Yurt dışı iPhone 14 Pro Max almak ve kayıt ettirmek

yasingunaydin

Megapat
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Bilgisayar Bilimci
Arkadaşlar merhaba.

Yurtdışı cihazı bir iPhone'un alım ve kayıt süreciyle ilgili yaşadıklarımı tüm ayrıntılarıyla anlatacağım. Başka bir konuda merak eden arkadaşlar vardı. Yeni bir konuda ayrıntılı bir şekilde anlatmak istedim. Konuyu yanlış yerde açtıysam düzenlenmesini rica ederim.

Cihazı 27 Aralık 2022’de Amerika’dan satın alan birinden İstanbul’da görüşerek elden teslim aldım. Cihaz iPhone 14 Pro Max 256GB Uzay Siyahı. Çift e-SIM. Ortak bir yerde buluştuk bir arkadaşımla beraber gittik cihazı kontrol ettik. Orijinalliğinden emin olduk. Zaten kapalı kutuydu. E-faturasını da gönderdi arkadaş. 30.000 TL'’ye cihazı aldım.

1.jpg 2.jpg

Yurtdışı giriş çıkış kaydım olmadığı için bu işi geri kalan kısıtlı sürede halletmem gerekiyordu. 2023 sonrası kayıt ücreti 6k’ya çıkacaktı çünkü. Pasaportum da olmadığı için en mantıklı seçenek Gürcistan olarak göründü. Memleketim Trabzon olduğu için biraz da memlekette takılırım diye düşündüm. Trabzon’a uçakla geçip Trabzon’dan Sarp Sınır Kapısı’na Trabzon’dan kalkan kısa otobüslerle geçerim diye düşündüm. İstanbul-Trabzon Gidiş-Dönüş Biletleri: 1500 TL’ye mâl oldu.

29 Aralık sabahı Trabzon’a uçtum. 08:30’da indim. Zaten bildiğim bir şehir olduğu için vakit kaybetmeden otogara geçip Sarp’a giden otobüslere 09:00 biletimi aldım (130 TL). Acele etmemin sebebi Sarp’tan Trabzon’a geri dönüş otobüsleri internette en son 17:00 gözüküyordu. Gidiş ve sınır kapısındaki işlemler için kısıtlı zamanım vardı. Sadece giriş çıkış yapabilecektim.

Trabzon’dan Sarp’a otobüs yolculuğum 3 saat 40 dakika falan sürdü. Yolda 1-2 defa mola verdik. 12:40’ta Sarp’taydım. Dışarda aşırı bir kalabalık vardı. Vakit kaybetmeden milleti takip ettim. İlk başta yurtdışı harç pulu aldım. 150 TL ücreti. Harç pulunu aldıktan sonra küçük bir kağıda gerekli bilgileri doldurdum. Pasaportta giriş-çıkışta mühür basılan bölümün pasaportu olmayanlar için olan versiyonu bu. O kağıtla işlemlerinizi hallediyorsunuz. Kaybetmemeniz gerekiyor.

İlk olarak Türkiye’den çıkış işlemleri için sıra bekledim. Türkiye’den çıktıktan sonra aynı bina içerisinde Gürcistan’a girmek için başka bir sıra bekledim. Gürcü memurlar "Bu fakirler yüzünden bu kadar yoğun çalışıyoruz der gibi bakıyordu." Fakirliğe bak iPhone için gelmişiz :D Bu aşamalarda çok vakit kaybetmedim. Asıl çile şimdi başlıyordu. Gürcistan tarafına geçip açık havaya çıktım. Sol tarafta tekrar Gürcistan'dan çıkmak için epey bir kalabalık vardı. O haberlerde görünen meşhur yerdeydim. Çok yoğun olduğu için açılır kapanır kapıyı belirli aralıklarla açıp kapatıyorlardı. Kapı açıldığı anda millet birbirini ite ite ilerlemeye çalışıyordu. Bayağı bir mücadele verdikten sonra Gürcistan tarafından çıkmayı başardım.

Hala vaktim olduğu için biraz freeshop'ları gezdim. Tüm mağazalar euro üzerinden fiyatlandırma yaptığı için her şey öyle ucuza gelmiyor. Ben içmiyorum ama alkol bayağı uygundu sanırım herkes alkol alıyordu. Sigara fiyatları da çok uyguna gelmese de alınabilir düzeydeydi. Herkesin belli miktarda hakkı olduğu için senin kimlikle şunu alalım mı diyen falan çok oldu.

Türkiye tarafına da tekrar girdikten sonra işi bitirmiş oluyordum. Çıktığımda saat 15:45'ti. Dükkanlarda gezmem dahil 3 saatimi sadece giriş-çıkış için harcamışım. Trabzon otobüslerine binip Trabzon'a geldim (130 TL). Yolda e-Devlet'e girdim. Giriş-çıkışım sistemde direkt göründü. Kayıt ücretini (2732 TL) ödeyerek telefonu kaydetme aşamasına geldim. IMEI numaralarını 500 defa kontrol ettikten sonra sisteme girdim ve telefonu artık Türkiye sınırları içerisinde istediğim kadar kullanabilirdim.

31 Aralık akşamı uçakla 2023'e havada girerek tekrar İstanbul'a döndüm. Yapmam gereken tek şey fiziksel hattımı e-Sim'e geçirmekti. Çok basit şekilde bu işlemi operatörünüzün herhangi bir şubesinden halledebilirsiniz. Size bir QR kod veriyorlar. Hücresel ayarlarından e-Sim ekle dedikten sonra kameraya QR kodunu okuttuktan sona işleminiz tamamlanmış oluyor. Bu kısımda hattınızın gelmesi bazen uzun sürebiliyor. Sabırlı olmanız gerekiyor. Hücreseli silip tekrar okutalım dediğimde bunu yapmamam gerektiğini, verdikleri QR kodun tek kullanımlık olduğunu, eğer silersem tekrar QR kod oluşturmak gerektiğini söylediler. Sizin de haberiniz olsun.

e-Sim'in sunacağı hızla ilgili bazı şüphelerim vardı ama düşündüğüm gibi değilmiş. Normal hattınızda gördüğünüz kapsama ve hızı aynen alıyorsunuz. Velhasıl kelam, Ocak ayından beri cihazı kullanıyorum. Gayet de memnunum. Herhangi bir problem yaşamadım.

Bu maceranın bana maliyeti ise toplamda yaklaşık 34.600-35.000 TL oldu. Şu anda cihazın güncel fiyatı 48.599 TL.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla.

Son düzenleme:
Ben postu okurken yoruldum hocam. Azim ettim her kelimesini okudum. Okudum okumasına da sen bunları yaparken hiç erinmedin mi ? Vallahi helal olsun. Gayet yararlı bir post.
İlginiz için teşekkür ederim :) Aslında telefonu almadan önce yurtdışı iphone almak mantıklı mı gibisinden bir konu açmıştım. Konuda telefonu aldığımı belirtince bazı arkadaşlar merak edip yaşadığım süreci anlatmamı rica ettiler. Yazmayı, anıları, ayrıntıları severim. İlk başta sadece merak edenlere cevap yazacakken yazının uzunluğunu görünce eski konuda daha az kişiye ulaşacağına ayrı bir konu açıp bu tecrübeden daha fazla kişinin yararlanmasını istedim. Umarım öyle de olur.

Şunu ekstra eklemek gerekirse, şuan bu işlemi benim gibi gerçekleştirecekler sınır kapısında daha az bir yoğunlukla karşılaşacaklardır. Ben gittiğimde 2022’nin son günleri olduğu için bayağı yoğundu.

Çok teşekkür ederim ederim emeğiniz için vakit ayırıp bizlere bu ekonomide hiç olmazsa nasıl bir yol izleyip daha uyguna iyi cihazlar kullanabiliriz in tarifini hazırlamışsınız resmen.

Güzel maceraymış elinize sağlık. Anlamadığım nokta şu; madem kayıt için mecbur Gürcistan'a gidecektiniz, neden telefonu da orada kendiniz almadınız? Daha mı ucuza denk geldi Amerika'dan getirtmek?

Çok teşekkür ederim ederim emeğiniz için vakit ayırıp bizlere bu ekonomide hiç olmazsa nasıl bir yol izleyip daha uyguna iyi cihazlar kullanabiliriz in tarifini hazırlamışsınız resmen.
Rica ederim. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Durum bu haliyle bile çok iyi değil tabii ama kötünün iyisi en azından.

Güzel maceraymış elinize sağlık. Anlamadığım nokta şu; madem kayıt için mecbur Gürcistan'a gidecektiniz, neden telefonu da orada kendiniz almadınız? Daha mı ucuza denk geldi Amerika'dan getirtmek?
Teşekkür ederim. Bunun birkaç sebebi vardı.

Birincisi o tarihlerde (Aralığın son haftası) cihazı Gürcistan’dan almak sanırım daha maliyetliydi. Lari artmıştı 2022 yazı sonbahar başı gibi daha iyiydi kur. Tax free düşülünce bile ya 30k’dan pahalı kalıyor ya da kafa kafaya geliyordu. Ve Batum’a gitmeniz (+taksi ücreti) gerekiyor.

İkincisi zaman sorunu. Kendi aracınızla gelmediyseniz son araçlara yetişmek mümkün olmuyor. Belki bir şekilde dönebilirdim gerçi.

Üçüncüsü Batum’da cihaz bulamama olasılığının olması. Hatrı sayılır kişi cihaz aldı. Bazı yerlerde stok olmadığını, istedikleri cihazlardan farklı cihazlar aldıklarını okumuştum.

Dördüncüsü belki çok zor bir süreç değil ama tax free işlemlerinin olması. Sınır kapısında bu işlem için de hatrı sayılır bir sıra vardı.

.
NOT: Yazıda verdiğim saatlerde bir sorun olmuş. Sanırım Gürcistan tarafına geçince saat dilimi değişmişti. 1 saat ileri gösteriyordu eski telefonum.

Trabzon’dan Sarp’a 3 saat 40 dakika sürdü. 12:40’ta oradaydım. Saat 15:45’te işlemlerimi tamamladım.

Konuyu düzenledim fakat yorum yapan sizler önceki versiyonu okudunuz sanırım.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı