Yokuş aşağı vites ikide kalkmak

İkinci vitese geçtiğinizde ve hızlanma düşükse, motor torku yüksek olabilir. Debriyaj bu torku tekerleklere iletmek zorunda kaldığında aşınma daha hızlı gerçekleşir.
Fazla torklu makinalar gibi sıfırdan 2. vites ile kaldırmıyorum ki. Zaten yeterince hızlıyken vitese takıyorum motorun tekerleklere ilettiği ekstradan bir tork olmuyor.

Arkadaşlar trafikte yokuş aşağı giderken ışıklarda durup boşa alıyorum vitesi. Sonra kalkarken debriyaja tam basıp vitesi ikiye alıp araba ilerledikten sonra ayağımı debriyajdan çekiyorum bu yaptığım sorun olur mu?

Hiçbir sorun teşkil etmiyor.
Debriyaj ne kadar az kullanılırsa o kadar uzun ömrü olur, masrafı az olur.
Örneğin yokuş aşağı 1. viteste kalkmak isteseydiniz, 2. vitese atmak için 2 defa debriyaja basmanız gerekecekti. Siz direkt 2. viteste kalktığınız için daha az debriyaj kullanmış oluyorsunuz.

İkinci vitese geçtiğinizde ve hızlanma düşükse, motor torku yüksek olabilir. Debriyaj bu torku tekerleklere iletmek zorunda kaldığında aşınma daha hızlı gerçekleşir.
Aksine, motor torku 1. Viteste daha yüksektir. Vites yükseldikçe tork azalır. Araç dizel ise yokuş aşağı 10 KM/H hıza ulaştıktan sonra 2. Viteste kalkmak hiç problem yaratmaz. Benzinli araçta parametrelerimiz daha farklı olacağından yorum yapmadan önce araç bilgileri gerekir.

Aksine, motor torku 1. viteste daha yüksektir. Vites yükseldikçe tork azalır. Araç dizel ise yokuş aşağı 10 KM/H hıza ulaştıktan sonra 2. viteste kalkmak hiç problem yaratmaz. Benzinli araçta parametrelerimiz daha farklı olacağından yorum yapmadan önce araç bilgileri gerekir.

Kullandığım araç Fiat Fiorino 1.4. Araba kalkar kalkmaz 4000 devirde oluyor bu yüzden hiç durmadan vites iki devam ediyorum hatta araba durana kadar 5 le bile gitse vites ikiden devam ediyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı