YKS sınavına nasıl çalışılmalı?

0XYG3N

Hectopat
Yer
Türkiye
11.Sınıfım, Sayısal bölümünü seçtim. Seçerken hem beni yakından tanıyan bir hocama hem de okul rehber öğretmenime danıştım. Danışmamın sonucunda problemimin sadece matematikle olduğunun zaten farkındaydım. FKB ile hiçbir sorunum yoktu su gibi akıyordu ve Biyolojiyle içli dışlı ilgiliydim. Okulda ise iki bölüm; EA ve Sayısal vardı, baktık ikisinde de matematik var ve bunun derdinden de kaçış yok. Sadece rehber öğretmenim "Kendini matematikte tamamlayabilecek misin" dedi, 2 senin ağızdaki büyüklüğü yüzünden "evet" dedim ve biyolojiye de yakın olduğum için 10. sınıfın ikinci döneminin başında sayısal bölümü tedirgin tedirgin işaretledim. Düşünmek için bolca zaman vardı ama kim bilirdi derslerin 11. sınıfta bu kadar yoğunlaşacağını. MTAL lisesinde okuduğum için 3 yıldır eğitim hayatımın en kolay sınavlarına girmenin verdiği rehavet yüzünden midir bilinmez hâlâ adamakıllı ve disiplinli bir şekilde çalışamıyorum. Artık o ilk iki seneden birincisinin ilk yarısına gelindi kaçınılmaz bir şekilde zamanın aktığını ve yerimde sayıkladığımı hissettiğim için beni yakından tanıyan hocama döndüm dedim ki hocam yardım. Elime bir çalışma programı tutturdu dedi ki 11. sınıfta TYT'yi kolayından bitir elinde tüm derslerin bir özeti olsun, malum ne dokuz ne de onuncu sınıfı hatırlıyorum, sıfırdan başladık. Günde 4 saat bu programı uygulamak bile işgence gibi geldi ki adamakıllı uygulayamadım, çarşamba saldıysam perşembeye yığardım altından kalkamadım yuvarlandığım yerden hala bu programla devam etmeye çalışıyorum ki verimli bir şekilde çalışamıyorum. Hocaya karşı yalan söylemenin de suçluluğu bir ayrı yerde tabii ki. Kendisi peşimde köpek gibi hatırlattı bana unutma getir diye 3 defa ama ben yapmadığım için ertelemiştim :D. Velasıl disiplinsizliğimin vasiyetini buradan anlarsınız artık. Geçen hafta meslek ilgi envanteri yaptık rehber öğretmeniyle (bu teste bakmanızı ve ihtiyacınız varsa sizinde yapmanızı öneririm) testin sonucu harbiden çok tuhaf ki neredeyse her stündaki mesleği eledik. Elimiz boş, Hoca "bir şey olmaz daha ilk adımı attın" deyince bir rahatlama geldiysede fark ettim ki nereye gittiğimi de bilmiyorum. Ne istiyorum, Ne olmalıyım.

İşin özeti bu yoldan geçmiş, dönmüş kişilerin deneyimlerini merak ettim. Varsa tavsiyeniz kulağıma küpe edeyim. Çünkü geriye dönüp yanlış seçimleri keşkelerle anmak kötü olacak.

Son düzenleyen: Moderatör:
1- düzenli-her gün problem ve paragraf minimum 200.
2- düzenli deneme. Genel ve branş.
3- her konudan orta ve üst düzey sorulardan en az 200'er tane soru çözmek.

Düzenli-her gün problem ve paragraf minimum 200.

Minimum 200 ne hocam ne yaptınız. Bir süre sonra kusar. Paragraf ve problemi kötüyse her gün 30-40 soru çözse yeter.

Konularını bitir, test kitaplarını çöz. Ardından branş denemelerine geçersin, çok konu eksiğin varsa da denemeye girmen pek bir şey ifade etmez.

Aslında burada bir peogramı var KD'nin. Sorunu disiplinsizlik. Madem ders çalışmıyorsun peki ders çalışmak yerine neyle vakit geçiriyorsun?

Oyalanıyorum, dizi oyun ya da arkadaşlarla takılıyorum.

Bunları kısıtlaman gerek. Mesela dizi oyunu kısıtlamak için belirlediğin ekran süreni geçince uyarı verip duran programları yükleyebilir ya da kökten bu cihazlardan uzak durmayı deneyebilirsin. 3 saat izliyorsan 1 saat izle. Zaten boş kalınca ders çalışmaktan başka çâren olmayacak. Veya duvar kapıdını ders çalışmanı tetikleyecek bir şey yapabilirsin. Görünce ya ders çalışmam gerekiyor diyeceğin bir şey. Aksi takdirde burada sana dünyanın en iyi programınıda önerseler uymayacaksınki.

Bunları kısıtlaman gerek. Mesela dizi oyunu kısıtlamak için belirlediğin ekran süreni geçince uyarı verip duran programları yükleyebilir ya da kökten bu cihazlardan uzak durmayı deneyebilirsin. 3 saat izliyorsan 1 saat izle. Zaten boş kalınca ders çalışmaktan başka çâren olmayacak. Veya duvar kapıdını ders çalışmanı tetikleyecek bir şey yapabilirsin. Görünce ya ders çalışmam gerekiyor diyeceğin bir şey. Aksi takdirde burada sana dünyanın en iyi programınıda önerseler uymayacaksınki.

Hocam o kadar kolay olsaydı bu yazı yazmadım, haklısın. Disiplinin kendisi bende bitiyor ama bu disiplini nasıl elde ederim onu bilmiyorum.

Minimum 200 ne hocam ne yaptınız. Bir süre sonra kusar. Paragraf ve problemi kötüyse her gün 30-40 soru çözse yeter.

Konularını bitir, test kitaplarını çöz. Ardından branş denemelerine geçersin, çok konu eksiğin varsa da denemeye girmen pek bir şey ifade etmez.

Problem ve paragraf toplam 200 dedim ya. 200'şer değil. Bir de ilk 20k gibi bir hedef varsa normal rakamlar bence.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı