Rehber Yeni nesilde kim, hangi konsolu almalı?


Eğer elinizde Gamepass yoksa bahsettiğiniz eforu göstererek "ne oynasam" arayışına girip satın alımlar yapmanız gerekecek, indie oyunların vs. PS Store fiyatının belli olmasından dolayı "şunu bir deneyeyim" yapma şansınız olmuyor pek. Aynı şekilde eski oyunlar da her zaman uygun fiyatlara bulunmuyor. Dolayısıyla Gamepass şimdilik size "ne oynasam" dediğinizde herhangi bir efor göstermeden ulaşabileceğiniz, 3 yıllığı bir AAA oyun parasına sahip olabileceğiniz sistem. Oynadığınız oyunların karşılıklarını toplayacak olursanız işin ekonomisini düşündüğünüzde korkunç bir para ve efor tasarrufu yapmış olabilirsiniz Gamepass sayesinde.

PS tarafında yılda 3-4 gayet iyi, en az 1 şaheser oyun var. Bunun dışında da yılda 4-5 tane crossplatform iyi oyun çıksa şanslı bir yıl olmuş oluyor oyuncular için. Yani genel toplamda bakınca bir yılda çıkan sağlam oyunların 3 tanesinden biri, bazen yarısı PS özel oyun olmuş oluyor. Bu nedenle kesinlikle önemli bir artısı var. Bu kadar az sağlam oyun çıkarken Gamepass kütüphanesi yine bir artı olarak dönüyor bu arada casual bir oyuncu için.

Sizin saydıklarınıza karşı Gamepass asıl farkını Microsoft oyun yapıp çıkarmaya niyetlenirse (böyle demek zorundayım çünkü karnesi çok kötü) ve D1 servise eklenirse o zaman göstermiş olacak.
 
Hak veriyorum size.

Biraz oyun oynama alışkanlığınıza bağlı aslında. Yıl içerisinde oynadığınız oyun sayısı, oynadığınız oyun türleri (indie vs AAA) gibi. En azından indie oyunlar birçok bilgisayarda açılabiliyor, çok sayıda kişinin evinde de AAA oyunlara yetmeyen ama birçok indie oyunu açıp oynayabileceğimiz bir bilgisayar veya laptop var galiba.

Ben şahsen en son ne zaman “ya ne oynasam acaba” diye düşündüğüm boş bir zamanım olduğunu hatırlamıyorum. Genelde oynamak istediğim birçok büyük oyunu da yetiştiremeyip ertelemek zorunda kalıyorum. Ama benden çok daha fazla süre oyun oynayan birisi PS’yi bu açıdan yetersiz bulabilir, ki şu anda ana dezavantaj bence de bu. Oyunların sayısı arttıkça bütçeler arası fark artıyor. Özellikle de ufak tefek oyunları PS’de oynamak gerçekten sıkıntılı bütçe açısından.

Ben o yüzden PC’si hiç olmayıp tek cihaz alacak olanlar içerisinden, sadece az sayıda oyun oynayan kişilere PS önermeye çalışıyorum.
 

Evet çoğu noktada kesinlikle katılıyorum size. Çok fazla oyun oynamayan ve geçmişte PS sahibi olmamış ya da PS4 neslini kaçırmış insanlar için hali hazırda çok uzun süre oynanabilir oyun var zaten. Hem Collection içerisindeki oyunlar hem de güncelliği kalmayan oyunların uygun fiyatları, hem de Gamepass karşısında PS Plus'ın gayet iyi verdiği oyunlar ile birlikte hem uzun süreli hem de dolu dolu bir oyun deneyimini sunacaktır PS5. PS Now da umarım resmiyette kullanıma açılır Türkiye'de.

Yalnız benzer şekilde çok fazla zamanı olmayan, çok hardcore olmayan, PS5 özel oyunları olmasa da olur diyecek casual oyuncu için ayda 15-20 TL verip elinin altında bir sürü oyun bulundurduğu sistem de gayet avantajlı, yani boş zamanı bulduğu için değil de çok fazla seçeneği olduğu için "ne oynasam" diyerek tek tuşla indirip oynama şansına sahip.

Yani farklı açılardan bakınca çok fazla oyun oynamayacak kişiler için PS almanın artıları da olabiliyor, tek oyun cihazını PS yaptığı taktirde ekonomik olarak ciddi maliyeti olacağı için eksileri de oluyor. Elde bir adet iyi kötü PC olduğu taktirde artık Cyberpunk, Valhalla ayarındaki hikayeli oyunları cloud sistemlerden oynamak Türkiye için daha mantıklı oyun fiyatlarını düşününce. Bu nedenle PS5 sadece özel oyunları için alınan bir cihaza dönüşebilir, özellikle bugün ortaya düşen GoW-Uncharted-Tsushimanın PC'ye geleceği gibi haberlerden sonra artık oyunların 1-2 yıllık timed exc. olarak çıkması çok düşündürücü olabilir, hele ki bu oyunlar da GFN gibi sistemlere eklenecek olursa..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…