Yüksek lisans nedir?

mert4k

Decapat
Katılım
20 Ocak 2022
Mesajlar
42
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yüksek lisansın tam olarak ne olduğunu hala anlayamadım, daha doğrusu ben kendi sorularımın cevabını tam bulamadım.
Yüksek lisans yapan biri yüksek lisansı yaptığı bölümden diplomasını alıyor mu? Örneklendirmek gerekirse 4 yıllık matematik bölümü okuyan biri herhangi bir mühendislik bölümünden yüksek lisans yaptığında bu kişiye 6 yılın sonunda bir diploma daha veriliyor mu?
 
Lisans sonrası programlar. Türkiye’de temel olarak master ve doktora programları. Genelde insanlar yüksek lisans deyince master programlarını kastediyorlar. Evet, yüksek lisansta da diploma verilir.
 
Lisans sonrası programlar. Türkiye'de temel olarak Master ve doktora programları. Genelde insanlar yüksek lisans deyince Master programlarını kastediyorlar. Evet, yüksek lisansta da diploma verilir.

Peki yüksek lisans süreci yanlış araştırmadıysam 2 yıl sanırım bu 2 yılda matematik bölümü okuyan biri mühendislik dersleri mi görüyor bu süreç nasıl işliyor?
 
En yaygın master programı süresi iki yıl. Tezsiz bir programdaysanız sadece ders alıyorsunuz. Gerekli şartları karşıladığınızda da programı bitiriyorsunuz. Program hangi dersleri zorunlu kılıyorsa onları (ve belki fazlasını) alıyorsunuz. Tezli programlarda ders de alıyorsunuz, ayrıca bitirme tezi yazıyorsunuz. Matematik okuyan birisinin mühendislik üstüne bir master programına kabul edilip edilmeyeceği bölüme kalmış bir şey. Eğitimini mühendislik alanında yetersiz bulurlarsa kabul etmezler. Ya da kabul edip normal gereksinimlerin üstüne bazı temel mühendislik dersleri almasını da zorunlu kılabilirler.
 
En yaygın Master programı süresi iki yıl. Tezsiz bir programdaysanız sadece ders alıyorsunuz. Gerekli şartları karşıladığınızda da programı bitiriyorsunuz. Program hangi dersleri zorunlu kılıyorsa onları (ve belki fazlasını) alıyorsunuz. Tezli programlarda ders de alıyorsunuz, ayrıca bitirme tezi yazıyorsunuz. Matematik okuyan birisinin mühendislik üstüne bir Master programına kabul edilip edilmeyeceği bölüme kalmış bir şey. Eğitimini mühendislik alanında yetersiz bulurlarsa kabul etmezler. Ya da kabul edip normal gereksinimlerin üstüne bazı temel mühendislik dersleri almasını da zorunlu kılabilirler.

Çok teşekkürler aklımdaki sorular gitti. İyi akşamlar..
 

Yeni konular

Geri
Yukarı