Yerli 5. Nesil Uçak (MMU) 2023'te Hangardan Çıkacak

Bu şüpheyi normalleştiren biri de hükûmetler oldu, onlarca yıldır oy için söylenen yalanlar buradan Mars'a değil Alpha Centauri'ye yol olunca haliyle insanların pek inanası gelmiyor.
Projeyi yürüten devlet değil, özel bir şirket. ABD'nin Lockheed Martin'e ya da Northrop Grumman'a ihale vermesinden farksız bir durum. Siyasiler olayın PR aşamasında, ona takılmadan olayı özünü anlamak gerekiyor. Zaten senin benim gibiler bunu anlayabilecek ve ucuz oy reklamlarına kanmayacak kapasitede.
Şu anda sahip olunan teknoloji ağacı ve gelişimler nedeniyle know-how gereksinimi o dönemden belki de onlarca kat daha fazla.
Sen de haklısın, burada da devreye teknoloji transferi, anlaşmalar, ortaklıklar giriyor/girmesi gerekiyor. Eğer know how'a sahip olmadığın bir aviyoniği yapamıyorsan projeyi iptal etmezsin, gidip know how'a sahip bir şirketten satın alırsın ya da projeye ortak edersin. Tıpkı yıllardır uçak ve türevi silahlar yapan Lockheed'in F-35 için bir Rus şirketinden yüklü miktarda paraya know how satın alması gibi.

Bunu ABD yapınca milletin garibine gitmiyor ama Türkiye yapınca garibine gidiyor. İşin ''yerli ve milli'' olarak reklamlanmısına ben de karşıyım (olan söylenmelidir abartılmadan) ama bazı şeyleri tek başına 100 yıllık tecrübesi olan, maddi imkanları neredeyse sınırsız ülkeler yapamıyorsa nispeten yolun başında olan Türkiye gibi bir ülkenin yapmasını beklemek saçmalık.
 
Siyasiler olayın PR aşamasında, ona takılmadan olayı özünü anlamak gerekiyor. Zaten senin benim gibiler bunu anlayabilecek ve kanmayacak kapasitede.
Seni ayrı tutuyorum sonuçta sektör içindesin, ben sektör dışındayım. Yıllardır sırf meraktan dolayı yaptığım araştırmalara rağmen bazı konularda temelin güvenilirliği konusunda net bir fikre sahip olmadığım zamanlar oluyor. Bu işlerde araştırması da yetersiz olan birinin bu önyargısının daha yüksek olması normal. O kadar çürük elmanın arasında hangisinin sağlam olduğunu fark etmek onlar için pek mümkün değil, genellemeye vurunca da haklılık payları oluyor ne yazık ki.

Sen de haklısın, burada da devreye teknoloji transferi, anlaşmalar, ortaklıklar giriyor/girmesi gerekiyor.
İşte bu proje konusunda benim önyargılı olduğum konu da burada. Politik olarak da ekonomik olarak da o kadar kötü bir durumdayız ki hem %100 güvenebileceğin bir ortak bulman pek kolay değil hem de projeyi tamamlamak. Onlarca milyar dolar gerektirecek bir proje var ortada, bir şekilde ülkenin cefakar vatandaşına bunu da ekstradan sapladılar diyelim; bu defa da ortakların sonuna kadar sözleşmelere bağlı kalmasını sağlamak zor. Yaptırım gücümüz yok, dışarı bağımlıyız ve politik olarak bölgenin ikili oynayan tarafı durumundayız.

Bu nedenlerden dolayı projede bir sorun çıkma ihtimalinin az olmadığını düşünüyorum, projenin tamamlanmasını da gerçekten isteyenlerden biri olarak geçmişin getirdiği bazı şüphelerden kurtulmak kolay değil.
 
4. nesilin başarısını devam ettirir özelliklede steahlt başarısını göz ardı etmemek lazım uçak 6 senedir bizim radarlarımız tarafından bile gözükmüyor.
 
@Yararsız Üye Bir şekilde bir yerden başlamak gerekiyor. Başlamak, çok küçük adımlar atılsa dahi yerinde saymaktan daha iyidir. Savunma sanayisi olarak çok kötü bir tecrübemiz ve geçmişimiz yok. Türk Hava Kuvvetleri her zaman döneminin en modern uçaklarına sahip oldu. Savunma şirketleri de birçok yeni teknolojiyle haşır neşir olma fırsatı bulabildi. Buralardan kazanılan tecrübelerin geliştirilmiş hali kesinlikle çöp olmayacaktır.

Konumumuzu tek ülkenin vereceği destek açıklar nitelikte. İngiltere desteği ile motor ve bazı kritik aviyonikler halledilirse en azından seri üretime geçer. Bir süre sonra da dışarıdan temin edilen teknolojilerde yerlileşme için kaynak harcanır.

TB-2'leri Azerbaycan savaşta kullandı diye Türkiye'ye yaptırım uygulayacak kadar (Kanada) çekemeyenler var bizi. Onların desteğinin kesilmesi TB-2'lerin seri üretimini durdurmadı. Onlardan aldığımızı ASELSAN yaparız dedi, yapıyorlar da. Şu an aynı anda 5 TB-2 üretilebiliyor ve normal rutinde 2-3 haftada, sıkı rutinde 1 haftada üretimi tamamlanıyor.

Kötü komşu insanı mal sahibi yapar. Türkiye'nin en büyük felsefesi bu olmalı.
 
2023 diye bir hedef yok zaten, kendi kafanızdan aletler çıkarmayın. Bu ülke 1936'da tek motorlu, 1938'de çift motorlu 6 kişilik yolcu uçağı yaptı ve dünya'da ses getirdi. O zamanlar ABD ve Avrupa yaptığımız uçaklardan farklı bir uçak yapmıyordu.

Uçak da yaptık, araba da yaptık ama bir şekilde hepsi birileri tarafından engelledi. Türk'ün düşmanı içeriden de çok, dışarıdan da çok. Bizi batıya bağlı 3. dünya ülkesi sınıfından çıkarmak istemedikleri için kendilerine bağımlı olmamızı her daim istiyorlar. Türkiye gibi büyük bir silah alıcısını kaybetmek istemediklerinden yerli her projemize sorun olmaktan öte gitmiyorlar ama umarım bu günleri aşarız.

Bana göre 5. nesil sevdasına gerek yoktu. 4.5 nesil bir uçak ile de başlayabilirdik ama hayırlısı olsun.

Reis cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı diye ve seçimlerden büyük ihtimalle o zaman bazı şeyleri gösterecekler.
 

Geri
Yukarı