İstanbul'da yaşanacak olan deprem

Archiel

Kilopat
Katılım
17 Eylül 2016
Mesajlar
361
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Söylentilere göre İstanbul'da 7 şiddetinin üstünde bir deprem olacak ardından tsunami olacak diyorlar. Ne kadar doğrudur bilemem fakat ben İstanbul'da yaşıyorum ve Sahil ile aramızda 1 KM yol var. Sizce 7 şiddetli bir depremden sonra nasıl felaketler olacaktır ve neler yapmalıyız? Teşekkürler. Ayrıca tabi ki neler yapmam gerektiğini biliyorum yine de fikir almak istedim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bir çantaya bayatlamayacak (kraker, tuzlu bisküvi, tatlı bisküvi, su) gibi şeyler doldurun tabii içinde 1-1,5 L'lik su da olsun. Okulda öğrendiğin gibi hayat üçgeni yap deprem sırasında. Sonrası Allah'a emanet. Tabii olacak diye kesin bir şey yok sadece bekleniyor.
 
1- Söylentilere göre olacak değil, olacağı kesin ama fay üzerindeki gerilimi tam olarak ölçebilen bir teknolojimiz olmadığı için orta ve uzun vadeli zaman öngörümü yapılamıyor.

2- Şiddet ile büyüklük farklı şeyler. Büyüklük; fayın kırılması sonucu meydana gelen enerjinin ölçütü. Şiddet ise zemine ve binanın durumuna göre oluşan hasarın ölçütüdür.

3- Tsunami için net bir yükseklik söylenmez ama önceden Marmara'da deprem sonucu çok yüksek dalgaların oluştuğu biliniyor. Tsunami durumunda alt katta yaşayanlar ya da göçük altında kalanlar için hayatta kalmak daha zor olur.

4- Oda düzenini en kötü durumda yaşam üçgeni oluşturacak şekilde ayarlamak ve oda içinde o bölgede kalacak şekilde birkaç gün yetecek su stoğu tutmak hayat kurtarıcı olacaktır.

5- Şu andaki ekonomik durumumuzdayken o deprem olursa eğer tüm ülke olarak şu anda inanmak istemeyeceğimiz kadar kötü günler yaşarız. DSP zamanında deprem için çıkarılan ama şimdi direkt gelir kapısı olarak kullanılan verginin depreme hazırlık yapmak için kullanılmadığını biliyoruz. İstanbul ve yakın çevresinin yerle bir olacağı bir depremin ardından sadece hayatta kalma değil muhtemelen ülke için ayakta kalma mücadelesinin içinde bulacağız kendimizi.

Not: Şu anda var olan hiçbir teknoloji, buraya sıfırlarını yazsam sayamayacağınız kadar büyük bir kütlenin enerjisini harekete geçirecek kadar gelişmiş değil. Komplo teorilerini dikkate almayın.
 
Aktif fay hattının olduğu bir bölgede depremlerin olacağı kesindir. Sadece kesin olarak ne zaman olacağını bugün için söylemek mümkün değil. Şiddeti ve büyüklüğü fay hattının genişliği, gerginliği, depremin gerçekleşme derinliği gibi etmenlere göre değişkenlik gösteriyor. Amerika, Rusya gibi ülkeleri gözünüzde bu derece büyütmeyin. Amerika bunları kontrol edebiliyor olsa kendi tayfun, kasırgalarına çözüm bulurdu. Son birkaç afetin ABD'ye neler yaptığını, kaç insanın öldüğünü, yüz milyar dolarca zarara uğradığını biliyoruz. O güçte bir teknoloji söz konusu değil.
 
İstanbul'da yaşayan insan agresif olur, saçları bile dökülür, bence. 17-18 milyon insan ile yaşamak kolay iş değil. En iyisi sakin ve küçük bir şehre yerleşmek.

Zaten bu İstanbul'da olacak olan deprem de 12-13 yıldır konuşuluyor, hatta daha fazla süredir konuşuluyor. Yukarıda denildiği gibi, maalesef her yer beton yığını. Baksana, doğanın dengesiyle oynadık. Adam akıllı kar bile yağmıyor ülkeye. Kim bilir başımıza daha neler gelecek. Öyle bir depremin yaşanmasını istemezdim ancak maalesef ki olacak gibi gözüküyor. Bu saatten sonra hiçbir geri dönüşünün olacağını da sanmıyorum.
 
99 depreminde bir tane deprem bilimci çıkıp şöyle demişti: "İstanbul'da 30 sene boyunca deprem olmayacak."

Hesaba göre 11-12 sene kaldı.

Ne kadar doğru bilmiyorum. Bu doğa olayında en önemli faktör zaman. Düşünsene gece saat 03:02 sularında deprem oluyor, uyanmış ya da uyumamış isen şanslısın. Belki hayatta kalabilirsin. Yoksa cesedini ararlar. Uyursan ölürsün!

Alınabilecek önlemler belli: Bolca su ve doyurucu-enerji verici gıdalar stoklamak. Bir de ilk yardım seti lazım. Soğukkanlı olmak lazım. Ufak bir radyo ve pil de gerek haberleşme için. Bir de fener.

Bu şehirde betonlaşma bazı insanlar tarafından farz olarak kabul edildiği için 5,0 büyüklüğünde bir depremde yıkılacak binalar var. Yeni yapılan sitelerdeki binalar onlarca kat yükseklikte oluyor, depremde o site binalarına ne olacağını merak ediyorum doğrusu.

Zaten İstanbul'da her tarafta metro var ve hala yapılıyor. Umarım bir depremde evlerimiz metro raylarına kadar çökmez. Kendi kuyumuzu kazıyoruz gibime geliyor.

Deprem olduğunda internete erişebilirsem ilk bakacağım şey Technopat olur. [emoji2]
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı