Bu marketler nasıl oluyor? Çalışma şartları ortamları güzel mi? Çalışanlar yazsın maaş önemli değil kurumsal yer illa maaşı zamanında yatırırlar. Sadece zor mu kolay mı orası önemli genelde 6-7 saatler ayakta durmak beni zorlamaz.
2.5 sene kadar zincir bir toptancı marketinde çalıştım.
08:30 Sabah mesai başlangıcı
09:00 a kadar hazırlık ( mağaza temizliği, dünden kaldıysa çöp vs. atımı, kasaların açılması )
Gün içinde sabit kasiyer değilsen sürekli ayaktasın. Reyona mal basma, müşteriler ile ilgilenme, mal geldiyse ayıklama ve kalan malı toplayıp kaldırma.
11:00 da molalar başlıyor. Mola hakkın 15 dakika. Müdür ile aran iyi olursa 20dk ya çıkabilir
12:00 da yemek molaları başlıyor. Biz 1 saat yapıyorduk, bazı yerler 30dk veriyor yemek molası...
Yemekten sonra çalışmaya devam boş durmak yok. Boş duranı uyarıyorlar. Hiç yapacak işin yoksa önyüz yapıyorsun. ( Reyonlar ip gibi dümdüz olacak, boşalan ürünün yerine yenisini çekeceksin. Tabiki SKT si yakın olanlar en öne )
17:30 mesai bitiş. İşin olsa da yarına bırakıyorsun çıkıyorsun tabi sürpriz bir mesai yazmazlarsa
En iğrenç olanı sayımlar. Biz 3 ayda bir yapıyorduk. Sabah 08:30 da geldim diyelim. Gece 1-2 gibi çıkıyordum. Sabah 08:30 da tekrar iş başı. İzin filanda vermiyorlardı. Aldığın mesai de 3krş birşey.
Senede 1 yakacak parası veriyorlardı. Cüzi bir rakam. Birde gıda sattıkları için bayramlarda kendi ürünlerinin olduğu karışık bir koli yapıp veriyorlardı. Toplasan 100-150 liralık mal anca olurdu içinde
( sene 2020 filan )
Genel olarak hiçbir markette çalışmayı tavsiye etmiyorum. Hem yoğunlar, yoğun olmasalarda iş uyduruyorlar hemde insan ile uğraşması zor. Tartışamazsın laf anlatamazsın. 2 kalem ürün alıyorlar diye kendilerini mağazanın sahibi sanıyorlar.
Sürekli ayık olacaksın hırsızlığa veya fazla ürün gitmemesine engel için, sürekli iş yapacaksın sürekli boş durmayacaksın sürekli güler yüzlü olacaksın filan.
Toptancı olduğu için çoğu ürün adet değil koli veya büyük parça olduğundan ekstra yorucuydu. Sarmadı 2.5 sene dayandım çıktım. Genel olarak hepsi 1 kişiye 2-3 kişilik iş yaptırırlar.
En son 3 harfli olan bir markete girmiştim... 2. gün neden gülmüyorsun dediler. E dedim işimi yapıyorum ya neden güleyim ? Yok güleceksin güler yüzlü olacaksın dediler. 2. gün akşam verdim istifayı çıktım. Asgari ücretten 1000 lira fazla veriyorlar diye çekilmezler.
Neden müdür köfteci Yusuf'ta çalışıp bayağı memnun olan tanıdığım var.
Çok yoğun değil mi ?
Ne zaman gitsem garsonları koşuyor, zıplıyor, uçuyor kaçıyor