Seni yeni bilgilere yönlendirmeye çalıştım da kabul etmiyorsun sanırım. Söylediklerimi literatürleriyle de alıntılarım da hakaten uğraşamam. Öğrenmek istiyorsan anahtar kelimeyi yazdım, bakarsın ordan. Sana bilgilerinin kaynağını sordum yanıt alamadım. Senin söylediklerini anlatan kaynaklar da var çünkü o yüzden bu kadar emin hissediyorsun.. Ama dediklerimi tam anlamamışsın işte.
"Gerçeklikleri kesinleşmediği sürece, teorilerin gelecekte bir gün 'öyle sanılıyordu' ifadesiyle anılma ihtimalleri çok yüksektir."
Söylediklerimin gelecekte 'öyle sanılması' normal olabilir belki ama şu an, senin soyut dediğin, bilimin yeni gerçekliğiler. Zaten argümanımda dediğindim buna.
Biraz da bilgi kirliliği yapmışsın yukarda, yemezler. Kızılötesi dediğin şey dalga boyuyla alakalı hızıyla değil. Farklı özelliklerinden ölçülüp hesaplanıyorlar. Kuantum sarmalında olduğu gibi.
"The electromagnetic spectrum includes gamma rays, X-rays, ultraviolet, visible, infrared, microwaves, and radio waves. The only difference between these different types of radiation is their wavelength or frequency. Wavelength increases and frequency (as well as energy and temperature) decreases from gamma rays to radio waves. All of these forms of radiation travel at the speed of light (186,000 miles or 300,000,000 meters per second in a vacuum)."
Bu da ilkokul fiziğinde sürtünme kuvvetinin ihmal edildiği tanıma benzer bir tanım hatta. Çünkü bak değişkenlerini vermiş. Vakumda demiş en basitinden. Başka yerde başka şekilde davranıyor çünkü. 4 temel kuvvet var. Çekim kuvveti, elektromagnetik kuvvet, zayıf ve güçlü nüklear kuvvet. Bunların etkisi altında değilken, parçacıkmış gibi hareket eder. Bunlardan etkilenmesine göre de dalga gibi hareket eder. Yani tek bir ışık taneciğini/dalgasını şu ana kadar tespit edemediler. Fotoğrafını çekip bak bu ışık diyemediler. Bu ışığın olmadığı anlamına geliyo senin mantığına göre o zaman?
Bu forumda tanımadığın birisinin söylediği bir şey değil zaten. Araştırırsan görüceksin.
Son bi tüyo, Türkçe arama boşuna. Literatür çevirisi yok daha. Ya da ara, bulursan bana da söyle
Asıl sıkıntı belki de odur. Türkçe kaynaklarda 'öyle sanılan' bilgiler var daha çok.
Bahsettiğin şeyler, 'öyle sanılan' eski bilgilerdi. :/ İyi sabaha karşılar.
edit: Uğraşmışım emeğe saygı be