Üniversitede fizik bölümü seçilmeli mi?

Heretic

Hectopat
Katılım
9 Aralık 2014
Mesajlar
106
Makaleler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Seneye üniversite sınavına gireceğim ve en iyi dersim fizik. Çok seviyorum ve bu yüzden çalışıp yapabiliyorum. Amacım Koç, Boğaziçi, ODTÜ gibi yerlerde fizik okuyup yurt dışına çıkmak. Etrafımda bunu başarabilen pek örnek olmadığı için endişeliyim bu konuda. Başaramayıp Türkiye'de kalırsam iyi bir iş sahibi olamam muhtemelen. Bu konuda tecrübeli olanlar varsa bana yardım edebilir misiniz? Bu bölümü seçmeli miyim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle yorum yapmamın en büyük sebebi benim de fizik bölümü okumak istememdir ve fazlasıyla bilgi sahibiyim. Şimdi Türkiye'de temel bilimler dediğimiz Matematik, Kimya, Fizik ve Biyoloji bölümlerinden mezun olan arkadaşlar işe giremiyorlar veya bulamıyorlar. Türkiye'de temel bilimler okursan aç kalıyorsun. Ama eğer bölümü okuduktan sonra akademide kalma- veya özel şirketlerde tabi iş bulursan da çalışabilirsin- bu senaryoların en iyisi. Çünkü kendini istediğin kadar geliştirebiliyorsun üniversitenin verdiği imkanlar çerçevesinde. Hele ki lisede çalışmak istersen zaten bir kere sorun atamalarda zaten. Maaşı filan bırak işe giremiyorsun. Ve şu anda binlerce Fizikçi işsiz. Ve son senede 31 Fizik, 34 Kimya ve birçok da Matematik ve Biyoloji bölümü üniversitelerde kapatıldı. Yani anlayacağın önümüzdeki senelerde bu temel bilimlere öğrenci alımı olduğundan düşecek ve bilmiyorum belki kalitede yükselir.

Fizik bölümünü okursan ileride de akademide kalırsan bu Türkiye için çok yararı olacak onu söyleyeyim. Tübitak'ı bile mühendisler yönetiyor. Yani akıl alacak gibi değil. Dediğim gibi diğer senaryolar çok iç açıcı değil. Akademide kalmaya çalışmak yani yüksek lisans, doktora yapıp eğitim görevlisi olmaya bakmak en iyisi. Kadrolu eğitim görevlisi olursan orada ders de verirsin, şimdi birçok üniversitenin gözlemevi filan var. Bu gibi üniversitenin tüm imkanlarını kullanabileceksin ve en azından maaşını da alacaksın. ODTÜ, Bilkent veya Boğaziçi gibi üniversiteler en iyi Fizik eğitimi veren üniversitelerdir. Buradan mezun olursan yurtdışına da çıkıp orada çalışma imkanı bulabilirsin. Hatta şöyle diyeyim bir arkadaşım ODTÜ'de okurken Berlin'de üniversiteye gitmişti mezun olmadan. Yurtdışında tabi ki daha iyi eğitim veriliyor.

Yani Türkiye'de iş bulamam demişsin ama sadece üniversitelerde bulabilirsin bu gidişle. Yurtdışında da üniversitelerde çalışırsın ve birkaç yıl sonra gelir Türkiye'de -eğer kaliteli araştırmalar yapmışsan - iş bulabilirsin üniversitelerde. Hatta özel şirketlerde bile bulabilirsin. Oyunların fizik kurallarına uygun olarak çalışılması için oyun şirketleri Fizikçi alıyor mesela. Veya hastanelerde iş bulabilirsin, sağlık sektöründe. Bunun dışında eğer bir soru sormak istersen de yardımcı olabilirim.
 
Son düzenleme:
Seviyorsan tabiki oku. Hatta her ne kadar ders olarak tam okutulmasa da nanoteknoloji üzerinde yoğunlaş. Çünkü nanoteknoloji yeni sayılabilecek bir konu ve önü çok açık.
 
Bizim aile dostumuzun yeğeni fizik bölümü mezunu. Türkiye ve yurtdışı arasında gidip geliyor. Fiziği seviyorsun diye fizik okumana ne gerek yok, fiziğe bağlı mesleklere bak. Mühendislik zaten fizik ve matematik. Hedefin yüksekse Türkiye'de yeni olan mühendisliklere bak. İleride bu dallardan mezunlar Tübitak ve TSK'ya bağlı kuruluşlarda mühendis olabilirsin. Mekatronik mühendisliği, nanoteknoloji mühendisliği bildiğim yeni sayılan mühendisliklerden. Yani mf-4 420+ olacaksa bu bölümler, olmazsa elektronik, makine seç.

Ya kim ne yapsın biyoloji mezununu, üniversite demek bir alanda uzmanlaşmak demek. Herhangi bir firma elektronik cihaz geliştirse, fizik bölümü mezunu değil fiziğin alt dalı olan elektrik elektronik mühendisi alır. Hatta elektrik elektronik mühendisliği 2. sınıftan sonra ayrılıyor, iş ilanlarında ya elektrik ya elektronik mühendisi arıyorlar. O alanı bile bitirmek yetmiyor. Sen mağazada çalışmıyorsun ki kasada kuyruk olunca 2. kasaya geçesin. Bir konuda uzman olmak lazım. Şu anda fizik istiyorum demek, öğretim görevlisi olacağım demek.

Tübitak'ı bile mühendisler yönetiyor. Yani akıl alacak gibi değil.
Kim yönetecek ? Millet düşük puan alıp anaokulu öğretmenliğini kazanıyor sonra biz işsiziz. Aselsan'ıda mühendisler yönetiyor ve dünyada ilk teknolojileri üretiyor. Yabancı ülkelere neler satıyoruz. Bu sisteme ne kadar talip var haberiniz varmı ? Öğretmenler kpss sınavında bizim ygs'de yaptığımızdan kötü skor yapıyor, sonra biz işsiziz. Mesleğinde iyi olan işsiz kalmaz. Bu işlere genelden bakıyorsanız herhangi birşeyin üretimini inceleyin.
ASELSAN'dan dünya sıralamasında rekor
Helikopterlere elektronik koruma ASELSAN’dan
 
ASELSAN ile TÜBİTAK'ın amacı aynı değil. ASELSAN askeri amaçlı ve gayette iyi durumda. Ama TÜBİTAK'ın amaçlarından birisi ülkede bilim ve mühendisliğe teşvik etmek ve üretimi güçlendirmek. Biraz da başarılı öğrencilere yardım ediyorlar. Mesela geçende bir kız muzdan biyoplastik üretmişti ve TÜBİTAK'ın yarışmasında elenmiş ama yurtdışında Google Bilim Fuarı'nda filan birinci oldu. Ülkede bilimi geliştiremiyorlar diyorum ve mühendislerin kafasıyla da bu gidişle gelişemez.
 
Geçerliliği olması ve ayrıntılar önemli. Askeri lise öğrencileri radyasyon geçirmeyen kumaş ürettiler ve 1. oldular. Tübitak'a katılan projeleri söylemek istemiyorum ama genel olarak katılmış olmak amacıyla katılıyorlar. Ben a.t.l'de okuyorum, okula arduino ve robot yapımında kullanılan malzemeleri tübitak karşılıyor. İyi proje sahiplerine burs veriliyor. Sizin bilmediğiniz şey yok denemez. Elektrik- Elektronik , yazılım alanında Türkler iyi. Bu projeleri özel üniversiteler inceleyerek iyi proje sahiplerine %100 burs veriyor. Üniversite bitince yurtdışına yolluyorlar. Elektronik ve yazılım alanında çok iyiyiz ama ülkemizde yabancı firmalar ve askeri alanda bu işi yapan kuruluşlar var. Bizimde bir Asus gibi firmamız, büyükte elektronik devimiz olsa iyi olurdu. Bilimin gelişmesi için tüm eğitim sisteminin değişmesi lazım. 1 Milyon öğrencinin 500.000'nin zekası yeterli değil. Ygs gibi bir sınavda türkçe bilen 20 doğru yapamıyorsa, 100 bin kişi sıfır çekiyorsa bu ülkeden ne olur. Herşeyi devlete atmayın bu ülkede iyi iş demek devlet içinde çalışıp akrabalarına yardım etmek demek. Öğrenciler derslerde telefonla mesajlaşıyor. Bu ülkede zengin asla burda şirket kurmam. Yaptığı işin hakkını veren, ülkesini düşünen kişi çok az. Kültür yoksunu insanlar. Cumhuriyet dönemine bak, imkan yokken o zamanın en iyi öğrencileri yetişti. Elektrik- elektronik kazanan kaç kişi lisede arduino, mikroişlemci ve elektronik devrelerle ilgilenmiş ? Bilgisayar mühendisliği 2.sınıf okuyan adam algoritma mantığını nasıl öğrenirim diyor, javaya yeni başlamış başka dil bilmiyormuş. İşte bunun gibi insanlar yüzünden bu ülke gelişmez, üniversiteyi bitirip mühendis olayım 5 bin tl alayım. Ben 16 yaşımdayım c++, c#, arduino biliyorum ve üniversiteye hazırlıkla beraber 3 sene var. 3 senede daha neler ögrenirim mesleki olarak. 4 yıl üniversite ve 1 yıl yüksek lisans var. Uzmanlar mesleğe lisede başlanır diyor. Eğitim sistemi yanlış diye evde internette öğrenemezmiyiz ? Her konuda eğitim videoları internette her ayrıntısına kadar var. Mühendislerle ne ilgisi var hala anlamadım, bu ülkenin insanı teknolojiden anlamaz, kendini çıkarını öne koyar, geleceği değil bugünü düşünür. Önemli olan bir alanda uzmanlaşmak ve lisede kendi mesleği için kaç kişi çalışıyor ? Benim çevrem mühendis dolu, neler yaptıklarını çok iyi biliyorum. Biri uluslararası şirketlerde çalışırken ( kendini geliştiren ) diğeri ise ofiste oturuyor. Kendini geliştirmekle ilgili birşey, aranızda kaç kişi istediği mesleği yapan kişilerle sohbet edip bilgi ediniyor. Evde oturup oyun oynayıp bu ülkede bilim yok demeyin. Ben yazılım mühendisleri ile konuşuyorum, adamlar yeter ki bize sorun, görüntülü olarak biz size anlamadığınız yerleri öğretiriz diyorlar.
Özet:
Bu ülkede yaşayan insanların zekası osmanlı'nın son zamanı gibi olduğu sürece böyle olacak. 2000-3000 lira alıp evde yatarım kafasındalar, derste mesajlaşıp eğitim yok diyorlar.
 
Sağolun arkadaşlar. Anladığım kadarıyla Türkiyede kalırsam akademisyen olabilirim ve özel şirketlerde iş bulabilirim. Yurtdışına çıkarsam iş imkanı daha çok olur. Intel bile bir sürü fizikçi alıyormuş. Zaten ben işimin en iyisi olursam iş sıkıntım olmaz. Hedefim de bu zaten.
Mühendislik düşünmememin sebebi ise fiziği çok sevmem ve iyi üniversitelerin hep yüksek puanla alması. Boğaziçinde elektrik elektronik okumak için ilk bine falan girmek gerekirken fizik okumak için 33 bine girmek yeterli. Fiziğin düşük puanla almasının sebebi kimsenin tercih etmemesi. Yoksa yine çok iyi hocalar var.
Koç fizik 8 binden alıyor ve asıl hedefim o oldu. Koç zaten her türlü desteği veriyor öğrencisine.
 
Seviyorsan okumanı öneririm. Ama benim gördüğüm kadarı ile bu alanın durumu pek iyi değil. Öğretmen atamaları falan çok iyi değil. Ve çok fazla mezun var. Hevesini kırmak istemem asla. Ama Yurt dışı düşünüyor isen durum farklı olabilir. Bu kararı vermeden önce ülkemizin bu alanda olan çalışmalarını araştırmanı öneririm. Başarılar dilerim.
 
Seviyorsan okumanı öneririm. Ama benim gördüğüm kadarı ile bu alanın durumu pek iyi değil. Öğretmen atamaları falan çok iyi değil. Ve çok fazla mezun var. Hevesini kırmak istemem asla. Ama Yurt dışı düşünüyor isen durum farklı olabilir. Bu kararı vermeden önce ülkemizin bu alanda olan çalışmalarını araştırmanı öneririm. Başarılar dilerim.
Hocam ben öğretmen olmak için okumayacağım. Temel amacım yurtdışı. Ayrıca dediğinin tam aksine fizik bölümü çok az mezun veriyormuş. Zaten kimse tercih etmediği için gül gibi Boğaziçi 33 binden alıyor. Oraya girenlerin çoğu da bırakıyormuş zaten. Okulda derece yapabileceğimi düşünüyorum ve her zaman işimin en iyisi olmak için uğraşacağım.

Teşekkürler yorum için :D
 
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı