Rehber Zaman kaybetmeden bir dahi gibi kodlamayı öğrenin

E Corp

Hectopat
Katılım
12 Kasım 2020
Mesajlar
321
Çözümler
4
Bu yazı aşağıdaki videonun Türkçeye çevirilmiş halidir, izledikten sonra çevirip size sunmak istedim.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

1. Öğrenmeyi öğrenin
Ne düşündüğünü biliyorum, nasıl kod yazılacağını öğrenmek için buradasın ve öğrenmeyi öğrenmenin bununla ne alakası olduğunu soruyorsun... Tamam seni anlıyorum ama bu gerçekten önemli ve sana çok yardımcı olacak, kodlama öğrenmek, sadece programlama dillerini ezberlemek değil. Asıl mesele, sorunlara akıl yürütüp çözüm bulmak ve her gün biraz daha bilge olma peşinde koşmakla ilgili.

Ama bu gerçekten önemli mi? evet öyle, gelin neden olduğunu açıklayayım;

1.1 Hızla değişen teknoloji:
Teknoloji dünyası sürekli gelişiyor yeni diller araçlar Framework'ler her zaman ortaya çıkıyor, etkili bir şekilde nasıl öğreneceğinizi bilirseniz, bu hızlı değişiklerin içinde boğulmak yerine ayak uydurabilirsiniz.

1.2 Problem çözme becerileri:
Kodlama temelde problem çözmektir her kod satırı küçük birer bulmacanın çözümüdür, öğrenmeyi̇ öğrenmek karmaşık problemleri̇ yönetilebilir parçalara ayırma ve yeni̇li̇kçi̇ çözümler bulma yeteneği̇ni̇zi̇ geliştirir.

1.3 Uyum sağlamak:
Bu beceri kodlama dünyasında altın değerindedir. Öğrenme konusunda rahat olduğunuzda. Yeni zorluklara daha iyi uyum sağlarsınız konfor alanınızdan çıkmaya ve alışılmadık görevlerin üstesinden gelmeye daha istekli olursunuz.

1.4 Tek başına öğrenme:
Kodlama yaparken her zorlandığınızda elinizi tutacak biri her zaman yanınızda olmayabilir, kendi kendine yeten bir öğrenci olmak, kendi başınıza çözümler bulmanızı sağlayarak sizi daha iyi ve kendinden emin bir yazılımcı haline getirir.

1.5 Verimli bir şekilde öğrenme:
Zaman oldukça kıymetli, değil mi? Eğer kodlamayı hızlı bir şekilde öğrenmek istiyorsanız, öğrenme yöntemlerini öğrenerek eğitiminizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Böylece bir konsepti öğrenmek için beş saat harcamak yerine, sadece bir saat ayırmanız yeterli olacaktır.
İşte fikir vermesi açısından bazı örnekler: Basit bir kodlama projesini planlamak için diyagramlar kullanabilirsiniz, sonra hemen işe koyulup projeyi yapmaya başlayabilir ve en sonunda projeyi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda insanlardan tavsiyeler isteyebilirsiniz.

2. Nereden başlamalıyım?
Kodlama uçsuz bucaksız bir orman ama endişelenmeyin size doğru yolda rehberlik edecek bir harita vereceğim ama önce sizden birkaç şey öğrenmem gerekiyor... Ne yapmak istiyorsunuz? Neden kodlamak istiyorsunuz? Büyük bir teknoloji şirketinde mi çalışmak istiyorsunuz? Bir uygulama fikriniz mi var? Bir video oyunu mu yapmak istiyorsunuz? Tamam tamam bu çok hızlı olmuş olabilir hadi yavaşlayalım ve iki soruyla başlayalım...

Ne yapmak istiyorsunuz?
Bu soruya vereceğiniz cevap, öğrenme yolunuzu şekillendirecek, böylece gereksiz yere zaman kaybetmeyeceksiniz. Hangi kaynakları kullanacağınızı ve hangi projelere atılacağınızı bu cevap belirleyecek. Unutmayın, doğru ya da yanlış bir cevap yok. Her şey sizi neyin heyecanlandırdığı ve geceleri bunu yapmak için sabırsızlanıyorum diye düşünmenize neden olan şeyle ilgili. Şimdi 2. soruya geçebiliriz...

Neden kod yazmak istiyorsunuz?
Programlama alanında birer kariyer mi̇ arıyorsunuz yoksa eşsiz bir uygulama fi̇kri̇ni̇ hayata mi geçi̇rmek i̇sti̇yorsunuz ya da sadece eğlence i̇çi̇n mi̇ kod yazmak istiyorsunuz? (Gecenin 2'sinde kodunuzda bir bug ortaya çıkıp kodunuzun neden çalışmadığını anlayamadığınızda sizi motive edecek şey budur).

Nedeninizi anlamak doğru kaynakları seçmenize de yardımcı olacak eğer kariyerinize odaklanıyorsanız iş bulmanın daha kolay olduğu alanlara yönelebilirsiniz eğer bir hobiniz varsa belirli alanları keşfetmek için daha fazla özgürlüğe sahipsiniz şimdi ne ve nedeninizi öğrendiğimize göre nasıl yapacağımızı konuşalım.

3. Hangi programlama dilini öğrenmeliyim?
Öğrenmeniz gereken programlama dili bu iki soruya vereceğiniz cevaba bağlı, en iyi dil diye bir şey yoktur ama popüler diller vardır, gelin açıklayayım.

Web siteleri veya web uygulamaları oluşturmak istiyorsanız HTML, CSS ve JavaScript ile başlayın bunlar Web'in ana teknolojileridir HTML içeriğinizi yapılandırır CSS stil verir ve JavaScript etkileşim ekler, ilerledikçe daha dinamik ve duyarlı uygulamalar için React, vue, svelte veya Angular gibi Framework'leri öğrenmeyi düşünün. Ondan sonra Back-End öğrenmeye yönelebilirsiniz.

Mobil uygulamalar oluşturmak istiyorsanız, yolunuz platforma bağlıdır iOS uygulamaları için Swift'i öğrenin. Android için Java veya Kotlin ile başlayın Kotlin daha yeni bir dildir ve daha modern özellikler sunar ve artık Android geliştirme için Google tarafından tercih edilmektedir, hem iOS hem Android yapayım derseniz de React Native veya Flutter öğrenmeyi düşünün.

Video oyunları oluşturmak istiyorsanız, Unity, Godot ve Unreal Engine gibi bazı video oyun motorlarına göz atın. Unity ve Godot C# programlama dili kullanır, Godot'un kendi programlama dili de vardır, Unreal Engine ise öncelikle C ++ kullanır.

Yapay zeka ve makine öğrenimi ile dünyayı ele geçirmek isteyenler için Python başlangıç noktasıdır, bu alan sadece kodlamadan ibaret değildir matematik hakkında çok şey öğrenmeye hazır olun özellikle istatistik kalkülüs ve cebir, Python basitliği ve TensorFlow, pytorch, scikit-learn gibi güçlü kütüphaneleri ve bu yolların her birinde makine öğrenimi işlemlerini destekleyen diğer birçok kütüphane için bu alandaki en yaygın dildir.

Bu yollardan hangisini seçerseniz seçin temeliniz çok önemlidir, temelleri kavradıktan sonra daha karmaşık projelere girebilir ve seçtiğiniz ilgi alanındaki becerilerinizi geliştirebilirsiniz kodlama söz konusu olduğunda çok daha fazla alan var, bu yüzden başlamanız için programlamanın her ana alanı için üst düzey bir yol haritasını istiyorsanız buradaki videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. (Burada video önerisi yapıyor ağabey :D istek olursa onu da çevirebilirim).

4. Kod yazmayı öğrenmeye nasıl başlanır
Şimdiye kadar doğru programlama dilini seçmeyi ve nedenini anlamayı tartıştık, peki ya gerçek öğrenme süreci? Öncelikle kaynaklar hakkında konuşalım çevrimiçi kurslardan, YouTube videolarına, kitaplardan, öğreticilere ve kodlama topluluklarına kadar çok sayıda kaynak var. Ama hemen hemen her aceminin takılıp kaldığı ve dikkat etmeniz gereken yaygın bir tuzak vardır tutorıal hell.

Tutorial hell, genellikle bir konuyu öğrenmeye başlayan ancak sürekli yeni eğitim videoları izleyerek veya yeni kaynaklar arayarak asla pratiğe geçmeyen kişiler için kullanılan bir terimdir.

Tutorial hell i̇çi̇nde sıkışıp kalınacak en kötü şeylerden biṙri̇di̇r gelişmediğinizi ve sürekli aynı noktada gibi hissedersiniz, bunun sonunda bırakmak i̇stersi̇ni̇z çünkü bunun si̇ze göre olmadığını düşünürsünüz.

Bundan sonra video çeken abi kaynak önerisinde bulunuyor bunları konunun en altına koyacağım :)

5.? Proje bazlı öğrenme
Bu, öğrendiklerinizi gerçek projelere uygulamak anlamına gelir. Eğitimleri yine izleyebilir veya okuyabilirsiniz, ancak temel fark, eğitime eklemeler yapmak ve sıfırdan başka özellikler oluşturmaktır. Bu şekilde sadece talimatları takip etmiyorsunuz, yenilik yapıyorsunuz ve becerilerinizi pratik bir şekilde uygulamalı olarak geliştiriyorsunuz.

Küçük projelerle başlayın:
Belki kişisel bir web sitesi oluşturmak istiyorsunuz ya da basit bir hesap makinesini biliyorsunuz ve bu projeler üzerinde çalışırken gerçek sorunlarla karşılaşacak ve bunları çözmeyi öğreneceksiniz ki bu kodlamada kritik bir beceridir, bu sadece öğrenmenizi pekiştirmekle kalmaz, aynı zamanda portföyünüzü oluşturmaya başlar ki bu da kodlama alanında kariyer yapmak istiyorsanız çok önemlidir.

Unutmayın, amaç ilk seferde mükemmele ulaşmak değil, tamamen öğrenmektir. Oluşturduğunuz her projeyi yinelemek ve geliştirmek, kendinize olan güveninizi ve kodlama anlayışınızı artıracaktır.

Si̇ze hızlıca küçük bir hi̇le vereyi̇m, biṙr kodlama arkadaşınızın olması veya i̇lerlemeni̇zi̇ i̇nternette paylaşırsanız daha da hızlanabilirsiniz, i̇nsanlarin ne yaptığınızı görmesi̇ne i̇zi̇n veri̇n bırakın dalga geçsinler, kodunuzu geliştirsinler, günün sonunda ne yapmamanız ve neyi̇ daha i̇yi̇ yapmanız gerekti̇ği̇ konusunda çok şey öğreneceksi̇ni̇z. İlerlememi çevrimiçi olarak daha erken paylaşıyor olsaydım çok daha iyi olacağıma gerçekten inanıyorum, muhtemelen bugün olduğumdan 100 kat daha iyi olurdum...

Video İngilizce olduğu için büyük bir başlığa değinmiyor arkadaş bunu da ben ekliyorum :D
6. İngilizce öğrenmek
Eğer kodlama alanına adım atmayı düşünüyorsanız, ingilizcenizi geliştirmeniz şart. Teknoloji dünyasında hemen her şey İngilizce olduğunu söyleyebilirim. İngilizce dokümanlar okumanız gerekecek, daha kaliteli kaynaklara erişim için de İngilizce bilmek zorundasınız. Kısacası, İngilizce her yerde karşınıza çıkacak.

Video da bahsedilen kaynaklar:
freecodecamp.org
codecademy.com
theodinproject.com
youtube.com

Benim ekleyeceğim yararlı kaynaklar:
turkcekaynaklar.com
Roadmap. Sh.
courses.kodluyoruz.org/courses/course-v1:Kodluyoruz+CS50x+2020/about
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Iste sorun burada, Ingilizcesi olan zaten bu attiginiz video'yu buluyor. Asil sorun Ingilizce. Ama hayir her seyin Turkce cevirisi olacak illa!

Dil ogrenmek icin dili kullanmak gerek. Ezberleyip kenara atmak olmuyor. OS'leriniz Ingilizce olacak. Oynadiginiz oyunlar, izlediginiz videolar Ingilizce olacak. Hayatiniza entegre edeceksiniz Ingilizceyi, eger programlama'da kariyer istiyorsaniz.
 
Iste sorun burada, Ingilizcesi olan zaten bu attiginiz video'yu buluyor. Asil sorun Ingilizce. Ama hayir her seyin Turkce cevirisi olacak illa!

Dil ogrenmek icin dili kullanmak gerek. Ezberleyip kenara atmak olmuyor. OS'leriniz Ingilizce olacak. Oynadiginiz oyunlar, izlediginiz videolar Ingilizce olacak. Hayatiniza entegre edeceksiniz Ingilizceyi, eger programlama'da kariyer istiyorsaniz.
Her şeyin türkçe çevirisi olması, türkçe bir kaynağının bulunması kötü bir şey değil. İlk başlarda ingilizcesi olmayan adam için de kaynak ve yol gösterici bir yazı gerekli, bu konu da o adam için oluşturulmuş zaten.
 
Iste sorun burada, Ingilizcesi olan zaten bu attiginiz video'yu buluyor. Asil sorun Ingilizce. Ama hayir her seyin Turkce cevirisi olacak illa!

Dil ogrenmek icin dili kullanmak gerek. Ezberleyip kenara atmak olmuyor. OS'leriniz Ingilizce olacak. Oynadiginiz oyunlar, izlediginiz videolar Ingilizce olacak. Hayatiniza entegre edeceksiniz Ingilizceyi, eger programlama'da kariyer istiyorsaniz.
Hocam azeri misiniz?
 
15 sene İngilizce öğren. Sonra bir 15 sene de programlama öğren, oldun 50. Bir 15 sene de çalışırsın ve 65 yaşında emekli olursun.

Birlikte de öğrenilir ve 15 sene kazançlı olursun. Yada Yazılım mühendisliği okur bir 10 sene daha kazançlı çıkarsın. Kimse sana 50 yaşına kadar bakıp, cep harçlığı vermez.

Devir hesap devri.
 
Yazılımda en büyük adım araştırma yapmayı öğrenmek. Arama motorlarında arama yapmayı bilmeden yazılım öğrenmek çok kafa karıştırıcı ve takıldığında ilerlemesi oldukça yorucu bi eylem.
 
15 sene İngilizce öğren. Sonra bir 15 sene de programlama öğren, oldun 50. bir 15 sene de çalışırsın ve 65 yaşında emekli olursun.

Birlikte de öğrenilir ve 15 sene kazançlı olursun. Ya da yazılım mühendisliği okur bir 10 sene daha kazançlı çıkarsın. Kimse sana 50 yaşına kadar bakıp, cep harçlığı vermez.

Devir hesap devri.

İngilizce'yi 15 senede öğrenen öğrenmesin zaten.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı