Yenilmesi İmkansız Yapay Zeka Nasıl Yapılır?

Şuanki şartlar da yapılamaz ama neden olmasın? Şuan yapay zeka dediğimiz şey machine learningden ibaret.

Yazılanları okudum ama unuttuğunuz bir şey var yapay zeka dediğiniz şey bazı bilim adamlarına göre hiç bir zaman insan zekasına ulaşamayacaktır. Bur da iş sadece hesaplamak değil. İnsan beyninin işleyiş biçimi ile yapay zekanın ki hiç bir zaman aynı olmayacaktır. Yapay zekanın duyguları olmaz psikolojik bir varlık gibi davranmaz o öğrendikleri doğrultusunda sonuç neden ilişkisine dayanarak davranışlarını belirler. O yüzden benim düşünceme göre yenilmesi imkansız bir yapay zeka olamaz. Lakin bir filmde denk gelmiştim. Yapay zekayı tasarlayan yapay zeka işte bu ilginç olurdu.

Zeka dediğiniz şey bilgiyi tecrübe ile birleştirerek yeni bilgiyi üretme becerisidir. Yapay zeka içinde aynı şey geçerlidir. Bugün yapay zeka olarak sunulan her şey arka planda hazırlanmış olan veri içerisinden uygun olanı seçip sunmasıdır ki bu yapay zeka değil yapay aptallıktır.
Satranç ve dama gibi kuralları olan oyunlarda belirli argoritmalarla yenilmesi mümkün olmayan oyunlar kurulabilir. Bunun için bildiğimiz anlamda yapay zekaya ihtiyaç yoktur. Günümüzdeki strateji oyunları yapay zeka konusunda daha başarılı olabiliyor ancak günümüz işlemcileri gerçek anlamda yapay zeka için gerekli olan hesaplama kapasitesini sunamıyor.

Yapay zeka uygulamalari if-else sorgulamalari ile yazilir. "Eger X olursa Y yap, Z olursa T yap" seklinde komutlardan olusur. Teorik olarak, her olasiligi kapsayacak bir "if-else" agaci insa ederseniz yenilmez bir yapay zeka yapabilirsiniz. Kasparov'u yenen Deep Blue kodlarinda milyonlarca if-else yapisinin COBOL ile kodlandigi rivayet ediliyor.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı