YKS sisteminin absürtlüğü

Böyle şeylere takılma en iyisini yapmaya çalış. 3.5 milyon kişi girmiş ama 3 net Türkçe 2 net matematik 2 net fen 2 net sosyal yaptığında 1 milyona giriyorsun zaten. 1.5 milyon kişi tercih yapmamış. 100k kişi 0 puan aldığı için hesaplanmamış. Bunları rakip olarak görüyorsan eğitim geçmişini gözden geçir. Eğer zor olursa yığılma olmaz. Az netle çok puan alırsın. Eleyici sorular sayesinde tek soru ile binlerce kişiyi atlarsın. Çok takılma, çalışmaya devam et. Başaracaksın.

Bir maliyeci olarak diyeceğim.

Değil 100 defa 1000000 defa bile girip tercih yapsa o 80 yaşındaki insan kimse bir şey diyemez. Neden?

Kamu üniversiteleri kamu tarafından finanse edilir. Yani sen ben tarafından vergi verilerek. Sen vergi veren vatandaşı vergileri ile kurulan ve finanse edilen kuruma sokmazsan sorun çıkar. Bu haraç olur. Verdiği vergi karşılığında hizmet almak zorunda. Hizmeti almasa da o hizmetin orada olması gerekli. Ayrıca her tarafa üniversite açılması muhabbeti de farklı. ABD' de istediğiniz üniversitede öğrenci olmasanız dahi derslere girebiliyorsunuz ve kaynaklar size açık ama ama ama Türkiye' de taşranın kalkınması gerektiğinden ve sermaye 3 büyükşehirde toplandığından dolayı diğer şehirler geride kalıyor. TR' nin en ucundaki adamı sen İstanbul' a eğitim alması için gönderemezsin. Kendi bölgesinde de eğitim hakkı var. Bu ülkede herkesin kamu hizmetlerine ulaşması gerekiyor.

He herkes okumayacak diyorsanız üniversiteleri özel yapacaksınız ve vatandaşın vergisini eğitime harcatmayacaksınız. İnsanların vergisini alıp sonra da ''kaliteli'' eğitim vereceğiz deyip onun eğitime ulaşmasını engellemek haraca girer ve bu vergilendirmenin doğasına ve anayasalara aykırıdır.

Bu dediklerime aykırı bir beyan vermeniz bu dediklerimin yanlış olduğu anlamına gelmez. Çünkü şu anda bu sistem çalışıyor.

Aynen, adamın vergisini alalım ama adamın devlet hizmetlerine ulaşmasını engelleyelim. Ayrıca üniversite okumak zorunlu değil. İsteğe bağlı bir seçenektir. Mağdur olma durumu yok. İsteyenler okuyor zaten. Yani sizin zorunlu eğitiminiz olsa ve deseniz ki ''ben bu zorunlu imkana ulaşamıyorum'' sizi anlarım ve zaten bu sistem de böyle olmazdı.

Böyle olmasını istemiyorsanız üniversitelerin ücretli olmasını isteyeceksiniz.

Bu ülkede kamunun vergileri ile finanse edilen üniversitelerdeki hocaların ''az üniversite'' palavralarına inanmayın. Rant sağlamak amacı ile bu beyanı veriyorlar. Üniversite üzerinden rant sağlayıp vatandaşın vergisi ile vatandaşa hizmet vermemeyi amaçlıyorlar. Böyle bir dünya yok. Vergi veren her TC Kimlik Kartı' na sahip vatandaş kamunun imkanlarından yararlanabilir. Yararlanmak istemese bile o hizmet orada olmak zorunda. Parasını veriyor çünkü.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı