NVIDIA CEO'su: Yazılım öğrenmeyin. Dünyadaki herkes programcı sayılabilir.

Çocukluk arkadaşım Polonya'da yazılımcı. Ekstra bir şey öğrenmedi. Sadece okuldan öğrendikleriyle işe girdi. Çalıştığı şirketin sistemi şu; kullandıkları bütün programlama dillerinin ve yazılımların temelini, işleyişini ve çalışma mantığını öğrendikten sonra, anlaştıkları yapay zeka araçları ile kombine ederek, temel seviye becerilerini en üst düzeye çıkarıyorlar. 3 aylık eğitimle işi çözüyorlar.

Peki bu insanlar yapay zeka araçları hata yaptığında ne yapıyor?
Cevap basit: Beyinlerini kullanıyorlar.

İnsan beyni yapa yapa otomatik olarak öğreniyor. Ortalama 6 ayda araçların yaptığı hataları kolayca çözebilecek seviyeye erişiyorlar.

Yıllarca sürecek projeleri bile birkaç aya indirebilmek inanılmaz olay.

Şahsen 2050 yılında dünyada pek farklılık olmaz diye düşünüyordum fakat artık filmlerde gördüğümüz ütopik dünya çok yakın.
 
Yapay zekanın göbeğinde bulunan, Amerikan hükümeti ve ordusu ile doğrudan iş yapan trilyon dolarlık bir teknoloji firmasının bildikleri, bu söylediklerinin yanında buzdağının görünmeyen kısımdır. Millet zannediyor son kullanıcının erişime sahip olduğu yazılımlar en gelişmiş hali falan.

Jensen Huang böyle bir açıklamada bulunuyorsa artık bazı şeyler kabak gibi ortada demektir. Türkiye'de 3-5 tane yazılımcı "eh eh yapay zekayı kim kodluyo hmmm?" desin zannedersin kendileri o pozisyonda çalışıyor. Otonom üretim yapan fabrikalarda da hala insanlar var ama 50 sene önce 100 işçinin yerini bugün 10 işçi ve makineler aldı.

Bana en saçma gelen de "hani yazılımcılık geleceğin mesleğiydi?" bilmem ne muhabbeti. Yahu tarihin hangi döneminde "geleceğin mesleği" diye bir kavram olmuş? 5 senede dünya değişir ne olduğunu anlamazsın. En dandik dediğin meslek en çok aranan pozisyona, en popüler dediğin meslek ayağa düşer. Yazılımcılığın konuşulmadığı hatta eziklendiği dönemlerde bu bölümü okuyan adamlar bugün en iyi konumlarda çalışıp para basıyor. Ki zaten çoğunun artık para basmaya bile ihtiyacı kalmamıştır biriktirdiklerinden.
 
Bu hızla devam ederse öyle çok da uzakta değil yakın tarihte "makine öğrenmesi" adımı aşılıp "makine üretimi" kısmına geçilecek ve işte o zaman işimiz yaş :)
 
Kolay kolay harcanacak bir meslek değil ki hayatın her alanında gıda sektöründen tutun da savunma sanayiye kadar iş görüyor. Önünü görmekte zorlanan bir CEO'nun sözlerine kanıpta yolun başında pes edilmez.
 
Bana kalırsa mühendislik ve programlamanın farklı şeyler olduğunu bilmek gerek. Şu anki yapay zekada bile muazzam videolar fotoğraflar yapabiliyoruz. O zaman animasyon yapan insanlarda işsiz kalacak. Veya grafik tasarım, design denen kavramı bile bitirebilir. E o zaman? Bundan birkaç sene sonra elektrik mühendislierinin yaptıkları devreleri de yapabilirler. O zaman elektrik mühendisleri de işsiz kaldı? Bu kafayla bakarsanız her şekilde işsiz kalmanız olağan zaten. Şu anda yapay zekanın yapabileceklerini 1-2 ay uğraşıp hem algoritmasını öğrenip. Hem de programlamayı öğrenebilirsiniz. 20 sene 30 sene sonra çok gelişecek yapay zeka, bu konuda yapacak hiçbir şey yok. Fakat meslek bitti, hayat bitti gibi kafalara girmeye gerek yok.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı