Yetenek mi? Çalışmak mı?

Benim kafamı oldukça kurcalayan bir konu. Eskiden resim çizmek isterdim tabii şu anda da çizemiyorum. Sizin bu konu hakkında ki görüşleriniz neler?
Bir görsel iletişim tasarım öğrencisi olarak çizim yeteneği denildiğinde bunun doğuştan gelen bir armağan olduğu düşünülüyor. Aslında olan şey el ve beyin koordinasyonunun biraz daha gelişmiş olması. Benim çizim yeteneğim hiç yoktu ben bu bölümü ve mesleğini hedeflediğim için sürekli çizim konusunda çok çalıştım ve bu işin tekniğini öğrenmeye çok zaman ayırdım. Zamanla gördüğüm obje, resim gibi elemanları birebir çizmeye çalıştım. Bu konuda belirli bir yere geldikten sonra kafamda canlandırdığım nesneleri çizmeye başladım. Lakin bunları yaparken sürekli eskizler, teknik konusunda araştırmalar gibi bir çok etken konusunda bilgi haznemi geliştirmeye uğraştım. Bir çizim dediğimiz zaman belki yoldan birini çevirdiğinde biraz da şansın varsa baktığını veya gördüğünü az çok kağıda dökebilecek birini elbet bulursun. Lakin profesyonel ve özgün bir çizim istiyorsan işin rengi çok çok değişiyor. Çünkü işin içine tasarım ilkeleri, perspektif, doku, kullanılan malzeme ve materyaller gibi bir çok teknik detay giriyor. Sanat tarihine baktığımızda öyle eserler var ki insan hayret ediyor. Heykelden tabloya, tipografiden mimariye aşırı derecede mükemmel işler var. Bunu yapan kişilere baktığımızda ise sadece bir ressam veya heykeltıraş görmeyiz. Bu insanların birden fazla alanları var. Hem ressam, hem filozof, hem bilim adamı ve bir çok alanı barındıran insanlardan çıkıyor bu eserler. Bilgiyi öylesine aramışlar ve peşinde koşmuşlar ki yaptıkları çalışmalar yeni devirler başlatmış. Şimdi demem o ki birşeyi güzel yapmak için o şey hakkında bilgimizin olması gerekiyor. Geriye kalan ise bol bol pratik yapmakta. Azimli bir insanın çalışıp da başaramayacağı hiçbir alan yoktur. Çünkü günün sonunda yaptığınız iş sizin edindiğiniz bilgi kadar olacaktır. Bir çok arkadaşım var okulda ve bu kişiler okul başlarında kalem bile tutmayı bilmiyorlardı. Lakin sanat tarihi derslerine, temel tasarım derslerine ve desen derslerine girdikçe 1 sene sonunda gayet güzel işler çıkarmaya başladılar. Tabi çabalamayanlar hala başladığı noktada. Yetenek bu işin sadece bahanesi. Sen gününün 5 saatini çizime ayırıyorsan, en iyisini yapmaya çalışıp sürekli bilginin üstüne bilgi eklemeye çalışıyorsan kimse sana " ya bu insanda yetenek var " diyemez. Bu yetenek değil çalışkanlığın meyveleri çünkü.
 
Yetenek çok daha önemli. Eğer yeteneğin olmazsa o işe ne kadar çalışırsan çalış hiçbir zaman çok başarılı olamazsın. Bunun için başarısız olduğun şeye değil her zaman çok başarılı olduğun şeye çalışman gerekir ki kendini daha çok geliştirebilesin. 😉
 
Yetenek şart...

pipolu-Marilyn Manson.jpg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı