Çözüldü Yeni RX 570 Düşük Performans ve Coil Whine Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

CrusherHD

Hectopat
Daha fazla  
Aşağıda özelliklerini de yazdığım sistemim yaklaşık 5 yıllık ve eski GTX 980'im yandı. Sonra kendime bir Gaming laptop alma kararı verdim ve aynı zamanda bu güzelim sistem ekran kartsız kenarlarda çürümesin diye başlangıç seviyesi bir ekran kartı almaya karar verdim ve bir MSI RX570 4 GB aldım.

Birkaç saat önce heyecanla eve gelip GPU'mu kurup eski driverleri silip yenilerini indirdikten sonra. Test etmek için Fortnite'a girdiğimde değişik FPS değerleriyle karşılaştım: FPS yarım saniyeliğine olması gerektiği gibi 240 civarında kalıyor sonra yarım saniyeliğine 20'lere düşüyor ve bu sürekli bir takılmaya neden oluyor. Ben bu sorunu çözmek için orayı burayı araştırırken bir anda kasamdan şu anda Coil Whine olduğunu düşündüğüm sesi çıkarmaya başladı (ekstra zorlayıcı bir şey yapmıyordum yalnızca Google Chrome açıktı). Bu sesin işlemcimin sıvı soğutmasından da gelebileceğini düşünüyorum. Coil Whine olduğundan tam emin değilim ancak GPU'yu takmadan önce bu sesle hiç karşılaşmamıştım. Bunun ardından bu sesin ne olduğunu bilmediğimden hemen PC'yi kapattım ve araştırmalarıma telefonumdan devam ettim. 15-20 dakika kadar sonra PC'yi geri açtım ve bu ses kesilmişti ancak yaklaşık bir 40-50 dakika kadar sonra yine hiçbir zorlayıcı etmen yok iken tekrar başladı.

Bunun dışında değişik birkaç sorun daha oluştu: Direkt olarak GPU'mla bağlantılı mı yoksa denk mi geldi bilmiyorum ama driverler vs. için bilgisayarımı kapatıp açtığımda her seferinde USB girişlerinin driverleri Windows tarafından yeniden indirilmiş, sanki ilk kez takılmış cihazlarmış gibi bilgi mesajlarıyla karşılaştım.

Sorunla alakası olabileceğini düşündüğüm birkaç durumu da şöyle listeleyeyim:
  • Yeni ekran kartımı direkt eski 980'imde kullandığım PSU kablolarıyla bağladım. Eski GPU'm 2 ten 8'li pin kullanıyordu ancak yeni RX 570 sadece bir 8'li pin kullanıyor ve benim PSU kablolarım anlamadığım bir şekilde dallanarak 2 farklı uca ayrılıyor. (Yani biri boşta) (Bilgisayarımı Phoenix PC'den hazır kurulu olarak aldığımdan kablolamalarına hakim değilim ve ayrıca donanım bilgim oldukça vasat)
  • Güç kaynağım 800W ve bu sistemi 980'le bile kaldırıyordu bu nedenle yetersiz geldiğini sanmıyorum ancak PSU'ların yıllara çok iyi karşı gelemediğini duymuştum. Acaba bunun nedeni PSU'mun 5 yılın sonunda gerekli performansı sağlayamaması mı?
  • GTX 980'den RX 570'e geçene kadar bir süre anakartım üzerinden bilgisayarı kullandım ancak hiç başka bir ekran kartı takmadım. Aynı zamanda bilgisayarım elime toplanmış halde Pheonix tarafından ulaştırıldığından BIOS'da GTX980 için yapılmış bir ayar yeni ekran kartımı engelliyor olabilir mi diye bir düşünce var aklımda.
Şimdiden çok teşekkürler. Aylar sonra ilk kez az da olsa oyun oynayabilme hayaliyle eve gelince bu sorunlarla karşılaşmak beni bayağı yıktı dolayısıyla en küçük yardımınıza bile muhtacım.

Sistem: (Sıvı soğutma sistemi ve bazı başka parçalara aşırı hakim değilim gerekli bir bilgi olursa edinmeye çalışacağım. )
  • Gainward GTX980 (eski)
  • MSI Radeon RX570 Armor 4 GB
  • Intel i7-4790 işlemci.
  • 16 GB RAM
  • MSI Z97 GAMING 3 Motherboard
  • Fractal Design Newton 800W
Merhabalar bu mesajı yazdıktan sonra RX 570'i söktüm (eğer iade edecek olursam bir zarar görmemesi için).
Ardından anakartımın görüntü çıkışına monitörümü bağlayıp bilgisayarımı açtığımda çok kısa bir sürtünme sesi geldi ve sanırım hafif yanık kokusu geldi (tam emin olamıyorum yanlış anlaşılma olmaması için sanırım yazdım). Şuanda anakart üzerinden PC'yi eskisi gibi sorunsuz kullanıyorum ilerde bir sorunla karşılaşırsam yine güncellerim.

Son düzenleme:
Çözüm
Dostlar BIOS'umu güncelledim ve sorun çözüldü gibi duruyor. Herkese mesajları için teşekkür ederim.
5 yıllık bilgisayarını daha önce temizlik yaptın mı? Yapmadıysan Recep Baltaş'ın daha önce 6 yıllık bilgisayar temizlik videosuna bakabilirsin.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonrada format atsan daha iyi olur gibi geliyor bana.

Son düzenleme:
GTX 980 durduk yere yanmaz. Sorun anakartta veya güç kaynağında da olabilir. Bunların sağlamlığından emin olun önce.

Ekran kartlı ve ekran kartsız şekilde çalıştırdığınızda sistemde olağan dışı şeyler olduğundan bahsediyorsunuz.

BIOS ayarlarını varsayılana getirip, temiz bir şekilde Windows 10 kurarak deneyebilirsiniz. Ama öncesinde anakartın ve güç kaynağının sağlam olduğundan emin olmalısınız. İlk paragrafta dediğim gibi, bir kart durduk yere yanmaz. Yani sorun GTX 980'in bozulmasından itibaren var gibi duruyor. Donanım bilginiz yoksa da bir bilenden yardım almanızı tavsiye ederim.

5 yıllık bilgisayarını daha önce temizlik yaptın mı? Yapmadıysan Recep Baltaş'ın daha önce 6 yıllık bilgisayar temizlik videosuna bakabilirsin.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sonrada format atsan daha iyi olur gibi geliyor bana.

Yani bu kadar ayrıntılı bir temizlik yapmadım ama problematik dercede pis de değil kasam belli aralıklarla temizledim.Ayrıca 1 ay kadar önce format attım bilgisayara birtek Intel HD Graphics driverlarını kurmuştum onları da temizleyip yeni kartı taktım.

Son paragrafta yazdığın yanık kokusunu biraz daha açabilir misin acaba?

Ya işin doğrusu o sırada sigara içiyordum kokunun PC'den geldiğinden ondan emin olamıyorum ancak bir sürtünme sesi geldiği kesin ama çok kısa bir süreliğine bilgisayarı açtıktan saniyeler sonra kesildi.

GTX 980'den RX 570'e mi geçtiniz? Sebep nedir 😆

980 sizlere ömür olduktan sonra gaming laptop alma kararı aldım ama bu güzelim sistem ekran kartsız durmasın yine ufak çaplı oyunlar oynansın diye de fazla masrafa kaçmadan RX 570 aldım.

Bir AMD mağduru daha doğuyor. Iade edin direk.

Gerçekten ilk kez AMD ekran kartı kullanıyorum ve hiç bu kadar hüsrana uğramamıştım. Birde asıl hüsrana uğratan bu sorunların oldukça yaygın olması. Keşke araştırıp da alsaydım.

GTX 980 durduk yere yanmaz. Sorun anakartta veya güç kaynağında da olabilir. Bunların sağlamlığından emin olun önce.

Ekran kartlı ve ekran kartsız şekilde çalıştırdığınızda sistemde olağan dışı şeyler olduğundan bahsediyorsunuz.

BIOS ayarlarını varsayılana getirip, temiz bir şekilde Windows 10 kurarak deneyebilirsiniz. Ama öncesinde anakartın ve güç kaynağının sağlam olduğundan emin olmalısınız. İlk paragrafta dediğim gibi, bir kart durduk yere yanmaz. Yani sorun GTX 980'in bozulmasından itibaren var gibi duruyor. Donanım bilginiz yoksa da bir bilenden yardım almanızı tavsiye ederim.

Anakart ve güç kaynağının sağlamlığını nasıl kontrol etmemi önerirsiniz? Ayrıca ekran kartsız 1-2 aydır sorunsuz kullanırken RX 570'i 1 saatliğine takıp çıkarınca bu tarz sorunlarla karşılaştım (o ses ve kokuyu ekran kartını çıkardıktan sonra bir kez yaşadım bidaha gerçekleşmedi). Donanım bilgim gerçekten yok ama bir bileni nereden bulacağımdan emin değilim biraz da ondan sizlere yöneldim.Malum biliyorsunuz ülkmezide bilgisayar servisleri ücretlerini ram ile alıyor ve birçoğu oldukça yetersiz. Bu konuda teknik desteği nereden almamı önerirsiniz?

Hepinize çok teşekkürler, yanıtlarınızı bekliyorum.

Güç kaynağın da sıkıntı olabilir bütün çıkışları ölçmeniz gerek.
Sana tavsiyem sıfır güç kaynağı satın al test et eğer sorun düzelirse anlarsın ki sorun güç kaynağın dan eğer düzelmez ise geri iade edersin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı