Öncelikle merhaba sizin kadar " bağımlı " olmasamda bende bilgisayarları, telefonları ve diğer teknolojik aletleri çok severim. Ben de bundan 1 ay önce Avusturya'ya Erasmus ile gittim ve ilk başta yaşadığınız şeyleri yaşadım (bilgisayarı falan özleme değil de ülke özlemi aile özlemi arkadaş özelimi olarak) bu özlem duygusu ve memleketten ayrı olma duygusu çok normal özellikle yeni gittiyseniz daha da normal herkes yaşıyor bu durumu bende ilk gittiğimde her yer nişantaşı gibi olsa da her şey çok güzel olsa da lütfen beni ülkeme geri götürün kafasındaydım ve nefret etmiştim ama bu durum gecici bir durumdur insan adapte olabilen bir varlıktır her şeyin geçtiği gibi bu durumunda gecici olduğunu bilmenizi isterim (tamamen asla geçmiyor tabii

) bir diğer hususta bu özlemi hafifletmek için Türkiye'deki arkadaşlarınızı çok darlamadan arıyip onlarla konuşabilir ve muhabbet sohbet edebilirsiniz bir yandan gezip bir yandan onlara da gösterebilirsiniz tabii bunu her vakit yapamazssınız onların da işleri oluyor bu yardımcı bir faktör onun dışında bir diğer husus yaşadıklarınızın daha kötünü yaşadım. Avusturya'da viyenaya gittik ve viyenada 3 tane sınıf arkadaşım olmasına rağmen gezideki insanlar sizin gibilerdi sadece oturup telefon oynar otel odasından çıkmaz hiçbir halt yapmadan TR de ne yapıyorsa onu yapardı bu dışarıdan o kadar kötü gözüküyor ki ben tüm her yeri yalnız gezdim o sebebten ötürü bu ruh hâlinden cıkın. Gidip gezip görün her yeri eğer maddi olarak durumunuz yoksa nerede olduğunuza bağlı olarak Avusturya bazında konuşuyorum tabii gezmek biraz daha zor olabiliyor özellikle Avusturya İsviçre tarzı Avrupa ülkeleri çok pahalılar. Ama ücretsizde gezilecek yerler oluyor tabii ki de hâni en kötü bir doğal manzaranın bulunduğu bir yere gidip bir 1 saat takılıp kafa dağıtmak çok önemli yurt dışına gitmek gerçekten çok büyük bir deneyim ve vizyon katıyor insana gerçekten otel odasında oturup sadece asosyellik yapmak çok büyük bir saçmalık o sebebten cıkın gezin tozun paranız varsa zaten yapacaklarınız çok çok daha fazla çeşitleniyor gittiniz ülkenin eğer Almanya Avusturya gibi ülkelerse bol bol Türk olur gidin türklerle sohbet edin (ingilizceniz yok ise veya az ise kendinize güvenmiyorsanız ) genelde gurbetci Türkler çok fazla zorluk altında çalıştığı için geçmişte iyi bilirler oradaki yaşamı onun dışında ingilizcenize güveniyorsanız gibin bir yabancı ile konuşun yani değerlendirin o özlem duygusunu gurbete gitmeyenler anliyamaz çok garip ve aşırı mod düşürücü bir mevzu o duygu her şeyi kitliyor ama o duyguda gecici daha erken gecirmek için farklı farklı aktiviteler yapın otel odasında bomboş durmak hiçbir işe yaramaz. Tabii gittiğiniz ülkeyede bağlı olarak pek çok değişken var mesla viyenaya gittiyseniz takın kulaklığınızı sabahın 4-5'inde (gün batımını tam hatırlamıyorum saat kaçtı) yani gün batımında çıkın yürüyüş yapın 1-2 ssaat inanılmaz iyi gelir Avusturya'da iseniz size bazı güzergahlar önerebilirim buna üşendiniz gidin normal saatlerde yürüyün yani değerlendirin gidin markette denemediğiniz şeyleri deneyin turistik yerlere gidin boş durmayın çünkü bir daha gelmesi zor bir fırsat gelse bile şu anki hâlinizo olmayacak zaman değişecek etkenler koşullar değişecek şimdi şimdidir her türlü şekilde değerlendirin varsa daha kafanıza takılan bir şey sorabilirsiniz Avrupa'daki yalnızlık çok büyük bir sorun hiçbir yere ait olmadığınızı anlıyorsunuz orası sizin değil ve herkes yabancı ama orayı gezip her sokağa her caddeye gidip oranın sisteminde birazcık yaşayinca alışıyorsunuz ve keyif almaya başlıyorsunuz bu sefer de Türkiye'ye dönmesem keşke diyorsunuz

mevzu bu aslında o sebebten gurbetciler Türkiye daha iyi deyip dönmüyorlar çünkü ilk başta o özlemden ötürü dönmek isteyip sonra sistemi oturtunca da dönemiyorlar

yani mevzu sizde bitiyor gezin tozun eğlenin denemediğiniz her şeyi deneyin mesela Burger King'e gidin sınırsız içecek tarzı bir şey vardı viyenada Burger King'lerde gidin tüm içicekleri deneyin macdonalds a gidin TR de olmayan dondurmalar oluyor gidin deneyin en önemli şey yeni şeyler deneyimlemek yalnızlık sorun ama yalnızlığıda yeni şeyler deneyerek aşabilirsiniz ben öyle yaptım ve özlüyorum o güzel zamanları

ben cumaya gideceğim nasibse sizde unutmayın oralarda zor oluyor tabii ama olsun bir öğle namazı kılın en azından

)