YouTube'da ve LoL'de bilgisayar donuyor

Little Doge

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Kingston 2x8 GB 3600 MHz
SSD veya HDD modeli
Samsung 980 Pro 1 TB
Anakart
ASUS ROG STRIX B550-E GAMING
İşlemci
R7 5700G
Birkaç haftadır kafayı yedirten gereksiz sorunlar yaşıyorum. Birkaç kez format atıp tüm sürücüleri kurduğumda bile sorun çözülmüyor. AMD Software ile ilgili bir sorun vardır diye eski sürümleri denedim, sonuç yine aynı.
Daha geçen ay sıkıntısız kullanabiliyordum. Hiçbir işlem yapmamış olmama rağmen aniden kasmalar, anlık donmalar başladı. Bu sorunun kaynağını bulmak istiyorum.
Not: Sürücüler güncel, sıcaklık sorunu yok, oyunda sorun yok, donanımda sorun yok, depolama alanı dolu değil, dikey senkonizasyonda veya 60 Hz'e sabitlediğimde işe yaramıyor ve garip droplar oluyor. (Windows 10 Home)
  • YouTube'da ileri/geri sarma barı açıldığında ve kapandığında, beğeni butonlarında mouse'u gezdirdiğimde donmalar yapıyor.

• LoL'de ARAM oynarken rakip kuleye saldırırken (sağ tıklarken) FPS anlık 90 civarına düşüyor ve oyunda drop hissediyorum. Tüm rakip kulelere art arda her sağ tıkladığımda anlık droplanıyor. İnhibitörlerde de droplanıyor aslında ama kulelerdeki kadar FPS düşürmediği için hissettirmiyor.
    Özel oyuna girip test ettim. Görev yöneticisinden CPU ve GPU kullanımına baktığımda; GPU kullanımı, sadece kuleye her sağ tıkladığımda %40 civarından %95'a kadar çıkıyor. Garip bir durum söz konusu.
    Oyundayken biri Steam'den her mesaj attığında da anlık drop oluyor ve çok rahatsız ediyor.
Bu tarz garip sorunları 10 yıllık hurda bilgisayarımda bile yaşamıyorum, yaşayanı da görmedim. Yazılımsal olduğuna eminim ama bir türlü çözemedim. 2 yıllık sıfır topladığım sistemde sorun olamaz, zaten bu donmaları yapacak kadar güçsüz değil. Sistemi APU olarak kullanıyorum.

YouTube sorununu Chrome'dan ufak bir ayarla çözebiliyorum lakin benim istediğim şey, sorunun kaynağını bulup kökten halletmek.
Bu konuda bilgili olan arkadaşların fikirlerine, yardımlarına açığım.

YouTube sorunu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
LoL sorunu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
(Gözünüzü FPS'ten ayırmayınız. Kuleye sağ tıklıyorken ve tıklamıyorken ne kadar değişken olduğunu görebilir, dropları hissedebilirsiniz.)

Bence mümkünse farklı bir ekran kartı ile de deneyin,bu sorunlar devam ediyor mu diye bakın.

Dikey senkronizasyonu açıp fps'i sabitleyip denediniz mi?
Konuda zaten belirttim.
Chorme için donanım hızlandıma açık/kapalı şekilde dene.
Chrome sorununu bir şekilde çözmüştüm. Donanım hızlandırma da işe yarıyor ama hurda bilgisayar kullanmıyorum, neden bu özellikleri kapatmam gereksin ki? Bu yüzden sorunun kaynağını arıyorum.

Sistem izlemeli olan videoyu yükledim:

Kulelere vurduğumda GPU kullanımı ve FPS'in değişkenliğine dikkat edebilirsiniz.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS sürümün nedir ? BIOS'ta VRAM durumu nedir ? Kontrol et.
BIOS'ta VRAM durumuna BIOS üzerinden nasıl bakabilirim? Tam olarak doğru bilgiyi vermek isterim. Eğer GPU'ya adanmış bellekten söz ediyorsanız, hem auto hem de 8 GB ve 4 GB atayarak denediğimde sonuç değişmedi. Bugüne kadar hep auto modundaydı zaten.
BIOS sürümü 3002 ama bir önceki sürüm olan 2806 sürümünü yüklediğimde de sonuç değişmedi.

Ek bilgi olarak, eski GT 730 ekran kartımı taktığımda da aynı sorunları yaşadım.

Son düzenleme:
BIOS'a restore defaults save yap. DOCP kapat.
VRAM için BIOS'taki seklemeleri tek tek kontrol et ve Graphichs tarzı bir şey yazar oradan kontrol et. GT 730 ile bire bir aynı sorun mu ? O kart ile başka oyun testi vs yaptın mı ?
BIOS'u defalarca default ayarına getirdim. Search kısmından arattığımda "graphics" diye bir kelime dahi bulunmuyor. D.O.C.P. ayarını kapatıp deneyeceğim.

APU veya ekran kartlı fark etmeksizin başka oyunlarda bu problemi yaşamadım, YouTube sorunuyla LoL sorunu aynı anda başladı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…