İttihat ve Terakki Cemiyeti hakkında ne biliyorsunuz ve ne düşünüyorsunuz?

O iş öyle değil kardeşim. Neden o zaman ilk itilaf devletleri ile savaşa girmek istediler? Almanya'nın askeriyesine hayranlardı ve zaten o zamanın en gelişmiş ordularından birine sahipti almanlar. Amiral wilhem sivastopol ve Odessa'yı bombalayarak bizi savaşa sokmuştur.

Laf anlatamazsınız bunlara hocam ağzınızı yormayın. Ben yıllarca uğraştım başaramadım maalesef. TRT 1'den tarih öğrenmeye devam etsinler.
 
Alman hayranı ve bizi 1. dünya savaşına sürükleyen cemiyet.
1. Dünya savaşında mecbur olduğumuz için Almanya nın yanında savaşa girdik. Çünkü diğer taraf zaten bizi parçalamak istiyordu. Yani zannedildiği gibi savaşın dışında kalacak seçim yoktu.
Diğer yandan alman disiplininin orduya girmesi iyi oldu. Bu sayede kurtuluş savaşını kazanan komutanlar yetişti o disiplinde. Yoksa göbekli Osmanlı paşalarının orduyu balkan savaşlarında ne hale getirdikleri ortada.
 
Kusura bakmayın ama doğru söylüyor. Enver paşa başta olmak üzere, gerçekçi düşünebilen paşalar değillerdi. Hatta Atatürk'ün ittihatçı paşalardan en büyük farklarından birisi de budur.

Yani tabii ki enver bana görede hayalperest ama cemal benim için öyle değildir mahmut şevket'te öyle değildir benim için.
 
Hâla 1. dünya savaşına bu parti yüzünden girdiğimizi sananlar olmazı şaşırtmıştır. Az çok tarih okuyan herkes bilir ki Osmanlı'nın kaderi 100 yıl önce yazılmıştır. O tarihte savaşa gireceğimiz kesindi, girdik. İttihat ve Terakki hiç kurulmamış olsaydı dahi 1. dünya savaşına girecektik.

Konuya dönersek, büyük oranda vatansever insanların kurduğu oluşum. Ruhları şad olsun.
 
Osmanlı'yı eski ihtişamlı günlerine döndürmek isteyen. Türklüğü ön planda tutan, vatansever bir oluşum. İşte yanlış zaman doğru adamlar.

Kusura bakmayın ama doğru söylüyor. Enver paşa başta olmak üzere, gerçekçi düşünebilen paşalar değillerdi. Hatta Atatürk'ün ittihatçı paşalardan en büyük farklarından birisi de budur.

Doğru bulmuyorum. İttihat terrakinin kalkınma planlarını ve son dönemdeki ordu yapılanmalarını incelersek aslında istedikleri şeylerin hayal olmadığı. Sadece zamana ihtiyaç duyduklarını söyleyebiliriz.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı