Asus X550LN Oyunlarda İşlemci Hızı Düşüşü

ozaerden

Hectopat
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
134
Makaleler
1
Arkadaşlar bilgisayarımda oyunlarda kasma sorunu var. Başta bununla ilgili konu açmıştım, oyun oynarken bazen 10 saniye sonra bazen ise 10 dakika sonra kasma başlıyordu. İşletim sistemim orijinal Windows 8.1 Pro. En gereksiz görünen eksik sürücüleri dahi yükledim, BIOS güncellemesi yaptım, ufak tefek güç ayarları yaptım (artık Power4Gear High Performance seçili) ve sorunumu çözdüm gibi.

Ancak sorunu biraz düzeltmiş olsam da hala devam ediyor. Bu sefer öyle 10 saniyede falan girmiyor, girince de menüde falan kasma olmuyor. Görev yöneticisini "always on top" yaptım ve kasma girince işlemci hızımın 1 ila 1,4 GHz arasında seyrettiğini farkettim. Kasma girene kadar oyun oynarken, GTA 5'e benchmark yaparken veya stabilite testi yaparken vs. i7 4500U işlemcimin hızı 2 GHz'den aşağıyı görmüyor. Kısacası bir şekilde aniden laptopum işlemci hızını düşürüyor. Bunun nedeni ısınma olabilir mi? 2014 Ağustos'ta aldım bilgisayarımı ve birkaç aydır bu sorunu yaşadığımı düşünürsek kasanın çok pis olduğunu düşünmüyorum, soğutucu da kullanıyorum ama aklıma başka bir sebep geldiği de söylenemez. Isınma problemi dışında "şundan kaynaklı olabilir" diyeceğiniz bir durum var mı, yoksa laptop ısındığı için kendini korumak amacıyla işlemcinin hızını mı kesiyor?

Yardımcı olacaklara şimdiden teşekkür ederim. Sonuç olarak "laptop ısınıyor" diyorsak 1 hafta içinde garantiye yollamayı düşünüyorum çünkü. Kasayı açıp baksınlar, gerek duyuyorlarsa parçaları test etsinler bakalım. :)
 
Önceki sorunumla ilgili Asus Müşteri Hizmetleri ile online görüşme yapıp bilgi almıştım, servise yollayın bakalım demişlerdi. Bir not ile belirttiğim takdirde söylediğiniz temizleme işlemlerini onlar yaparlar değil mi? İşi ustalarına bırakmaktan yanayım çünkü. :)
 
Arkadaşım öncelikle geçmiş olsun. Aynı dertten muzdarip X550LN kullanıcısıyım ve aynı sorun dikkat çekerim tamamiyle aynı sorun sebebiyle burada 2 defa konu açmış ve ASUS teknik servisine 2 defa yollamış bulunmaktayım. Şunu söylemeliyim ilk yolladığımda cpu fan temizliği yapılıp hdd değişti ve oynamak için daha uzun bir süre elde etmiş oldum fakat yaklaşık 7-10 gün sonra aynı sorunla karşılaştım 2. defa yolladığımda ise alay eder gibi test edildi OK yazılıp yollandı. Sizden ricam lütfen çözümünü bulursanız es geçmeden burayada yazmanız ve de soğutucu tavsiyeleri gördüm fakat sırf denemek için o ücreti vermek istemiyorum şayet elinizde denemek gibi bi fırsatınız varsa sonuçlarını bildirirseniz çok sevinirim
 
Buradan her türlü bilgilendirmeyi yaparım, içiniz rahat olsun. Bu cuma son sınavıma girip eve dönüyorum, pazartesi gibi yollarım diye tahmin ediyorum. İçeriye detaylı açıklamayı da yazıp koyacağım tabi. İlk yolladığınızda yapılan işlemleri bana da yaparlarsa ne ala. Hala düzelmezse zaten bu modelde kronik bir sıkıntı olduğunu düşünmeye başlamak lazım sanırım. :)
 
Sınavınızda başarılar öncelikle :). Notebook soğutucu marka ve modelinizi belirtebilir misiniz acaba? Benim almayı düşündüğüm soğutucu 100 tl civarı ve de belirttiğim gibi sırf denemek için bu ücreti vermek istemiyorum ilk teknik servise yolladığımda yapılan hizmet umarım sizin laptopunuz için de geçerli olur servisten döndüğü takdirde sizden ricam temiz bir sistemde soğutucu kullanarak oyun testlerinin sonuçlarını bildirmeniz bu kadar ısrarcı olmamın sebebi ise kusuruma bakmayın biraz üstelemiş oluyorum ama böyle bir sorun insanı gerçekten deli etmeye yetiyor ben bu kadar parayı sadece internette dolaşabilen oyun oynamayan bir laptopamı verdim diyorum. Bu yüzden teyidiniz için teşekkür ederim takipte kalacağım.
 
Hocam Addison ANC-86A diye bir soğutucu. Çanta almıştım onun yanında hediyeydi ben de gerek duymadım çünkü ilk aldığımda yazın sıcağında şarja bile takmadan Far Cry 3 falan oynuyordum. Bu arada Addison'un çantasını kesinlikle tavsiye etmiyorum, kısa sürede yıprandı, hem de seyrek kullandım yani. Bugün eve gidiyorum ve babamda Thermaltake Massive 23 var bir de onunla deneyeceğim bakalım. Sonra da servise yollarım, baktım düzelmiyor hazır dolar da yükselmişken satmayı düşünüyorum. Çünkü söylediğiniz gibi 2000 liralık bir laptopun oyun oynatmaması gerçekten can sıkıyor. Üstüne biraz para koyup şunu alayım diyorum; en ucuz MSI GE60 2QD-1019XTR Notebook Dizüstü Bilgisayar / Taşınabilir Bilgisayar, Laptop fiyatı akakce.com'da

Soğutmasıyla övündüğüm Asus beni kendi elleri ile MSI almaya itiyor, hadi bakalım :)
 
Hocam 100 lira civarı diye bahsettiğim soğutucu bu model tevafuğa bakar mısınız :) Test etmeniz benim için en sağlıklı deneme olur en yakın zamanda geri dönüş yapmanız dileğiyle hayırlı tatiller hocam
 
Hocam tatil yoğunluğundan dolayı otobüs konusunda peş peşe aksaklıklar yaşadım ve eve gece yarısı ulaşabildim, ancak bu akşama deneyebileceğim. Biraz rötarlı olacak ama kusuruma bakmayın :)

Thermaltake soğutucunun Z570 laptopuma yaptığı muazzam soğutmaya dayanarak gerçekten kaliteli bir soğutucu olduğunu söyleyebilirim. Biraz sıcakta ve laptopum halihazırda 1 saattir açık bekliyorken test ettim bugün, haliyle 1 dakikada kasma girdi. Ben de emin olamayıp soğutucuyu eve getirdim, gayet serin bir ortamda, yeni açılmış soğuk bir laptop olarak denedim ancak oyuna girdikten sonra 5 saniye geçmeden başladı kasmaca :) Kısacası paranıza yazık etmeyin hocam, kaliteli bir soğutucu bile çare olmuyor, servis yolu gözüktü :)
 
Çok teşekkürler hocam ne kusuru:) Sizden bir ricada daha bulunabilir miyim hocam? Şayet servisten döndüğü takdirde düzeldi ya da düzelmedi veya şöyle yaptıktan sonra düzeldi gibisinden bilgilendirme ve tavsiyelerinizi bekliyorum eğer ki bende bir çözümünü bulabilirsem kesinlikle size dönüş yapacağım son birşey daha söylemek istiyorum önceden konu açtığımda arkadaşlardan birisi eski sürücüyü kurduğu takdirde hallolduğundan bahsetmişti saçma gelebilir ki bana da biraz öyle geldi fakat denemekten zarar gelmez ben kurulumu yaptım fakat inanır mısınız elimde belli sebeplerden dolayı şu an oyun bulunmamakta:) Denerseniz belki faydasını görebilirsiniz dediğim gibi dönüş yaptığınız için dahi teşekkür ederim sorununuzun daha doğrusu sorunumuzun çözülmesi dileğiyle...
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı