Anasayfa Haber Çinli Fizikçilerden Einstein’in Teorisine Destek

Çinli Fizikçilerden Einstein’in Teorisine Destek

Albert Einstein
Albert Einstein
Albert Einstein
Albert Einstein

Çinli fizikçiler Einstein’in Uzaktan Ürkünç Eylem teorisini destekleyecek bir araştırma ortaya koydu.

Bir grup Çinli fizikçi, Einstein’in ortaya koyduğu Uzaktan Ürkünç Eylem (Spooky Action at a Distance) söylemini destekleyecek bir araştırma yaptı. Bu araştırma Quantum Entangle yani Dolanıklık Teorisi için ortaya atıldı.

Dolanıklık teorisi, Kuantum Mekaniği’nin en önemli kavramlarından biridir. Bu teoriye göre olağan bir alanda iki parçacığın birbiriyle bağlantı halinde olduğu kabul görmektedir. Biri hareket ettiğinde diğeri de bu hareketi eş zamanlı olarak takip edecektir.

Yani basitçe anlatmak gerekirse zaman ve uzayda bulunan, bağımsız iki nesnenin birbirinden haberdar olmasına denilmektedir. Teorik olarak birbirlerinden milyonlarca ışık yılı uzakta bulunan iki atom altı parçacığın birine etki yapıldığında, aynı zamanda diğerinin de tepki vermesidir.

Albert Einstein bu teoriyi Uzaktan Ürkünç Eylem söylemiyle açıklık getirmişti. İlerleyen süreçte Kuantum Mekaniğine bağlı bu teorinin kabul edilebilir olduğu açıklanmıştı. Şimdi ise bir grup Çinli fizikçi bu hareketin ne kadar hızda gerçekleştiğini ortaya koydu.

Eldeki veriler ve kullanılan metod tam sonucu vermese de, bu hareketin saniye başına 3 trilyon metre hızla gerçekleştiği belirlendi. Bunu belirlemek için birbirinden uzakta bulunan iki foton parçacığına sinyaller gönderildi. 15.3 Km uzaklıkta bulunan bu cisimlerin hareketleri 12 saat boyunca aralıksız takip edildi.

Bu teori daha önce birçok kurum tarafından test edilmeye çalışılmıştı. Ancak Kuantum Mekaniği’ndeki açıklanamayan yasa boşlukları yüzünden net veriler elde edilmiyordu. Çinli bilim-insanları bu açıklıkları gidererek ortaya elle tutulabilir bilgiler çıkardılar.

Peki bu ne işe yarayacak? Aslında tam olarak anlamdırılabilene kadar büyük bir muamma olarak kalacak. Einstein, insanlığın hiçbir zaman ışık hızına ulaşamayacağını düşünüyordu. Birbirinden bağımsız iki parçacığın ışıktan 10.000 kat hızlı hareket etmesine de açıklık getirilemiyor. Bu evrendeki iki uç noktayı birbirine bağlayabilir. Bilim-kurgu filmlerinde görülen ışınlanma fikri gerçeklik kazanabilir.