Zevkler genetik mi?

Bunu genelleyecek kadar yeterli biyoloji bilgim yok ama tek yumurta ikizi olan yeğenlerime bakarak örnek vereyim. Biri ekşili tatları sever, diğeri nefret eder. Biri mavi sever diğeri kırmızı. Biri yüzmeyi sever diğeri duşa girerken bile mızmızlanır. Biri bulmaca gibi şeyleri çözmeye bayılır diğeri ağzından salya akıtarak boş boş duvara bakar.

Herkes için geçerli olmayabilir belki ama en azından benim yeğenlerim için genetik faktörün zevklerle bir bağlantısı yok gibi görünüyor.
 
Cogu ozellik gibi evet. Baba ve annenin hoslanmadigi seylerden hoslaniyor olmaniz bunun genetik olmadigini gostermez, resesif ya da ekspres edilmeyen genler var. Goz rengin de anne ve babandan farkli olabilir ama yine onlarin genleriyle bu ozelligi tasirsin.
 
Değil. Doğduğumuz andan beri zevklerimiz doğmaz. Mesela babanız elektrik mühendisi elektrikle ilgileniyor daha bebekken elektrik kavramını bilmezken zevk sahibi olmak olmaz. Çevresel faktörler yüzünden oluyor.
 
Bence genetik olabilir, zekamızı anne ve babamızdan genetik olarak alıyoruz. Çoklu zeka kuramı kapsamında düşünecek olursak Uzamsal zeka, Sosyal zeka, kinestetik, sözel ,sayısal ,içsel, müziksel, varoluşsal zeka bunlardan baskın gelen zeka türünü anne veya babamızdan aldıysak ortak hobilere sahip olabiliriz. Babamda içsel ve varoluşsal zekanın yüksek olduğunu düşünüyorum ben de de aynı şekilde. Zaman zaman buna yönelik konulardan konuşuyoruz ve bundan keyif alıyorum.
Bir sporcu babanın çocuğu olmak, eğer genetik miras olarak onun kinestetik zeka yönünü almışsa ortak zevklere sahip olur, müziksel zekaya sahip annenin çocuğu da bu zeka türünü ondan miras almışsa benzer zevklere sahip olur. Fakat bazen iki baskın gene sahip X Y kromozomların çaprazlaması sonucu resesif gen'e sahip olarak doğmak söz konusu olduğu için anne ve babanın öncelikli zevklerine sahip olunmayıp ayrı zevklere de sahip olunabilir. Çoklu zeka kuramında hangi zeka türünün dominant veya resesif genlerle aktarıldığını bilmediğimiz için belki dopamin veya seratonin nörotransmitterlerinin nasıl miras alındığı ve ilgili zekanın bu nörotransmitterler ile nasıl etkileşim kurduğu üzerinden tahminde bulunabiliriz.
 

Geri
Yukarı