Yüksek CPU Sıcaklığı

Silikon sansiniza bagli bu isler biraz adam 1.35v der sizde olmaz. Yada siz 1.30v ile atiyorum 4.2ghz de calistirabilirsiniz. Tamamiyle sans isi debeme yanilmayla ogreniyorsunuz. Frekansi sabitleyip biosdan testler uygulayin oyun render vb gibi. Voltaj degerlerini takip edin. Sonra o voltaj degerini manuele alip dusurun. Stabilligi kaybedene kadar deneyin. En son stabil voltaj degerini bulup kullanabilirsiniz. Genelde gunluk kullanimda max 1.35v tercih edilir. Ryzen islemcilerde 1.4v ustunu pek onermezler high end board a sahip degilseniz max 1.42v verilebilir deniyordu yanlis hatirlamiyorsam. 1.5v a yaklastikca tehlikeli oluyor. Sahsen ben uzun bir zamandir 4.1ghz de 1.35v ile kullaniyorum Ryzen 5 2600 islemcimi. 4.2ghz de denedim ama cok cok nadir de olsa crash aldigim icin gundelikde tercih etmiyorum. Tabii voltaj arttirip devam etme sansim vardir muhakkak ama OC yaparken belli marjinleri kilit noktalara biat etmek gerekir.
Overclock yapmayı biliyorum. Kendimde zaten R5 3600 işlemcim var 1.2875V da 4.1 GHz'de manual overclocklu şekilde kullanıyorum. Tanıdığımda R5 1600 var. 1.35V değerinde 3.8 GHz'de kullanıyor. O da 4.1 GHz seviyesine çıkmayı deneyecek soğutucusu eline ulaşınca ama netten baktığı kadarıyla 1.4V voltajdan düşük değerlerde 4.0 GHz bile sorun yapıyormuş çoğu kişide. Şimdi imzasında 1600 işlemciyi 4.1 GHz'de kullandığını görünce merak ettim ne kadar voltaj verdiğini.

Ustacım konu ile biraz alakasız olacak ama R5 1600 4.1 GHz için ne kadar voltaj veriyorsunuz?
1.46V civarı. Yanında LLC: High, CPU Switching Frequency: 200'den 300-350 MHz.
Zaten tam stabil değil. Uzun süreli oyunda sorun olmasa da sentetik testlerde sorun oluyor.

1.46V civarı. Yanında LLC: High, CPU Switching Frequency: 200'den 300-350 MHz.
Zaten tam stabil değil. Uzun süreli oyunda sorun olmasa da sentetik testlerde sorun oluyor.
Sizin işlemcinizin maksimum güvenli voltaj değeri kaçtı acaba? Baya fazla gibi gözüktü değerler gözüme de o yüzden soruyorum. 3. nesil Ryzenler için 1.325V belirlemişler o değeri. Acaba ilk nesiller için 1.4 veya daha mı fazla?

Sizin işlemcinizin maksimum güvenli voltaj değeri kaçtı acaba? Baya fazla gibi gözüktü değerler gözüme de o yüzden soruyorum. 3. nesil Ryzenler için 1.325V belirlemişler o değeri. Acaba ilk nesiller için 1.4 veya daha mı fazla?
Maksimum güvenli voltaj diye bir değer yok. Bu biraz hissetmekle alakalı 🙂 Resmi bir bilgi istersen AMD'nin pazarlama bölümünden bir dayı "Ben olsam yoğun kullanımda 1.425V'u geçmezdim" demişti.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı