Anasayfa Makale İncelemeler Western Digital VelociRaptor 1TB Sabit Sürücü İncelemesi

Western Digital VelociRaptor 1TB Sabit Sürücü İncelemesi

Mekanik sürücülerin en hızlısı Western Digital VelociRaptor 1TB’ı inceliyoruz. 

WD VelociRaptor

Velociraptor (hızlı hırsız): 75-71 milyon yıl önce, geç Kretase döneminde yaşadığı tahmin edilen etobur bir dinozor türü. Ağırlığının yaklaşık 15 kg civarında olduğu düşünülen bu türün boyu, kuyruk ucundan burnuna 200 cm, yerden yüksekliği ise 50 cm kadardı. İki bacağı üzerinde yürüyen Velociraptor saatte 40 km hızla koşabilir ve sıçrayabilir. En hızlı dinozorlardandır. Boynu “S” şeklindedir. Sert kuyruğu sayesinde dengesini sağlayabilir ve hızlı dönüşler yapabilir. Ayrıca yaklaşık 15 cm. uzunluğunda orak şeklinde tırnağa sahip baş parmakları ile ölümcül bir yırtıcıdır. Avlanırken jilet gibi keskin dişlerini, güçlü pençelerini, ağırlığını ve kuvvetli çenesini kullanırdı. Sivri pençesini kurbanının damarına saplayarak üç beş saniye içinde ölmesini sağlardı. Grup halinde avlanırlardı. Diğer dinozorlardan ayrılan en önemli özelliği zekasıdır.”

Ortalama 550MB/s okuma ve 500MB/s yazma hızları ile SSD’ler, bir zamanların vazgeçilmezi olan mekanik sürücülerin yerini yavaş yavaş almaya başladılar. Ancak gösterdikleri üst düzey performansın yanında, taşıdıkları yüksek etiketler yüzünden sadece sistem diski olarak kullanılmaya devam ediliyorlar. Fiyatların makul seviyelere inmesi ile ile yakın zaman içinde daha fazla sığaya sahip modelleri daha insancıl fiyatlardan almaya başlayacağız.

SSD’ler her ne kadar yüksek hız performansı sergiliyor ve özellikle oyuncular arasında talep patlaması yaşıyor olsalar da, mekanik sürücülerin büyük sığa avantajı hala devam ediyor. An itibariyle; 4TB’lık bir mekanik sürücüyü ortalama 339$’a alabiliyorken, 480GB’lık bir SSD yaklaşık 442$’a satılıyor. Satın alma aşamasından hız getirisi bir yere kadar gözardı edilebilir, çünkü fiyat her zaman için “bağlayıcı temel” bir kriterdir.

Peki mekanik sürücüler, en büyük avantajları olan geniş depolama alanını yüksek hızda sunabilirler mi?

Western Digital VelociRaptor, şu an piyasada satılan mekanik sürücüler arasında en hızlı okuma/yazma değerlerini, SSD’lerin fiyat bağlamında son kullanıcıya bir türlü ulaşamadıkları yüksek sığa ile birlikte sunuyor. Firmanın 2003 yılında 37GB’lık sığa ile birlikte piyasaya sürdüğü ilk Raptor modelinden sonra, 2008’de güncellenerek VelociRaptor adını alan ve 3.5″‘lik formda başladığı serüveni 2.5″ olarak devam ettiren seri, standart sürücülere oranla 10.000 RPM’lik dönüş hızıyla ev kullanıcılarından ziyade, profesyonel server ve workstation sistemlerini hedefliyor.

İncelemeye gelen VelociRaptor 1TB, Raptor serisine özgü dakikada 10.000RPM’lik dönüş hızı, 64MB tampon belleği ve 2.5″ formu ile 2003 yılında başlayan hikayenin 6. nesli olarak karşımıza çıkıyor.

Ürün Özellikleri

Marka: Western Digital
Model: VelociRaptor 1TB
Arayüz: SATA 6GB/s
Ortalama Veri Aktarımı: 200MB/s
Önbellek: 64MB
Biçim faktörü: 3.5″
Şok dayanımı: 65 G
MTBF: 1.4 milyon saat
Diğer: 5 yıl garanti

Western Digital VelociRaptor (1)

Aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz üzere VelociRaptor aslında 2.5″ formunda ama 3.5″lik bir dış kasaya yerleştirilmiş bir sürücü. Bu durumun temelde iki nedeni var. İlki: 10.000 RPM’lik dönüş hızıyla oluşan titreşimlerin minimuma indirilmesi. İkincisi ise: plaklardaki küçülme nedeni ile kafanın daha küçük bir alan içinde hareket ederek, erişim süresinin olabildiğince azaltılması:

Western Digital VelociRaptor (6)

Dış kasa, Western Digital’in “IcePack” adını verdiği ve sürücünün çalışırken ürettiği ısının dağıtılmasını sağlayan pasif soğutma tarzında bir soğutucudan oluşuyor. IcePack sayesinde, aynı zamanda sürücünün 3.5″ yuva uyumu sağlanmış:

Western Digital VelociRaptor (4)

2.5″lik VelociRaptor’ın veri aktarımı, kasa üzerindeki ara bağlantı ile sağlanıyor. Siz satın aldıktan sonra sürücüyü IcePack’den ayırıp kullanabilirsiniz. Ancak sürücünün 15mm’lik kalınlığı, dizüstü sistemlerde sorun çıkartacaktır. Bunun yanında 10.000RPM’lik bir mekanik sürücüyü, soğutma ünitesinden ayırmak hiç de akıllıca olmayacaktır:

Western Digital VelociRaptor (2)

Arka yüzde, SATA bağlantısını sağlayan devre kartını görüyoruz:

Western Digital VelociRaptor (5)