Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit filmlerinin vasatlığı

Aslında bahsetmenize gerek yok anlamınıza gerek var. Dediğim gibi bu filmler kitaplardan uyarlanıyorlar. Karakterlerde yapılan değişimler filmin gidişatı, izleyici için nasıl daha iyi olacağı düşünülüyorsa o şekle getiriliyor. Çünkü adamların yapmaya çalıştığı şey Sinema Filmi. Bir kitapta bulunan olay kurgusu, anlatış biçimi, karakter gelişimi gibi konuların ele alınışı bir sinema filminde farklı şekilde ele alınmak zorunda. İkisi dediğim gibi bambaşka dallar ve kendi yöntemleri bulunuyor. Sanki kitabı sadece siz okumuşsunuz, yapan kişiler duyduklarıyla bu filmi ortaya koymuşlar gibi davranmayı kesin. İki sanatın yapılış biçimi farklı ve bunları göz önünde bulundurun.
 
Filmi beğenmeyebilirsin bu normal kimsenin de bir şey demeye hakkı yok.

Ama tutup da filmler iğrenç kimse izlemesin izlettirmesin dersen saçmalamış ve boş yapmış oluyorsun. Her insan her şeyi beğenecek diye bir şey yok. Beğenmediysen izlemezsin bir daha olur biter.

Filmler de çok güzeldir ayrıca her birisi için şaheser denilebilir neredeyse. Sadece savaş sahnelerini beğendiğiniz üzerine filmi sadece aksiyon sanan birisi değilsinizdir diye umuyorum. Eğer öyleyseniz John Wick filan izleyebilirsiniz.

Kitaplara göre de gayet tutarlı ve çok dengeli uyarlanmıştır ayrıca.
 
Hobbit serisi için katılırım. Yüzüklerin Efendisi serisine göre vasat, yani "ortalama" kalan bir seridir Hobbit serisi. Ancak Yüzüklerin Efendisi serisi kesinlikle ortalama, yani vasat değil. Top 15'in içinde olması bile bunu kanıtlıyor.
1.jpg
 
11 Oscar ödülünü alıp üstüste koysak boyunu geçer adamım. (Az evvel seriyi yeniden bitirip buraya girip bununla karşılaşmam Sauron'un bir oyunu olsa gerek.)

Şaka bir yana göreceli kavramının da bir adabı var dostum. Yıl 2020, hala daha görsellik, senaryoya bağlılık, kurgu, prodüksiyon ve müzikal anlamda üstüne yapılamadı, yapılamayacaktır. Kitaba çoğunlukla bağlı olsa da elbette "Film"in akıcılığı adına bazı detayları es geçip değiştirmiş olabilir. Bence iyi ki de yapmış.
 
Önermememin sebebi filmlerin karakterleri yanlış lanse etmesi. Başta verdiğim örneklerin yanında Gimli'nin grubun en sert üyesi olması gerekirken grubun en uysal üyesi olması, Saruman'un Sauron efendimdir demesi, Sam'in Frodo ile arasının bozulması, Faramir'in başta adi bir herif gibi gösterilmesi gibi pek çok şey vardır.
İlk trilojiyi 8 kereden fazla izlemişimdir ardı ardına. Hobbit ise fena değil aynı tadı vermese de kesinlikle izlenir. Şimdi dostum bence atladığın iki nokta var. İlki şu ki kitaplarda betimlemelerin sayfalarca yapılabilmesi. Geçmişe gidilip mesela anlatılan karakterin başka bir karakterle olan husumetlerine değinilebilmesi vs. Bunu filmde yapamazsın. Yaparsan 1 gün süren bir film olur. Karakter farklılıklarına bir örnek daha vereyim: Minas Tirith'i vekaleten yöneten 2. Denethor filmde acayip antipati uyandırsa da kitapta daha bilge bir adam gibi betimleniyor ama bu filmin kalitesini düşürmez.

İkinci nokta ise şu: 2020 yılındayız ve var mı LOTR gibi epik sahneleri olan bir film daha? Adamlar 2001-2003 arasında yapıyorlar bu filmi. Yılları düşün.

Konuyu görünce yine izleyesim geldi bak lol.
 

Geri
Yukarı