Zamanda yolculuk paradoxu

Paradoks olmadığını düşünenler için:
Anlatımda bahsedilen, geçmişe gidip 25. doğum günündeki kendine şemaları veren o ilk kişinin de aynı şekilde 25. doğum gününde gelecekteki kendi tarafından ziyaret edilip şemaları gelecekteki kendinden almış olması gerekir. -ki bu şekilde makineyi icat edip geçmişe gidebilsin- Bu süreç her biri için birbirini tekrar eder ve başlangıcı yoktur. Paradoks olmasının nedeni budur.
 
Aklıma Lost dizisi geldi.

"Whatever happened, happened."

Olan olmuştur.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


giphy.gif
 
Bence bir şekil de geçmişe gidilir ise, Muhtelemelen farklı bir zaman birimi yaratılacak yaratılan yeni ve gerçek evren farklı zamanlar'da devam edecek Geri döndüğün de farklı bir zaman oluşacak ve 3 evren yaşamına farklı zamanlar'da devam edecek.
 
Geçmişe dönülüp gidildiğinde eğer bu sırada yapılan eylemler geleceği direk ilgilendiriyorsa veya onun akışını direk değiştiriyorsa apayrı bir paradoksla karşılaşılabilir. Örneğin insan geçmişine dönerek o sırada hiç evlenmemiş olan anne ve babasını direk öldürürse kendisinin de gelecekte var olup olamayacağı bu anlamda gündeme gelebilir. Bu da geçmişle ilgili olarak, eğer ona dönülebilecek olunursa bu mümkünse bu konularda düşünülebilecek olan çok ayrı bir paradokstur.

Zaten bilim adamlarının zaman makinesi yapılması durumunda sadece ileriye doğru zamanın atlamasının mümkün olabileceği, zamanda geriye gitmenin ise termodinamikteki "entropi" " kavramına ters düşmesi nedeniyle ancak ileriye doğru, yani ilerde yaşanacak olan geleceğe doğru olan bir zaman kaymasının mümkün olabileceğini üzerine basarak da belirtiyorlar. Bu bağlamda gelecekten proje veya tiyo alımı bu anlamda çok mantıklı geliyor, "entropi"'ye ve bilim adamlarının en son görüşlerine bağlı kalınarak .Kolay gelsin.
 
Paradoks soru ve cevap arasında değil, sorunun ta kendisinde. Soru, oluşturulurken belirlenen değişkenlerin parametreleri, istenen cevabın değişkenlerinin parametreleriyle örtüşmüyor.
Zaman ne lineardir ne de binear. Farklı fizik kanunları işliyor. En basitinden: t=zaman, x=yer değiştirme, v=hız için; t=x/v kanunu, bilinen işleyişinden (regular) daha farklı (irregular) bi işleyişe bürünüyor. Bunu da aslında düzensiz olarak tanımlamak çok doğru bi tabir olmaz gerçi. Pürüz, daha güncel karşılığı.
Dolayasıyla
logika not found
 
Şimdi basitçe anlatmak gerekirse zaman yolculuğu yapan birinin zamanı bükmesi gerekli. Yani bunu hız ile yapacaksa kritik eşiği (şu anda ışık hızı kabul ediliyor) aşması gerekiyor. Bu aşıldığı zaman ileri yani geleceğe veya geri yani geçmişe gidebilir. Bu kişi, eski kendine geri dönebiliyor ise zamanda ileri tekrar geçebilir demektir. Yani bunu o anda defalarca tekrarlayacak bir paradoks yaratır. Ama bu paradoks kendi kontrolünde olmaz. Çünkü devamlılık başlatır. Bilim adamlarının açıkladığına göre ışık hızını aşan bir kişi aynı anda bir öndeki kendini arkasından ve bir arkadaki kendini önden aynı anda görebilecek duruma geçer. Paralel evrenler kuramı da buna dayanır zaten. Ve buralara erişim kara deliklerden olabileceğini anlatmanın sebebi de bu hıza buralarda erişilebileceğidir.
 
Yani bunu hız ile yapacaksa kritik eşiği (şu anda ışık hızı kabul ediliyor) aşması gerekiyor.
Bu bilgiyi nerden edindin bilmiyorum ama güncel değil belirtmeliyim. İşte bunlar hep Einstein. Dünya henüz Einstein'ın sunduklarını hazmedilmemişken, sonrasında bu alanda olan ilerlemeleri direk shift+delete yapmış.
Şöyle bir şey söyliyim, daha ışığın bir parçacık mı yoksa dalga mı olduğu bile bilinmiyor. Bu bile bilinmezken ışıktan daha hızlı bi takım şeyler tespit edildi. Kanıtlamaya uğraşıyorlar. Belki de kanıtlamışlardır, ben güncel değilimdir. Belki de yanılmışlardır. Aramızda kalsın, Einstein da yanılmış. Çözmeye çalışıyorlar, kolay gelsin. Belki de yanıldığı konusunda yanılıyorlardır.
Tekrar izah etmem gerekirse, 100lt havuzu 2 musluk kaç saatte doldurur? Bilemeyiz. Gerçeklik daha farklı işler. Hangisi dolduruyor hangisi boşaltıyor, hızları ne, havuzda çatlak var mı su sızdırıyor mu, buharlaşma ne kadar..
Daha çok topiklere gebe bu paradox.
 
Einstein da yanılmış
Bu konu zaten ihtimal olarak elde tutuluyor fakat ışık konusu hala en üst hız kabul ediliyor. Çünkü ışığın ötesi henüz görülemedi. Görülemeyen bir yerde daha hızlı bir şey olabileceği söylenemez bence. Yanlış anlaşılmasın Einstein savunmuyorum ben. Yapmıştır bir cahillik bilemeyiz:) Ayrıca zaman algısı bizi algıladığımız zaman değildir. Biz şu an kısıtlanmış bilgilerle yaşıyoruz. Muslukları bilebilirsen ve değişkenlere hakimsen havuzun dolma süresini de bilebilirsin. Konu burada havuzun dolma süresi mi yoksa musluğun etkisi mi demek lazım. Yani hadi bir yola çıkalım gerisi kısmet demekle olmaz bu işler:)
Bu bilgiyi nerden edindin bilmiyorum ama güncel değil belirtmeliyim.
Biraz bilgiliyimdir diyelim bu konularda;)
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı