Yırtılma ve drop farkı nedir?

Yırtılma: Görüntünün uzun veya kısa bir siyah çizgi ile bozulması ve görüntüyü simetri yansıtamaması.

Drop: Ani bir şekilde düşen FPS değerinin sonucunda oyunun anlık olarak donması.
 
Oyun oynarken kasanız belli sayıda resim üretir "Frame per second" monitörünüz size belli sayıda resim gösterir. (60-75-100-120-144-vs..) ikisinin senkronize, aynı olması demek akışkan, kırılma olmadan oyunu oynarsınız, görürsünüz demek.

V-sync ise monitörünüz sabit 60 kare gösteriyorsa, kasanızın 200 FPS kapasitesi varsa, kasanızı 60 FPS üretmesini sağlar ve hem kasanız yorulmaz hem kırılma olmadan akıcı oynarsınız.

Örnek; monitörünüzü 144Hz alıp, kasanız 144 FPS üretemez ise; kasanız mesela 100 FPS üretir ama monitörünüz size 144 kare göstereceği için bazı kareleri kasa üretmeden monitör bir önceki resimden kalanı gösterir ve kırılmalar olur. 60 FPS'ye göre daha akıcı görürsünüz evet fark edilir ancak yine de kırılmalar olur, başka bir değişle 'akmaz' oyun.

Veya monitörünüz 60Hz ise, kasanız 200 FPS üretiyor ise V-sync açtığınızda monitörünüz 60Hz olduğu için kasanızı 60'a limitler ve kasanız yorulmaz, kasa 60 FPS üretir, monitör 60Hz gösterir kırılma olmaz ve kasa zorlanmaz ama 60 FPS oynarsınız oyunu. V-sync açmazsanız kasa 200 FPS üretir ama siz 60'ını görürsünüz ve monitör 1 kareyi gösterene kadar kasa diğer kareyi üretip monitöre yolladığı için siz ekrandaki karenin yarısını yeni yarısını eski kare görürsünüz yani kırılmalar olur.

Kasanız oynayacağınız oyunda ne kadar FPS üretiyorsa ona göre monitör almak daha iyi sonuç verir, iyi sonuç derken eğlenceli, kırılma olmadan oynarsınız ayrıca monitörlerdeki tepki hızı, kasada üretilen karenin size gösterilene kadarki gecikme gibi düşünebilirsiniz, kasada üretilen kareyi ne kadar geç görüyorsunuz gibi, tam olarak değil ama basit olarak böyle düşünmekte zarar yok.
 
Arkadaşlar yırtılma ile FPS dropun farkı nedir?

Yırtılma; ekranda görüntünün bir anda kırılması.

ekran yırtılması.jpg

FPS düşmesi ise sabit 60 FPS ile oynarken 1-2 saniyeliğine 20 FPS'ye düşüp geri çıkması gibi örneklendirilebilir.
 

Geri
Yukarı