Anasayfa Haber WaveRider Başarısız Oldu

WaveRider Başarısız Oldu

Denizlerin üzerinde Mach 6 hızına çıkacağı beklenilen Deniz Jet’inin testi başarısızlıkla sonuçlandı.

Geçtiğimiz günlerde WaveRider, Denizleri Fethediyor haberi ile NASA ve Amerikan Ordusunun ortak çalışmasını duyurmuştuk. Geçtiğimiz perşembe günü X-51A WaveRider Deniz Jeti, Amerikan Ordusu’nun kullandığı B-52 Bombardıman Uçağından Pasifik Okyanusuna bırakıldı. Ancak test 16 saniye gibi oldukça kısa bir süre sonra WaveRider’a itiş gücü sağlayacak Scramjet motorunun ateşlenmemesinden dolayı başarısızlıkla sonuçlandı. Scramjet, Amerikan Hava Kuvvetlerinde kullanılan bir çok ses ötesi hıza ulaşabilen uçaklarda kullanılmakta.

Pasifik Okyanusu üzerinde test edilecek WaveRider sayesinde, deniz ulaşımı oldukça kısalacaktı. Hatta Amerikan Ordusu, bu cihazı bir noktada kendisine katmaya çabalıyordu. Programın sözcüsü Charlie BrinkScramjet’in ateşlenememesi oldukça talihsiz oldu. O ana kadar herşey yolunda gözüküyordu. Elimize geçen tüm bilgiler, testin doğru aşamalardan geçtiğini gösteriyor. Ancak X-51A Prototipi tam olarak inceleyemeden gerekli açıklamayı veremeyeceğiz ” açıklamasında bulundu.

Pentagon destekli hipersonik hızda gidebilen araç denemelerinden sadece biri olan WaveRider için umutlar halen sönmedi. Elde ki veriler tekrar gözden geçirdikten sonra şartlar uygunlaştığında yeni bir test yapılacak.