Açsam daha iyi mi olur. Birde High Performanceyi açsak daha iyi olmaz mı hocam o ne işe yarıyor.

Eki Görüntüle 2491052

Ayarları bu şekilde yaptım. Oyunda 45w'ı geçmiyor. Balanced modda 76-80 derece, Performans modda 80-85 derece sıcaklıklarda çalışıyor. Arada oyun yükleme ekranlarında sıcaklık 90'a fırlıyor, Watt sınırını da aşıyor onu nasıl engelleyeceğim bilmiyorum.

Sync MMIO'yu açmadım hiç .Bazıları kapatınca daha iyi oluyo demiş. Açsam daha iyi mi olur. Birde High Performanceyi açsak daha iyi olmaz mı hocam o ne işe yarıyor.
Omen gh balance modda gpuya 80 watt limit koyuyor.Acilista fanlar yavas kaldigi icin anlik yuksek cikabilir onemli degil.pl1 45 pl2 65 gözüküyor pc reset atın.Diger ayarlari bilmiyorum unclewebb programin yapicisi kendi forumlarinda açıklamıştı oradan bakarak yaptim.Techpowerup forumlarinda cevap bulabilirsiniz.

Omen gh balance modda gpuya 80 watt limit koyuyor.Acilista fanlar yavas kaldigi icin anlik yuksek cikabilir onemli degil.pl1 45 pl2 65 gözüküyor pc reset atın.Diger ayarlari bilmiyorum unclewebb programin yapicisi kendi forumlarinda açıklamıştı oradan bakarak yaptim.Techpowerup forumlarinda cevap bulabilirsiniz.
Çok teşekkür ederim yardımcı olduğun için. Blender, unreal gibi uygulamaları kullanacağım zaman nasıl kapatacağım bu ayarları. Program açılmadığı sürece ayarlar aktif olmuyo mu?

Birde işlemci boştayken 5000 MHz'de çalışıyor bu normal mi?
Ekran görüntüsü 2025-05-15 014109.png

Son düzenleme:
Genel bir bilgilendirme yapayim. Laptoplarda intelde Başında H olan işlemcilerin özelliği maksimum gelebilecekleri sicakliklara gelene kadar watt çekerek kendilerini otomatik olarak overclock etmeleri. Masaüstündeki k olan işlemciler de böyle ki zaten aynı işlemciler bunlar. Mesela 14900k ile 14900hx tamamen aynı işlemciler. Tek fark masaüstü PC deki 14900k devasa kasa soğutması sayesinde daha iyi sogutulabildigi için 200-250 wattlara kadar bile güç cekebilirken laptoptaki maksimum 170lerde termal limite takiliyor. Burda sorun yok daha fazla güç daha iyidir diyebiliriz ama bu wattlara gelene kadar zaten işlemci çoktan maksimum frekans değerine çıkıyor. Haliyle overvoltage oluyor ve işlemci boşa fazladan ısınıyor. Bir de şu da var, oyunlarda laptop için 45 watt bile tam FPS alabilmek için yetiyorken laptop durduk yere 60-70wattlara çıkıyor bu saçma mimariden dolayı. Hatta 2k ve 4k da ağır grafikli oyunlarda 20watt bile yetiyor tam performans için. Sonuç olarak saçma CPU mimarisinden dolayı laptoplarin sogutmalari suclanip duruyor. Alakasi yok. Hiçbir laptop soğutması 70watt CPU sıcaklığını 90derecenin altında tutamiyor zaten. Öyle bir teknoloji yok. Bazı laptoplarin daha serin çalışmalarının sebebi CPU gücünü fabrikasyonda kısıp optimize etmeleri. dell mesela bunu hiçbir gaming laptop ında yapmiyor ve tamamen otomatik overclock halde bırakıyorlar işlemcileri.

Neyse sonuç olarak senin laptop in hiçbir sorunu yok. İşlemcin normal şekilde tam kapasite çalışıyor ve hiçbir termal Throttle yok. Soğutmada sorun yok. Sorun intelin saçma sapan H islemcilerinde. Çözüm yok mu var undervolt. Ama niye fabrikasyonda hazır halde gelmiyor bu. Benim sorunum bu. Adam gibi işlemci yapmıyor Intel.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı