YouTube'da ve LoL'de bilgisayar donuyor

Little Doge

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Kingston 2x8 GB 3600 MHz
SSD veya HDD modeli
Samsung 980 Pro 1 TB
Anakart
ASUS ROG STRIX B550-E GAMING
İşlemci
R7 5700G
Birkaç haftadır kafayı yedirten gereksiz sorunlar yaşıyorum. Birkaç kez format atıp tüm sürücüleri kurduğumda bile sorun çözülmüyor. AMD Software ile ilgili bir sorun vardır diye eski sürümleri denedim, sonuç yine aynı.
Daha geçen ay sıkıntısız kullanabiliyordum. Hiçbir işlem yapmamış olmama rağmen aniden kasmalar, anlık donmalar başladı. Bu sorunun kaynağını bulmak istiyorum.
Not: Sürücüler güncel, sıcaklık sorunu yok, oyunda sorun yok, donanımda sorun yok, depolama alanı dolu değil, dikey senkonizasyonda veya 60 Hz'e sabitlediğimde işe yaramıyor ve garip droplar oluyor. (Windows 10 Home)
  • YouTube'da ileri/geri sarma barı açıldığında ve kapandığında, beğeni butonlarında mouse'u gezdirdiğimde donmalar yapıyor.

• LoL'de ARAM oynarken rakip kuleye saldırırken (sağ tıklarken) FPS anlık 90 civarına düşüyor ve oyunda drop hissediyorum. Tüm rakip kulelere art arda her sağ tıkladığımda anlık droplanıyor. İnhibitörlerde de droplanıyor aslında ama kulelerdeki kadar FPS düşürmediği için hissettirmiyor.
    Özel oyuna girip test ettim. Görev yöneticisinden CPU ve GPU kullanımına baktığımda; GPU kullanımı, sadece kuleye her sağ tıkladığımda %40 civarından %95'a kadar çıkıyor. Garip bir durum söz konusu.
    Oyundayken biri Steam'den her mesaj attığında da anlık drop oluyor ve çok rahatsız ediyor.
Bu tarz garip sorunları 10 yıllık hurda bilgisayarımda bile yaşamıyorum, yaşayanı da görmedim. Yazılımsal olduğuna eminim ama bir türlü çözemedim. 2 yıllık sıfır topladığım sistemde sorun olamaz, zaten bu donmaları yapacak kadar güçsüz değil. Sistemi APU olarak kullanıyorum.

YouTube sorununu Chrome'dan ufak bir ayarla çözebiliyorum lakin benim istediğim şey, sorunun kaynağını bulup kökten halletmek.
Bu konuda bilgili olan arkadaşların fikirlerine, yardımlarına açığım.

YouTube sorunu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
LoL sorunu:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

(Gözünüzü FPS'ten ayırmayınız. Kuleye sağ tıklıyorken ve tıklamıyorken ne kadar değişken olduğunu görebilir, dropları hissedebilirsiniz.)

Integrated Graphics olabilir yada manuel olarak dahili GPU ile ilgili olan yeri tek tek kontrol edip bulacaksın. Ama Nvidia için aynı şey lol için oluyorsa sorun farklı yerdedir.
"Integrated" ve "VRAM" kelimesi de bulunmuyor. Tek tek her yeri dolaşmama rağmen ilgili ayarları bulamıyorum. Bu soruna sebep olacak bulamadığım ayarları da değiştirmediğime eminim.
D.O.C.P. ayarını auto yaptığımda da sonuç değişmedi.

Ek olarak, Primary Video Device ayarında hem PCI-e hem de IGFX seçenekleri sonucu değiştirmedi.
Şu an Nvidia mı takılı ?
Hayır, APU olarak kullanıyorum.

Nvidia kartı tak. DDU ile AMD ve Nvidia silip reset at. Sonra Nvidia güncel sürücüsünü yükle.
Lol içinde önceki gibi değerleri gösteren görsel yolla.
Dediklerinizin birebir aynısını yapmıştım hocam, hiçbir şey değişmemişti. Sıfırdan format atılmış başka bir SSD'ye kurulum yaptığımda da değişmedi.
Değerlere MSI AB ile bakmadım ancak yine GPU kullanımı %99'a fırlıyordu, sıcaklıklar normaldi. Sistemde sadece anakart ve işlemciyi değiştirmedim.

Bütün sistemi ilk kez topluyormuş gibi BIOS, SSD, Windows 10/11, eski/yeni sürücüler dahil aklıma gelen her şeyi en baştan deneyerek test ettim. RAM'leri bile single channel'da tek tek denedim.

@Recep Baltaş yardım edebilir misiniz? Çok garip sorunlar yaşıyorum.

Son düzenleme:
Dediklerinizin birebir aynısını yapmıştım hocam, hiçbir şey değişmemişti. Sıfırdan format atılmış başka bir SSD'ye kurulum yaptığımda da değişmedi.
Değerlere MSI AB ile bakmadım ancak yine GPU kullanımı %99'a fırlıyordu, sıcaklıklar normaldi. Sistemde sadece anakart ve işlemciyi değiştirmedim.

Bütün sistemi ilk kez topluyormuş gibi BIOS, SSD, Windows 10/11, eski/yeni sürücüler dahil aklıma gelen her şeyi en baştan deneyerek test ettim. RAM'leri bile single channel'da tek tek denedim.

@Recep Baltaş yardım edebilir misiniz? Çok garip sorunlar yaşıyorum.
Anakartta arıza var yüksek ihtimal o halde. Düşük ihtimal CPU'da.
Tabii dediklerimi doğru yaptıysan.

Anakartta arıza var yüksek ihtimal o halde. Düşük ihtimal CPU'da.
Tabii dediklerimi doğru yaptıysan.
Format attıktan sonra ilk masaüstüne ulaştığımda herhangi bir tarayıcıdayken YouTube'da sorun yaşamıyorum. Ne zaman ki Armoury Crate, Windows güncellemeleri veya AMD Adrenalin Edition sürücülerinden herhangi birisinden sadece birini kurup bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra sorunları gözlemlemeye başlıyorum.

Bahsettiğim bu 3 güncelleme işleminin her birini de tek tek her formatta, her farklı SSD'lerde ve harici GPU varken denedim; sürücüler kurulup bilgisayar yeniden başlamayana kadar sorun yok. Kısmen elde tutulur tek gözlemim bu şekilde oldu.

Son düzenleme:
Ne zaman ki Armoury Crate, Windows güncellemeleri veya AMD Adrenalin Edition sürücülerinden herhangi birisinden sadece birini kurup bilgisayarı yeniden başlattıktan sonra sorunları gözlemlemeye başlıyorum.
Armoury crate sizin kurun dedim mi ? Nvidia kartı takarsan AMD zaten silmen gerek öncesinde yani AMD ile ilgisi yok. Windows için belki sürücüleri indiriyordur ve çakışma yapıyordur. Bunları zaten senin kontrol etmen gerekiyordu.

Armoury crate sizin kurun dedim mi ? Nvidia kartı takarsan AMD zaten silmen gerek öncesinde yani AMD ile ilgisi yok. Windows için belki sürücüleri indiriyordur ve çakışma yapıyordur. Bunları zaten senin kontrol etmen gerekiyordu.
Buraya konu açmadan önceki denediklerimden ve gözlemimden bahsettim sadece.
Ben Nvidia kartı takınca veya APU'ya geçince bile bilgisayarı yeniden formatlıyorum. Harici GPU takılıyken tabii ki AMD Adrenalin Edition yüklemedim lakin değişen bir şey de olmamıştı.

Dediğim 2 parçayı kontrol etmen gerek.
Nasıl kontrol edebilirim ki hocam? Yapabileceğim şey en fazla servise göndermek sanırım.
Farklı anakart ve işlemciyle her birini test edebilme imkanım olsa yapardım.

Henüz 2 yılını bile doldurmamış kaliteli bileşenlere kendi kendine ne olmuş olabilir ki sadece LoL ve YT'de sorun yaşatsın?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı