Askerlikte 2 önemli tarih var. Yoklama dönemi ile celp ve sevk dönemi.Merhaba aradan aylar geçmiş umarım cevaplarsın, siz böyle diyorsunuz ama msb nin sitesinde yoklama kaçağı olanların üniversite kaydının alınmayacağı yazıyor. Acaba aradan çok uzun süre geçtiği için yönetmelikler mi değişti yoksa siz işin bug'ını mı buldunuz?
Hocam tecil bittiği tarihten itibaren yıl sonuna kadar yoklama işlemi yapabiliyormuşsun mesela senin tecil 1 ocakta bittiyse 31 aralığa yoklama kaçağı sayılmıyorsun. Acaba sen bu zaman aralığında mı kayıt yaptırıp tecil ettirdin askerliği?
Hocam tecil ettirebildin mi? Ben de aynı durumdayım tecil çoktan bitmiş ocakta yoklama kaçağına düşüyorum.
Hocam benim dgs sınavım temmuzun ortalarına denk geliyor. Bilginiz varsa celp tarihinin sınavdan sonrasına çıkma ihtimali düşük müdür? Çünkü eğer ihtimal düşükse sınava kadar yoklama kaçağı kalmayı düşünüyorum sonrasında da üni kaydı yaptırıp dondurup askere giderim. Bu arada yoklama döneminin bitmesine 6 gün kaldı yoklamayı son ana bırakmanın celp tarihinin gecikmesine etkisi olur mu?Askerlikte 2 önemli tarih var. Yoklama dönemi ile celp ve sevk dönemi.
Yoklama dönemi senin askerlik çağına girdiğini gösterir ve 1 senelik süreci içerir. yani 20 yaşına girdin haydi askere diye bir durum yok. Askerlik çağına girdiğin yaşın senesinde 1 ocakta başlar 31 aralıkta sona erer. o süreçte kaçak olmazsın. 31 aralıkta yoklama işlemlerin bitince sınıflandırma ve sevk işlemleri başlar. Yoklama döneminde kayıt ve tecil için sıkıntı olmaz. Ama yoklama yaptırmazsan ya da tecilin varsa ve biterse(askerlik yaşını geçmişsen) asker kaçağı durumuna düşersin ve kayıt ve tecil alamazsın.
eğer yoklama dönemindeysen yoklamanı yaptır sana 6-8 ay kazandırır. şanslıysan sene sonuna kalır kasım ayında çıkar sevk tarihin. sevk tarihinden önce kayıt ve tecil sorun yaratmaz. kaçak olmazsın. o arada kayıt yapıp tecil alırsın uzatırsın tecilini.
Aralık sonu yapanlar genelde kasım ayına kalır. Ama tabi bu o sene askere gidenlerin sayısına bağlı.Yüzde 90 civarı kasım ayına çıkar. Zaten her türlü kaçak durumuna düşeceksin. o zaman yoklamanı yaptırmak daha mantıklı. yoklama yaptırmazsan ocakta kaçak olursun. yaptır en azından ağustos veya kasım ayı denk gelirse rahat edersin. zaten şubat ve mayıs celbi zor gözüküyor. çünkü o sene senden önce yoklama yaptıranlardan başlıyor sınıflandırmaya almaya.Hocam benim dgs sınavım temmuzun ortalarına denk geliyor. Bilginiz varsa celp tarihinin sınavdan sonrasına çıkma ihtimali düşük müdür? Çünkü eğer ihtimal düşükse sınava kadar yoklama kaçağı kalmayı düşünüyorum sonrasında da üni kaydı yaptırıp dondurup askere giderim. Bu arada yoklama döneminin bitmesine 6 gün kaldı yoklamayı son ana bırakmanın celp tarihinin gecikmesine etkisi olur mu?
Yoklamayı geç yaptırmak sisteme geç düşmene ve en son gidenlerle sınıflandırmanı sağlar. tabi bu durumda ağustos veya kasım celbi çıkma ihtimali artar. kesin değil ama yüzde 90 bunlardan birine denk gelirsin.Aralık sonu yapanlar genelde kasım ayına kalır. Ama tabi bu o sene askere gidenlerin sayısına bağlı.Yüzde 90 civarı kasım ayına çıkar. Zaten her türlü kaçak durumuna düşeceksin. o zaman yoklamanı yaptırmak daha mantıklı. yoklama yaptırmazsan ocakta kaçak olursun. yaptır en azından ağustos veya kasım ayı denk gelirse rahat edersin. zaten şubat ve mayıs celbi zor gözüküyor. çünkü o sene senden önce yoklama yaptıranlardan başlıyor sınıflandırmaya almaya.
Son olarakta askere gitmek istediğin dönem soruluyor. ben haziranda tecilim bitmişti. mayıs celbi yazmıştım. mayıs çıktı. Askere gitmek istediğin dönemi ağustos 2025 ten başlat. asker sayısında eksik yoksa genelde dikkate alıyorlar bilgin olsunHocam benim dgs sınavım temmuzun ortalarına denk geliyor. Bilginiz varsa celp tarihinin sınavdan sonrasına çıkma ihtimali düşük müdür? Çünkü eğer ihtimal düşükse sınava kadar yoklama kaçağı kalmayı düşünüyorum sonrasında da üni kaydı yaptırıp dondurup askere giderim. Bu arada yoklama döneminin bitmesine 6 gün kaldı yoklamayı son ana bırakmanın celp tarihinin gecikmesine etkisi olur mu?
Mayıs ayına kadar tercihlerini değiştirebilirsin ama dikkate alırlar mı bilmiyorum. Askerlik hizmet tercihini ilk yaptığında hangisiyse genelde o şekilde dikkate alınıyor. Sonradan değiştirdiğinde işe yarar mı bilmiyorum. Zaten bildiğim kadarıyla hizmet tercihlerini sıralamadan başvurun tamamlanmıyor. İlk sıralaman nasılsa genelde öyle kalır.@hasan5153 çok saol içim rahatladı en azından en doğru hamlenin yoklama yaptırmak olduğundan emin olmuş oldum
@hasan5153 hocam yoklama başvurusunda bulundum fakat hizmet tercihi yapamıyorum çünkü bedelli ücreti belli olduktan sonra sistem açılacakmış fakat ayrıntılarda 31 aralığa kadar hizmet tercihi yapmış olmazsanız msb önceliklerine göre alım yapacaktır gibisinden bir ifade var şimdi ben 31 ocaktan sonra (1-31 ocak arası kapalıymış) hizmet tercihi yapabilecek miyim?
@hasan5153 bu arada askerlik durum belgesine baktığımda 8 mayıs 2025 e kadar ilişiği yoktur yazıyor şimdi bu tarihe kadar mı hizmet tercihinde bulunabiliyorum ve bu tarih sabit kalacak mı daha da erkene çekilme ihtimali var mı 31 ocağa kadar hizmet tercihi yapamayacağım. Çok soruya boğdum hakkını helal et internette bulamadım aradığım bilgileri.
@hasan5153 düzeltiyorum 1 ocak 30 haziran dönemindeki bedelli askerlik diyormuş yanlış okumuşum yani kısacası bedelli ücreti belli olduktan sonra hizmet tercihi yapabileceğim yani heralde mayısa kadar tercih yapma hakkım olacak heralde
Şuan mayıs ayına kadar sınıflandırman yok. Yani en erken mayısta askere gideceksin. Mayıs ayı geldiğinde (2-3 hafta öncesinde) eğer mayıs çıkmazsa ağustosa atar. Sırayla böyle sistem kendisi otomatik yeniler tarihi.@hasan5153 çok saol içim rahatladı en azından en doğru hamlenin yoklama yaptırmak olduğundan emin olmuş oldum
@hasan5153 hocam yoklama başvurusunda bulundum fakat hizmet tercihi yapamıyorum çünkü bedelli ücreti belli olduktan sonra sistem açılacakmış fakat ayrıntılarda 31 aralığa kadar hizmet tercihi yapmış olmazsanız msb önceliklerine göre alım yapacaktır gibisinden bir ifade var şimdi ben 31 ocaktan sonra (1-31 ocak arası kapalıymış) hizmet tercihi yapabilecek miyim?
@hasan5153 bu arada askerlik durum belgesine baktığımda 8 mayıs 2025 e kadar ilişiği yoktur yazıyor şimdi bu tarihe kadar mı hizmet tercihinde bulunabiliyorum ve bu tarih sabit kalacak mı daha da erkene çekilme ihtimali var mı 31 ocağa kadar hizmet tercihi yapamayacağım. Çok soruya boğdum hakkını helal et internette bulamadım aradığım bilgileri.
@hasan5153 düzeltiyorum 1 ocak 30 haziran dönemindeki bedelli askerlik diyormuş yanlış okumuşum yani kısacası bedelli ücreti belli olduktan sonra hizmet tercihi yapabileceğim yani heralde mayısa kadar tercih yapma hakkım olacak heralde
Sınava girersin girersin kayıt da yapabilirsin ama tecil alamazsın yani önce askerlik yapman gerekir. O döneme kadar geçen süre için ceza ödemek zorunda kalırsın. Günlük 32 lira gibi bir şeydi sanırım.Yoklama için sürem bugün doldu Haziran'da sınava girip üniversitesiye gidebilir miyim, hazirana kadar yoklama kaçağı olarak kalırsam ceza ödemem gerekir mi?
Mayıs ayına kadar tercihlerini değiştirebilirsin ama dikkate alırlar mı bilmiyorum. Askerlik hizmet tercihini ilk yaptığında hangisiyse genelde o şekilde dikkate alınıyor. Sonradan değiştirdiğinde işe yarar mı bilmiyorum. Zaten bildiğim kadarıyla hizmet tercihlerini sıralamadan başvurun tamamlanmıyor. İlk sıralaman nasılsa genelde öyle kalır.
Şuan mayıs ayına kadar sınıflandırman yok. Yani en erken mayısta askere gideceksin. Mayıs ayı geldiğinde (2-3 hafta öncesinde) eğer mayıs çıkmazsa ağustosa atar. Sırayla böyle sistem kendisi otomatik yeniler tarihi.
Sınava girersin girersin kayıt da yapabilirsin ama tecil alamazsın yani önce askerlik yapman gerekir. O döneme kadar geçen süre için ceza ödemek zorunda kalırsın. Günlük 32 lira gibi bir şeydi sanı
Lise mezunları 22 ye kadar erteyebilir diye biliyorum daha 20 yaşındayım en iyisi şubeye gidip bakmakMayıs ayına kadar tercihlerini değiştirebilirsin ama dikkate alırlar mı bilmiyorum. Askerlik hizmet tercihini ilk yaptığında hangisiyse genelde o şekilde dikkate alınıyor. Sonradan değiştirdiğinde işe yarar mı bilmiyorum. Zaten bildiğim kadarıyla hizmet tercihlerini sıralamadan başvurun tamamlanmıyor. İlk sıralaman nasılsa genelde öyle kalır.
Şuan mayıs ayına kadar sınıflandırman yok. Yani en erken mayısta askere gideceksin. Mayıs ayı geldiğinde (2-3 hafta öncesinde) eğer mayıs çıkmazsa ağustosa atar. Sırayla böyle sistem kendisi otomatik yeniler tarihi.
Sınava girersin girersin kayıt da yapabilirsin ama tecil alamazsın yani önce askerlik yapman gerekir. O döneme kadar geçen süre için ceza ödemek zorunda kalırsın. Günlük 32 lira gibi bir şeydi sanırım.
Mezun ertelemesini otomatik yapması lazım sistemin. yoklama kaçağı durumuna düşmezsin o zaman. sistem otomatik 2 sene daha tecil verir. eğer sistemde gözükmüyorsa gidip mezun belgesi ile mezun ertelemesi hakkını kullanabilirsin.Lise mezunları 22 ye kadar erteyebilir diye biliyorum daha 20 yaşındayım en iyisi şubeye gidip bakmak
Şubeye gittim 2030 a kadar ertelediler üniversitesiye gidince bidaha gitmem gerekiyormuşMezun ertelemesini otomatik yapması lazım sistemin. yoklama kaçağı durumuna düşmezsin o zaman. sistem otomatik 2 sene daha tecil verir. eğer sistemde gözükmüyorsa gidip mezun belgesi ile mezun ertelemesi hakkını kullanabilirsin.