Yılbaşı ışığı tamiri

jüpiter2001

Hectopat
Merhaba, piyasada yılbaşı ağacı lambası diye satılan, Çin malı sarı renkli LED lambalar var. Bunlarda lambaların bağlı olduğu bir kontrol kutusu oluyor, kutudaki butona bastıkça sırasıyla yanıp sönme sürekli yanma gibi farklı modlarda çalıştırabiliyorsunuz. Bu LED lambaların kabloları çok ince ve en çok karşılaşılan sorunlardan biri de kutu içerisindeki kıl gibi kablolardan birinin lehiminin kopması. Bu kablolardan artık hangisi kopuyorsa genelde lambaların bir bölümü yanmıyor veya hiçbiri yanmıyor.

Bunlardan elimde 3 tane var, sürekli bozuldukları için yenilerini alıyordum, bir tanesini tamir etmeye karar verdim. Kutunun içini açtığımda kablolardan birinin lehiminin koptuğunu fark ettim, lehim teli olmadığı için sipariş verdim ve siparişim gelene kadar kopan kablonun yerini unuttum, hatırlamaya çalışarak kabloyu lehim noktalarından birine tahmini olarak lehimledim ve fişi taktığımda kutu patladı, kısa devre yaptı sanırım.

Bu lambalarda toplam 5 kablo var, bu kabloların 2'sinde ampüller var, diğer 3 kablo ise boş, üstünde ampul falan yok. Bu arada ben bu ışıkların üzerindeki kutuların, trafo vazifesi gördüğünü ve ampüllerin şerid LED'ler gibi 12 v ile çalıştığını sanıyordum ki öyle değilmiş, bunlar bildiğiniz 220 v ile çalışıyor.

Birinci sorum şu, bu ampülleri kutu olmadan, sürekli yanacak şekilde, doğrudan 220 v ile çalıştırabilir miyim? Eğer evet ise hangi kabloları bağlamam gerekir?
İkinci sorum da şu: Elimdeki 3 lambadan biri gümledi zaten, birinde de lambaların sadece bir sırası yanıyor. Kutuyu açtığımda kablolardan birinin lehiminin koptuğunu fark ettim ve kablonun nereden koptuğu da belli değil. Bu kopan kabloyu hangi noktaya lehimlemem gerekir? Patlayan ve diğer tek kablosu kopuk olan arızalı lambaların resimlerini aşağıda ekledim. 1. resim kutusu patlayan lambaların kabloları, 2. ise kablolarından birinin koptuğu arızalı LED lamba.

Dosya Ekleri

• a6d27607-983f-49ae-9b0b-5dac05824023.jpg
    a6d27607-983f-49ae-9b0b-5dac05824023.jpg
    96,8 KB · Görüntüleme: 253
  • 1aa60541-b0cd-47ce-836c-c7e71bbfd338.jpg
    1aa60541-b0cd-47ce-836c-c7e71bbfd338.jpg
    85,5 KB · Görüntüleme: 306
Son düzenleyen: Moderatör:
Konu açılalı bir süre geçmiş ama bugün aynı durumu yaşadım; kablo yerini bulmaya çalışırken kutu patladı. Çözüm araştırırken konuya denk geldim. İnternette çözüm bulamayınca yapay zekaya danıştım ve onun yönergeleriyle kartı iptal edip, direkt kabloları birbirine bağladım. Şu an sorunsuz bir şekilde, sadece düz olacak şekilde yanıyorlar. Eklerde yapay zekadan aldığım cevabı ve kutunun numaralandırılmasını gösterdim. 2, 3 ve 4’ü birbirine bağladım, 1 ile de 5’i bağlayınca çalıştı. Umarım işinize yarar.

Dosya Ekleri

• E03C2253-8201-428D-AC6F-BCA88BCA1154.jpeg
    E03C2253-8201-428D-AC6F-BCA88BCA1154.jpeg
    135,5 KB · Görüntüleme: 233
  • IMG_9627.jpg
    IMG_9627.jpg
    81,5 KB · Görüntüleme: 149
Konu açılalı bir süre geçmiş ama bugün aynı durumu yaşadım; kablo yerini bulmaya çalışırken kutu patladı. Çözüm araştırırken konuya denk geldim. İnternette çözüm bulamayınca yapay zekaya danıştım ve onun yönergeleriyle kartı iptal edip, direkt kabloları birbirine bağladım. Şu an sorunsuz bir şekilde, sadece düz olacak şekilde yanıyorlar. Eklerde yapay zekadan aldığım cevabı ve kutunun numaralandırılmasını gösterdim. 2, 3 ve 4’ü birbirine bağladım, 1 ile de 5’i bağlayınca çalıştı. Umarım işinize yarar.
Teşekkürler bilgiler için ama sizdeki kablolar farklı yalnız, güç kablosunun bağlı olduğu lehim noktalarında 3 kablo var. bendekinde faz ve nötr kablolarının lehim yerlerinde 2 kablo var veya sizin kutuda prizden gelen güç kabloları hangileri oluyor tam anlayamadım yoksa 1 ve 2 güç kablosu mu oluyor?

Son düzenleme:
Bende yaparken sanırım kısadevre oldu şimdi direkt bağlasam bile yanmıyor bende artık e birleştiremiyeceğime göre atıyorum bunu. Çin malı almayın.

Bende yaparken sanırım kısadevre oldu şimdi direkt bağlasam bile yanmıyor bende artık e birleştiremiyeceğime göre atıyorum bunu. Çin malı almayın.
Ben ampüllerin olduğu 2 kablodan birini faz kablosuna, diğerini de nötre bağlayacaktım ama kısa devre olur mu olmaz mı diye emin olamadım, elektirikçiye götürdüm yapmış, doğrudan fişi takınca çalışıyor ama hangi kabloları bağlamış kutuyu açıp bakmadım, kutunun içindeki devre zaten patlamıştı, kabloların bağlantı kısımlarını kutunun içine koymuş kurcalamadım yani.

Multimetre ile nasıl tespit edilebilir, kullanmasını bilen var mı?

Son düzenleme:
Teşekkürler bilgiler için ama sizdeki kablolar farklı yalnız, güç kablosunun bağlı olduğu lehim noktalarında 3 kablo var. bendekinde faz ve nötr kablolarının lehim yerlerinde 2 kablo var veya sizin kutuda prizden gelen güç kabloları hangileri oluyor tam anlayamadım yoksa 1 ve 2 güç kablosu mu oluyor?
4 ve 5 numaralı noktalar güç kablosuyla ilgili; faz ve nötr hakkında pek bir bilgim olmadığı için, yapay zeka ile bulduğum bilgileri yazdım, belki işinize yarar diye.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı