Yolcular Aynı Anda Zıplarsa Uçak Düşer mi?

Sence Ne Olur?

• Oy verenlerin toplamı
    191
Nerelere kayboldu @Jira yine? Bilgisi olan var mı göremiyorum nedense.
Geldim geldim, buradayım :D

30 tonluk kuvvet tüm zemine yayılacağından 777'yi kaşıyamaz bile. Gerçekte olacak şeyi söyleyeyim. Uçak ani bir türbülansa girmiş gibi çok çok hafif sarsılıp ufak bir irtifa kaybedecektir. Bunu fark eden otopilot saliseler içinde arka planda milyonlarca hesap yapıp hemen 5 saniye önceki duruma uçağı getirecektir. Büyük ihtimalle pilot bile çakmaz ne olduğunu.

Kolay mı 350 milyon dolarlık kuşu düşürmek? Hey yavrum :D 777 dediğimiz uçak çoğu türbülanstan kaçmıyor bile, siz içeride içeceğinizi yudumlarken dışarıda nelerle savaşıyor ama size yansıtmıyor, haberiniz yok :D

30 tonluk kuvvet tüm zemine yayılacağından 777'yi kaşıyamaz bile. Gerçekte olacak şeyi söyleyeyim. Uçak ani bir türbülansa girmiş gibi çok çok hafif sarsılıp ufak bir irtifa kaybedecektir. Bunu fark eden otopilot saliseler içinde arka planda milyonlarca hesap yapıp hemen 5 saniye önceki duruma uçağı getirecektir. Büyük ihtimalle pilot bile çakmaz ne olduğunu.

Kolay mı 350 milyon dolarlık kuşu düşürmek? Hey yavrum :D 777 dediğimiz uçak çoğu türbülanstan kaçmıyor bile, siz içeride içeceğinizi yudumlarken dışarıda nelerle savaşıyor ama size yansıtmıyor, haberiniz yok :D

Cevaplamak için biraz geç kaldın sanki. :D

@painkiller Peki uçak rezonansa sokulsa ne olur? Yani tüm yolcular bir sağa bir sola gitse ne olur :D
Çılgınca bir fikir sevdim:) Fakat yine Bariz bir etkisi olmaz maalesef. Çünkü yolcuların sağa sola koşacakları alan kısıtlı. Fakat uçağın kanat açıklığı çok daha fazla. Yani uçak bunu tolere edebilir:) Ha kanat kadar mesafede git gel yapsalar o zaman bir beşik etkisi yapardı tabii:)

9 sayfa beyin yaktık ve @Yararsız Üye 'ün dediği gibi yavaştan cevaba geçebiliriz artık:) Öncelikle verilere geçelim:

Boeing 777 uçağı ile 300 yolcu olduğunu zaten senaryoda vermiştik. Bütün yolcuların zıplayıp yere vurması (80kg'dan hesaplarsak) 24 tonluk bir etki yaratır. Bir B777 uçağı ortalama 155-160 ton civarındadır. Yolcular, bagajları, yakıt, kargo, ıvır zıvır derken bu seyir ağırlığı ortalama 275-300 ton civarına kadar ulaşıyor. O zaman şıklardan gidelim:

24 tonluk bir çarpma uçağı sarsabilir ama çok ufak olacaktır hatta hissedilemeyebilir. Bu darbe uçağın düşmesine sebep olabilecek bir güç yaratamaz.

Zemindeki hasarla ilgili atlanan nokta ise bu 24 tonluk kuvvet tek bir noktaya vurmuyor. Eğer vursaydı belki kırabilirdi fakat kafes tipi bir gövdeye sahip zemine yayılmış 24 tonluk bir kuvvet bir zarar veremez. Tasarım da çok daha fazla gerilme kuvvetleri deneniyor çünkü.

Elektrik sistemi zeminden de geçer evet ama zemin korumalı olduğu halde elektrik hatları ekstra bir korumaya daha sahiptir. Darbe ve yırtılmalara karşı. Elektrik sisteminin zarar görmesine pek imkan yok maalesef.

Bu büyüklükteki bir uçak için 24 tonluk bir darbe sadece sarsabilir dediğim gibi. Yani o da belki bile. Sarsıntı yapsa bile uçak o anda otopilota bağlı olduğundan sensörler değişimi hissedip tekrar kendini eski konuma çekecektir. Hatta belki hissedilmesine bile imkan vermeden kurtaracaktır kendini. Bu yüzden B şıkkını seçenler doğru cevabı verdi, kendilerini tebrik ediyoruz:)

Özellikle en doğru ve en iyi cevabı veren @Yararsız Üye , @unnamedington ve @Alpha Centauri 'ı sonsuz tebrik ve teşekkür ediyorum:) Özellikle @Alpha Centauri 'ın işi matematiğe dökmesini alkışlıyorum:)

Katılıp, cevap veren, fikir yürüten, beynini yakan herkese sonsuz teşekkürler:)

Ayrıca @BörekliPoça da bizden 37 ekran Grundig tüplü TV kazanıyor🤣 Hadi iyisin yine köftehor;)

Tam nokta atışı yaptın desem bu sefer😉

Deneyip geliyorum, bekle beni burda(!)🤣

-Bütün yolcuların zıplayıp yere vurması- Belki uçak zıplayanlara vurur, hesaplamak gerekir.

-Hatta belki hissedilmesine bile imkan vermeden kurtaracaktır kendini- Ben böyle düşünmüyorum. Hesapladığımda ciddi bir gökyüzüne doğru ivmeye ulaştım. Açıklayayım...

Öncelikle ilk olaydan başlayalım. Yolcuların zıplama anı. Burada yolcuların yukarı doğru hareket edebilmelerini sağlayacak kuvvet doğal olarak yukarı yönde. Ancak Newton 3. Kanunu gereği (Her etkinin, bir tepkisi vardır.) yukarı yönlü kuvvet için aşağı yönde de uçağa bir kuvvet uygulanır. Ancak burada zıplama şiddeti bilinmediğinden uçağı aşağı yönde hareket etmesinin sağlayacak tepki kuvveti bu verilerle hesaplanamaz!

Şimdi geldik ki dananın koptuğu yere, yolcuların uçakla temasının kesilmesi! Burası önemli çünkü kaldırma kuvveti her zaman sabit, uçağın hızını sabit varsaydığımız için, öyleyse...
kaldırma kuvveti = yolcuların kütlesi + uçağın kütlesi => Fkaldırma = myolcu + muçak, ancak yolcuların kütlesi artık etkisiz olmaya başladığından uçağa, yukarı yönde yolcuların ağırlığı kadar kuvvet uygulanacaktır. Bu kuvvet de; Fnet = (300*80)*9,81 = 235.44 kN o zaman bu kuvvetin uçağa olan ivmesini hesaplamak için;
F = m*a => 235.44 kN = 160,000*a => a = 1.47 m/s^2 yani bu ne demek, yolcuların zıplamasıyla beraber (eğer temas olmaz ise) 1 sn sonra 0.73 m, 2 sn sonra 2.94 m uçağın yukarı sıçramasına sebebiyet verecek! Tabi burada yolcuların zıplama şiddeti bilinerek, bu temassızlığın süresi öğrenilirse uçağın yukarı sıçraması da hesaplanabilecek! Tabi ki bu temassızlığın incelenmesiyle yolcular mı uçağa çarpacak, yoksa uçak mı yolculara çarpacak bu da öğrenilmiş olacak!

-otopilota bağlı olduğundan sensörler değişimi hissedip tekrar kendini eski konuma çekecektir- Ancak böyle bir sıçramayı hiçbir elevator darbesi kurtaramaz. He anca bir flap etkisi kurtarabilir, ancak bu kadar da hızlı çalışabilen flap olmaz...

Onun için, bu tür bir olay ciddi bir olaydır. Analiz etmeden yorumlamak doğru olmaz.
Bu arada ilk formüllerde ufak bir hata var,
** Kaldırma Kuvveti = (yolculadın kütlesi + uçağın kütlesi)*Yer Çekimi ivmesi => Fkaldırma = (myolcu + muçak)*g

Son düzenleme:
Ancak böyle bir sıçramayı hiçbir elevator darbesi kurtaramaz. He anca bir flap etkisi kurtarabilir, ancak bu kadar da hızlı çalışabilen flap olmaz...
Flap tam olarak ne işe yarar?
-Hatta belki hissedilmesine bile imkan vermeden kurtaracaktır kendini- Ben böyle düşünmüyorum. Hesapladığımda ciddi bir gökyüzüne doğru ivmeye ulaştım. Açıklayayım...
Gökyüzüne doğru ivmelenemez çünkü uçuş bilgisayarı bu değişimi algılar ve kendini dengeler.

Bütün yolcuların zıplayıp yere vurması- Belki uçak zıplayanlara vurur, hesaplamak gerekir.
Etki tepki kuralı diyorsun. Peki sence uçak düz ve hareketsiz bir cisim mi? Yani her etkinin bir tepki kuvveti vardır fakat bu söylediğine karşılık bunları dengeleyen uçak yardımcı sistemleri vardır. Bunları hiç araştırdın mı? Mesela trim gibi.

Fnet = (300*80)*9,81 = 235.44 kN. O zaman bu kuvvetin uçağa olan ivmesini hesaplamak için;
F = m*a => 235.44 kN = 160,000*a => a = 1.47 m/s^2. Yani bu ne demek, yolcuların zıplamasıyla beraber (eğer temas olmaz ise) 1 sn sonra 0.73 m, 2 sn sonra 2.94 m uçağın yukarı sıçramasına sebebiyet verecek!
Uçağın kütlesini 160 ton civarında almışsınız ancak diğer tüm yüklerle beraber yolcular dahil 275-300 ton gibi değerlerden bahsediliyor. Siz burada yolcuları 24 ton kabul etmişsiniz, o zaman kütleyi 251-276 ton civarında almalısınız. Ortalama olarak 263,5 ton bir kütle kabul edelim. Tekrar hesaplamadım ama sizin hesabınızı kullanıp oranlayınca 1 saniyede ulaşılan mesafe 0,445m yani 44,5cm olmakta. Bu hesapta yolcuların uçağı başlangıçta aşağı itecek olması, hava sürtünmesi ve uçağın yükseldiğinde yolcuların katedeceği net mesafenin düşmesi gibi unsurlar da ihmal edilmiş durumda ayrıca. Yani bu mesafenin 44,5cm'den daha az olduğunu biliyoruz. Oldukça ufak bir mesafe koskoca uçak için.

Zıplama esnasında tepki kuvvetine hesaplanamaz deyip önemli o değeri göz önüne almayıp sonra onsuz hesaplama yapmak güvenilirliği bitiriyor.

Ayrıca uçağın diğer kontrol birimleri de bu duruma müdahele edecek. Onunla ilgili açıklamayı da yukarıda painkiller detaylıca yapmış.

Böyle eğlencesine açılmış bir konuya gelip bu şekilde bir tavırla hitap etmenin mantığını da anlayamıyorum. Hesaplarsınız, bakarsınız ve gelip normalce "Ya ama şöyle olmaz mı?" deyip sorarsınız. Üstüne hepimiz tartışırız. Neticede konuda yapılan yorumlarda hata olabilir. Ancak sizin yaptığınız hesapta ve yorumda da hata olabilir, dolayısıyla daha "hoş" bir üslupla gelseydiniz daha iyi olacağını düşünüyorum.

Flap tam olarak ne işe yarar?

Gökyüzüne doğru ivmelenemez çünkü uçuş bilgisayarı bu değişimi algılar ve kendini dengeler.

Etki tepki kuralı diyorsun. Peki sence uçak düz ve hareketsiz bir cisim mi? Yani her etkinin bir tepki kuvveti vardır fakat bu söylediğine karşılık bunları dengeleyen uçak yardımcı sistemleri vardır. Bunları hiç araştırdın mı? Mesela trim gibi.
Flapların iki işlevi vardır. Kaldırma kuvvetini değiştirmek (kimi anlarda arttırmak, kimi alanlar azaltmakta) bir de uçağın hızını yavaşlatır doğal olarak.

Dengeleyemez! Hesapladıysanız hesaplarınızı yazın bakalım.

Etki-tepki sorunuzu anlayamadım.

Trim’in ne alakası var bu anlık gelişen olayla yine anlayamadım.
Uçağın kütlesini 160 ton civarında almışsınız ancak diğer tüm yüklerle beraber yolcular dahil 275-300 ton gibi değerlerden bahsediliyor. Siz burada yolcuları 24 ton kabul etmişsiniz, o zaman kütleyi 251-276 ton civarında almalısınız. Ortalama olarak 263,5 ton bir kütle kabul edelim. Tekrar hesaplamadım ama sizin hesabınızı kullanıp oranlayınca 1 saniyede ulaşılan mesafe 0,445m yani 44,5cm olmakta. Bu hesapta yolcuların uçağı başlangıçta aşağı itecek olması, hava sürtünmesi ve uçağın yükseldiğinde yolcuların katedeceği net mesafenin düşmesi gibi unsurlar da ihmal edilmiş durumda ayrıca. Yani bu mesafenin 44,5cm'den daha az olduğunu biliyoruz. Oldukça ufak bir mesafe koskoca uçak için.

Zıplama esnasında tepki kuvvetine hesaplanamaz deyip önemli o değeri göz önüne almayıp sonra onsuz hesaplama yapmak güvenilirliği bitiriyor.

Ayrıca uçağın diğer kontrol birimleri de bu duruma müdahele edecek. Onunla ilgili açıklamayı da yukarıda painkiller detaylıca yapmış.

Böyle eğlencesine açılmış bir konuya gelip bu şekilde bir tavırla hitap etmenin mantığını da anlayamıyorum. Hesaplarsınız, bakarsınız ve gelip normalce "Ya ama şöyle olmaz mı?" deyip sorarsınız. Üstüne hepimiz tartışırız. Neticede konuda yapılan yorumlarda hata olabilir. Ancak sizin yaptığınız hesapta ve yorumda da hata olabilir, dolayısıyla daha "hoş" bir üslupla gelseydiniz daha iyi olacağını düşünüyorum.
Gayet hoş bir üslupla derdimi anlattığımı düşünüyorum. İnsanların kendilerini hatasız görmesine bir şey diyemiyorum.

Hesaplarınız ortada yok ne yazık ki 44.5 cm sonucunuza da dolayısıyla ne yazık ki güvenim yok.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı