Zaman diye bir şey var mıdır?

Öncelikle merhaba arkadaşlar. Zaman kavramı çok farklı bir şeydir. Var ya da yok diyemeyiz. Yani size saçma gelebilir ama zaman olmayan bir şeydir. Fakat bu işleyen şey de ne diye sorduğunuzda yine cevap olarak zaman deriz.

Kafa karışıklığından kurtulma: Zaman başlangıcı belli olmayan ve sonunun olduğunu düşündüğümüz bir kavramdır. Zaman geriye ve ileriye doğru akmaz.

Zaman nasıl işler: Zamanın bir işleyişi yoktur. Bunu yanıtlamak için önce zaman nedir diye sormak gerekir. Çünkü zaman dediğimiz kavram başka bir olay örgüsünün arka plandaki yüzüdür. Kısaca zaman belli koşullar içinde düzenli veya düzensiz işler. Bazen zaman tamamen ortadan kalkar.

Zaman nedir: Zaman 4 boyutlu olan evreniminiz, belli kütle çekiminden etkilenen cismin bir diğer cisme göre hızlı veya yavaş değişi midir? Zaman evrenin ilk başlarında olmadığını söyleseniz haklı olacaksınız.

Zamanı ne etkiler: Zamanı kütle çekimi ve ağırlık etkiler. Gerek zamanı yavaşlatıp gerekse zamanı hızlandırır. Bazen zamanı durdurması ve hatta çoğu zaman zamanı yaratması söz konusu olur. Zamanla ilgili çok basit temel ve kuramlar vardır. Ama sakın olaya felsefi bakışla yaklaşmayın. Olmayan bir etkinin insan beyninde var oluşunu sorguladığımız ama anlamayıp sadece etkisini gördüğümüz bir olay gibi bir şey oluyor.

Zaman nasıl bir şeydir: Zaman her cisme ve her varlığa ayrı işler. Bunu şu şekilde düşünün; uzaya giden bir astronot güneşe yaklaştıkça zaman onun için yavaşlar. Dünyadaki insanlar daha hızlı hareket etmez aslında. Kütle çekiminin evren zarını bükmesiyle zaman dediğimiz kavramda bükülür ve kişiyi dış etkilerden daha yavaş etkilenir hale getirir.

Zamanda yolculuk mümkün mü: Zamanda yolculuk fantastik kurgu değildir. Zamanda sürekli ileriye gidiyoruz. İleri gitmek için bir icada gerek yoktur. Ama geriye gidebilmek için birçok farklı aygıta ihtiyaç duyarız. Tahminlerimce öncelikle gidilecek zamanın anısı, zamanı, mekanı ve ortamına ihtiyacımız var. Zamanda yolculuk mümkündür. Fakat fantastik kurgularda olduğu gibi işlemeyecektir.

Zamanda yolculuk yapınca paradoks olur mu: Böyle bir paradoks mümkün değildir. Yaşadığımız evren belli dengeler içinde temelini atmıştır. Ve herhangi bir evrensel kaos veya paradoksta zaten o boyutsal mekanın geleceği olmaz. Hani şu ünlü büyük baba paradoksu var ya, o tamamen üstüne çalışılmamış bir atmaca kurgudur. Geçmişe dönen bir kişi, gittiği alanda alternatif dediğimiz bir gerçeklik oluşturur. Buraya geldiğinde orada bulunan hiç kimse onun ailesi veya arkadaşı değildir. Bu yüzden büyük babanı öldürürsen senin baban doğmayacak. Öldürdüğünüz kişi büyük babanız olmadığı için burada bir problem kalmıyor. Tıpkı ayna varlık olayı gibi. Aynada ki yansıma sizin bir parçanız değildir. Kısaca zamanda yolculuk mümkündür. Ama en önemli olan konu, zamanda yolculuk yapan kişi asla bu boyuta veya zamana geri dönemez. Zamanda sıçrama adını verdiğimiz bu olguda zamanda yolculuk yapan bir kişi bu boyutta atomlarına ayrılıp ''Quark'' yapısı bozulacağı için çoktan ölmüş olacaktır. Zamanda geriye gidip tekrar aynı zamana gelen bir kişi yine alternatif zamanda varlığını sürdürecektir.

Kısaca Zaman: Zaman her yerde farklı işler. Bu yüzden sizin zamanınız ve başka birinin zamanı farklıdır. Tek bir zaman yoktur ve olamaz. Zaman kısaca insanların yaşlanmasına ve geçmişte yaptığımız şeylerin anısı düşünürken ortaya attığımız bir olgudur. Kısaca yaşanan şeylerin etkileri kalıcıdır ve zamanla akıp gitmez. Evren tek zaman çizelgesinden oluşur. Tek zaman çizelgesinde zaman sonsuz parçaya bölünebilir ve bükülebilir. Zamanı yönlendirebilmek için mümkün olan en büyük enerji kütlesini kullanmalıyız. Bir yıl yetecek bükme enerjisi için yıldız güneşi ''Plank'' yıldızı haline getirip "FÜZYON" ayrıştırması ile enerjisini kullanmalıyız. Evreni yöneten kuram zaman değildir. Zamanı yöneten evrendir. Zamanı her türlü cismin etkilediğini bilmek zaten umut verici. Kısaca zamana kütlelerin oluşturduğu çekim kuvvetinin dış etkenlerin hissettiği ilerleme etkisidir. Evren ne kadar sıkışırsa zaman o kadar bükülür, evren ne kadar genişlerse zaman o kadar hızlı ilerler.

Yani zaman var ya da yok değil, zaman nedir ve nasıl olur demeliyiz. Zaman çekimin dış etmenidir çünkü. Aklıma çok şey geliyor ama uzun uzadıya yazmadan bitirmek istedim. Yoksa yüzlerce sayfa yazarım aslında.
 
Kara delige giden bir insanin omru ile dunyadaki bir insanin omru ayni degil.
Zaman kavrami vardir.

Albert Einstein uzay ve zamanın birbirine bağlı olduğu uzay zaman kavramında bizlere ne anlatmak istemiştir. Einstein’ın bizlere anlatmak istediği kütle çekim etkisinin zamanı etki edebileceğidir. Yani kütle çekimi zaman yavaşlatabilir ya da hızlandırabilir demiştir.

Einstein’a göre kütle çekimi ne kadar güçlüyse zaman o kadar yavaşlar ve bunun için en büyük örnekte kara deliklerdir. Şimdi bir karadelik düşünelim. Bir de uzay gemimiz var. Uzay gemimizle birlikte karadeliğin olay ufkuna yanaşarak çekimine kapılmadan etrafında döndüğünü hayal edelim. Ancak gemide bulunan bizlerin bir ikizi de dünyada bulunuyor olsun.

Karadeliğin etrafında dönerken bizim için zaman çok yavaş akacaktır. Kalbimiz daha yavaş atacaktır. Hücrelerimiz bile daha yavaş yaşlanacaktır. Hatta metabolizmamız bile yavaşlayacaktır. Ancak bu durum bizler için hiçbir sorun yaratmayacak.

Sanki her şey normalmiş gibi gemide hayatımızı sürdürüyor ve zaman normal bir şekilde atıyor diye hissedeceğiz. Kara deliğin etrafındaki dönüşünü tamamlayıp dünyaya geri döndüğümüzde dünyada bulunan ikizlerimizin, bizden çok daha fazla yaşlandığını fark ederiz.

Bu yaşlanma farkı, bizim kara deliğin kütle çekiminde ne kadar kaldığımızda orantılı olarak artış gösterecektir. Ayrıca yanında bulunduğumuz karadeliğin kütle çekiminin gücü de zamanın akma hızında etkili olacaktır.

Yani dünyada bulunan ikizlerimiz için zaman hızlı akarken bizim için çok daha yavaş atacaktır. Bu olay ile ilgili olarak ortaya atılan bir paradoks vardır ve bu paradoksun adı da ikizler paradoksu dur. Ancak bu paradoksla ışık hızı ve zaman olgusu bizlere anlatılmaktadır.

Yazi www.beyinsizler.net sitesinden alintidir.
Benim çevirdiğim makalenin burada tartışılıyor olması çok güzel :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı